Bananenbrood met gember en walnoten

Dit heerlijke bananenbrood bevat natuurlijk geen toegevoegde suiker

Als ik trek heb in een verantwoord tussendoortje, maak ik bijna altijd bananenbrood! Het is lekker, voedzaam en bovendien zo klaar. Dit bananenbrood zonder toegevoegde suiker is daarnaast hartstikke gezond. Het is een bron van eiwitten en is gemaakt met volkorenmeel.

Je kunt dit ook prima meenemen als tussendoortje als je bijvoorbeeld gaat fietsen of wandelen. Meestal neem ik twee plakken mee als ik ga wielrennen. Je hebt het zo op en het geeft je enorm veel energie en is door de proteïne ook goed voor de spieren.

Bananenbrood zonder suiker met gember en walnoten

Er zijn zoveel recepten voor bananenbrood in omloop! Hoe maak je nou het gemakkelijkst bananenbrood? Bij mij werkt dit recept in elk geval altijd erg goed. Er zitten bovendien ingrediënten in die ik altijd wel in huis heb, zodat ik voor het maken van een bananenbrood nooit eerst naar de winkel hoef.

Plakjes bananenbrood op een bordje
Plakjes bananenbrood op een bordje

In dit bananenbrood zonder suiker zit gemberpoeder. Je kunt natuurlijk ook een stukje echte gember gebruiken. Verder heb ik er kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en koriander aan toegevoegd. Korianderpoeder heeft een frisse, zoete smaak en geeft echt karakter aan je bananenbrood.

Eindeloos variëren met suikervrij bananenbrood

Je hebt zoveel opties om je bananenbrood elke keer weer uniek te maken. Gebruik in plaats van walnoten bijvoorbeeld eens cashewnoten, paranoten, pijnboompitten of amandelen! Ook kun je er prima pitjes zoals pompoenpitten en zonnebloempitten in verwerken.

In plaats van speltmeel kun je ook gewoon tarwemeel gebruiken. Binnenkort zal ik hier ook nog een glutenvrije en vegan variant van dit bananenbrood plaatsen. Ook met de kruiden kun je volop variëren. Probeer bijvoorbeeld eens anijs! Dan krijgt je bananenbrood weer een heel andere smaak.

Als bakpoeder heb ik hier biologisch bakpoeder gebruikt van de natuurwinkel. Een ander bakpoeder moet ook lukken, maar ik vind dat deze altijd prima resultaten geeft.

Mijn bananenbrood zonder suiker is erg lekker met bijvoorbeeld mijn zelfgemaakte suikervrije abrikozenjam of zelfgemaakte pindakaas.

Bananenbrood met suikervrije abrikozenjam
Bananenbrood met suikervrije abrikozenjam

 

Close-up van plakjes bananenbrood

Bananenbrood met gember en walnoten

Een heerlijk suikervrij bananenbrood met kruiden en noten
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang bijgerecht, nagerecht, ontbijt, tussendoortje
Keuken vegetarisch
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 3 bananen rijp
  • 3 el sojayoghurt of gewone yoghurt
  • 4 el olijfolie of andere olie
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 3 eieren
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 handje walnoten
  • 1 scheutje citroensap
  • 3 dadels optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Het is het handigst om voor dit recept een blender of mixer te gebruiken. Blend de bananen met de yoghurt, olie en het citroensap.
  • Klop de eieren even los en voeg deze toe.
  • Als je dadels toevoegt, blend of mix deze dan nu ook mee. Eerst even ontpitten natuurlijk!
  • Voeg dan de kruiden, het meel en het bakpoeder toe. Goed mengen!
  • Hak de walnoten in kleine stukjes. Voeg ongeveer de helft toe aan het mengsel.
  • Vet een cakeblik in met olie en giet het mengsel in het cakeblik. Strooi de overige walnoten bovenop.
  • Bak je bananenbrood in ongeveer 50 minuten gaar. Even testen met een prikkertje of hij helemaal gaar is. Als dat niet het geval is, dan nog even 10-15 laten staan.
  • Laat je bananenbrood afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  • Smikkelen maar!
Trefwoord gezond genieten, lekker

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

1 reactie

Eén gedachte over “Bananenbrood met gember en walnoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *