Deze suikervrije bananenmuffins met blauwe bessen zijn een heerlijk en gezond tussendoortje. Ze bevatten geen toevoegde suikers en zijn gemaakt met volkorenmeel voor extra vezels. Deze muffins zonder suiker en met volkorenmeel smaken nog steeds hartstikke lekker!
Gezonde en lekkere bananenmuffins met blauwe bessen
Muffins hoeven echt geen suiker te bevatten om lekker te zijn. Dit suikerarme recept is ook nog eens gemaakt met volkorenmeel en toch heel erg smakelijk. Dankzij het volkorenmeel hebben deze bananenmuffins met blauwe bessen een donkerdere kleur en vollere smaak, maar persoonlijke vind ik dat heerlijk! Zeker aangezien ik weet dat volkorenmeel zoveel gezonder is dan witmeel. Ik heb de bananen van tevoren in de blender gedaan zodat ze hun romige zoete smaak aan de muffins afgeven. Bananen zijn ideale suikervervangers om muffins, cupcakes of andere toetjes of cakes te zoeten. Door bananen te gebruiken voor je muffins, kun je het vet en suiker enorm reduceren in vergelijking met andere recepten. De blauwe bessen geven ook hun zoetheid aan het deeg af.
Blauwe bessen zorgen voor textuur en smaak
Door de blauwe bessen krijgen je suikervrije muffins een fantastische structuur. Mijn advies is om enkele van de blauwe bessen door te snijden of in te prikken en andere heel te laten. Door enkele van de blauwe bessen te openen, zorg je ervoor dat hun smaak en kleur zich tijdens het bakken met de rest van het deeg vermengen. De ongeopende bessen openen zich later wellicht nog in de oven of anders in je mond!
Het is ook mogelijk om stukjes noot of rozijn aan dit recept voor muffins zonder suiker toe te voegen. Amandelen en walnoten gaan vaak uitstekend samen met blauwe bessen. Boven op je bananenmuffins met blauwe bessen kun je nog wat amandelpasta, kaneel of pindakaas doen om ze extra smaak te geven. Je kunt ook wat andere bessen door je deeg doen, zoals aalbessen. Ik had nog wat aalbessen in huis en dus heb ik er daar ook een handje van door gegooid.
Gebruik siliconen muffinvormpjes
Ik heb siliconen cupcakevormpjes voor mijn muffins gebruikt. Dit is veel better dan de traditionele wegwerpvormpjes van papier. De siliconen bakvormen bakken namelijk totaal niet aan, ze zijn makkelijk schoon te maken en kunnen zelfs in de vaatwasser, magnetron, koelkast, oven en vriezer. Vaak hebben ze bovendien leuke felle kleuren waardoor je muffins er nog net wat beter uitzien.
Meng de bananen, eieren, sojamelk en olie in een blender, mixer of kom. Zorg ervoor dat de bananen hierbij vloeibaar worden en zich goed vermengen met de andere ingrediënten.
Meng het volkorenmeel met de baksoda en bakpoeder.
Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel.
Snijd wat blauwe bessen in of snijd er een paar door midden. Vermeng ze met de rest van het deeg.
Giet het deeg in de muffinvormpjes. Bak 15 tot 20 minuten.
Je kunt wat extra kaneel of amandelpasta op de muffins doen om ze nog meer smaak te geven!