Mungburgers met groentefrietjes en sojagonaise

Heerlijke mungburgers met groentefrietjes en sojamayo!
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise

Zin in de klassieke “fastfood”-smaak en look maar geen zin in slechte vetten, suikers, vlees en snelle koolhydraten? Dan is dit gerecht dé oplossing! Deze mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise zijn glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, ei-vrij, koolhydraatarm en veganistisch!

Mungbonen
Mungbonen

De mungburgers kun je maken met mungbonen, een prachtige, kleine groene boon die makkelijker verteerbaar is en volgens de Indiërs zelfs minder winderigheid veroorzaakt dan andere bonen.

Mungbonen kun je kopen bij de meeste toko’s, Turkse groenteboeren en betere biowinkel.

Als je geen mungbonen kunt vinden, kun je voor de burgers ook linzen of kikkererwten gebruiken.

De radicchiobladeren geven de burgers een pittige smaak en lekkere bite. Je kunt hier ook andere bladeren voor gebruiken, van sla of kool. Radicchio kun je meestal wel vinden bij de betere biowinkel.

De frietjes zijn enorm eenvoudig te maken. Ook voor de frietjes kun je groenten met een vergelijkbare textuur gebruiken, zoals de pastinaak of wortelpeterselie. Eventueel kun je ze natuurlijk kruiden naar smaak.

De sojagonaise is een fantastisch alternatief voor wie geen mayonaise wil of kan eten en ook geen lactose mag of wil. Ik gebruik hier een soyayoghurt zonder suiker voor die bestaat uit meer dan 99% soja en wat melkzuurbacteriën. Deze sojayoghurt is te vinden bij de natuurwinkel. Je kunt als alternatief ook sojayoghurt gebruiken met toegevoegde suiker.

Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise

Burgers van mungbonen in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij met sojagonaise
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 5

Ingrediënten
  

Mungboonburgers

  • 50 gram mungbonen gewassen. (Of linzen of kikkererwten)
  • 75 gram champignons
  • 1 ui
  • 20 gram kokosolie gesmolten
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 10 rozijnen
  • kruiden komijn, curry, koriander, nootmuskaat, kaneel
  • Himalaya zout
  • grote radicchiobladeren of sla of kool als je geen radicchio kunt vinden

Frietjes

  • groene pompoen of andere pompoen
  • knolselderij
  • Himalaya zout

Sojagonaise

  • 3 el sojayoghurt zonder suiker
  • olijfolie
  • citroensap
  • Himalaya zout
  • mosterd optioneel

Instructies
 

Mungboonburgers

  • Was de mungbonen en breng ze met wat zout aan de kook. Laat ze ongeveer 25-30 minuten koken tot ze zacht zijn.
  • Hak de champignons in stukjes en bak ze ondertussen met een beetje zout in wat kokosolie.
  • Giet het overtollige water af. Verwarm de oven vast voor op 210 graden.
  • Snijd de uien en zongedroogde tomaten in stukjes. Mix met een vork de mungbonen, rozijnen, kokosolie, kruiden en zout naar smaak. Prak de mungbonen een klein beetje met een vork tijdens het mixen. Het geheel moet een soepele, dikke massa worden.
  • Maak kleine "burgertjes", leg deze op bakpapier op een bakplaat en druk ze een beetje plat om een mooie ronde burger te krijgen.
  • Bak de burgers ongeveer 25-30 minuten in de oven. Halverwege even omdraaien met een spatel. Je kunt ze ook bakken in de koekenpan als je haast hebt.
  • Was een aantal radicchiobladeren. Doe de burgers in de bladeren en serveer.

Frietjes

  • Verhit een flinke hoeveelheid kokosolie in de pan.
  • Snijd reepjes van de groenten en doe in de pan.
  • Strooi er wat zout op en bak in een paar minuten zacht en bruin. Let op: de knolselderijfrietjes kun je beter als eerste in de pan doen omdat ze iets langer nodig hebben om zacht te worden dan de pompoenfrietjes. Je kunt de frietjes serveren in wat bakpapier zodat een deel van het vet opgenomen wordt.

Sojagonaise

  • Gebruik een ronde schaal. Vouw een theedoek op en zet deze onder één kant van de schaal zodat de schaal schuin staat.
  • Doe ongeveer 3 eetlepels sojayoghurt in de schaal. Klop even lekker los met een spatel.
  • Spatel er eventueel een eetlepel mosterd door.
  • Druppel nu heel langzaam de olijfolie door de yoghurt. Blijf constant spatelen. Dit duurt een paar minuten.
  • Je sojagonaise zal door de toegevoegde olijf en het geklop een iets dikkere consistentie krijgen, en gelig worden. Je kunt eigenlijk zelf beslissen wanneer je de smaak en hoeveelheid olie juist vindt, maar er mag flink wat olie doorheen.
  • Doe wat vers citroensap of azijn bij de mayonaise. Blijf spatelen.
  • Doe er nog wat zout en peper bij. Zet even in de koelkast.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept