Beginnen met een suikervrij dieet is misschien niet altijd zo makkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Een van de grootste uitdagingen en problemen is om suiker te identificeren op de ingrediëntenlijst van producten. De meeste westerse landen hebben gelukkig wel de regel dat producenten alle ingrediënten op het etiket moeten zetten. Ook staat er vaak verplicht het aantal suikers op dat in het product voorkomt. Dit geeft je echter niet echt een goed idee van het aandeel toegevoegde suikers hierin en de hoeveelheid van nature in het product voorkomende suikers.

De 51 verschillende schuilnamen van suiker
Toegevoegde suiker heeft talloze verschillende schuilnamen waaronder het op ingrediëntenlijsten op etiketten van voeding voorkomt. Sommige bronnen hebben het over meer dan 50 en soms wel meer dan 100 verschillende benamingen. Een reden dat producenten deze namen gebruiken in plaats van gewoon ‘suiker’ is dat ze wellicht een duidelijkere indicatie van het type suiker willen geven. Druivensapconcentraat of fructosestroop is preciezer dan gewoon alleen ‘suiker’. Een andere waarschijnlijk belangrijkere reden is dat voedselproducenten willen verbergen dat hun product toegevoegde suikers bevat. Consumenten denken al snel dat druivensapconcentraat gezonder is dan suiker, hoewel het niets anders dan pure suiker is.