Bananenmuffins met blauwe bessen

Deze suikervrije bananenmuffins met blauwe bessen zijn een heerlijk en gezond tussendoortje. Ze bevatten geen toevoegde suikers en zijn gemaakt met volkorenmeel voor extra vezels. Deze muffins zonder suiker en met volkorenmeel smaken nog steeds hartstikke lekker!

Gezonde en lekkere bananenmuffins met blauwe bessen

Muffins hoeven echt geen suiker te bevatten om lekker te zijn. Dit suikerarme recept is ook nog eens gemaakt met volkorenmeel en toch heel erg smakelijk. Dankzij het volkorenmeel hebben deze bananenmuffins met blauwe bessen een donkerdere kleur en vollere smaak, maar persoonlijke vind ik dat heerlijk! Zeker aangezien ik weet dat volkorenmeel zoveel gezonder is dan witmeel. Ik heb de bananen van tevoren in de blender gedaan zodat ze hun romige zoete smaak aan de muffins afgeven. Bananen zijn ideale suikervervangers om muffins, cupcakes of andere toetjes of cakes te zoeten. Door bananen te gebruiken voor je muffins, kun je het vet en suiker enorm reduceren in vergelijking met andere recepten. De blauwe bessen geven ook hun zoetheid aan het deeg af.

Bananenmuffins met blauwe bessen
Bananenmuffins met blauwe bessen

Blauwe bessen zorgen voor textuur en smaak

Door de blauwe bessen krijgen je suikervrije muffins een fantastische structuur. Mijn advies is om enkele van de blauwe bessen door te snijden of in te prikken en andere heel te laten. Door enkele van de blauwe bessen te openen, zorg je ervoor dat hun smaak en kleur zich tijdens het bakken met de rest van het deeg vermengen. De ongeopende bessen openen zich later wellicht nog in de oven of anders in je mond!

Bananenmuffins met blauwe bessen
Bananenmuffins met blauwe bessen

Het is ook mogelijk om stukjes noot of rozijn aan dit recept voor muffins zonder suiker toe te voegen. Amandelen en walnoten gaan vaak uitstekend samen met blauwe bessen. Boven op je bananenmuffins met blauwe bessen kun je nog wat amandelpasta, kaneel of pindakaas doen om ze extra smaak te geven. Je kunt ook wat andere bessen door je deeg doen, zoals aalbessen. Ik had nog wat aalbessen in huis en dus heb ik er daar ook een handje van door gegooid.

Gebruik siliconen muffinvormpjes

Ik heb siliconen cupcakevormpjes voor mijn muffins gebruikt. Dit is veel better dan de traditionele wegwerpvormpjes van papier. De siliconen bakvormen bakken namelijk totaal niet aan, ze zijn makkelijk schoon te maken en kunnen zelfs in de vaatwasser, magnetron, koelkast, oven en vriezer. Vaak hebben ze bovendien leuke felle kleuren waardoor je muffins er nog net wat beter uitzien.

Bananenmuffins met blauwe bessen en aalbessen
Bananenmuffins met blauwe bessen en aalbessen
Bananenmuffins met blauwe bessen en aalbessen

Bananenmuffins met blauwe bessen

Gezonde en suikervrije muffins gezoet met banaan
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang nagerecht, tussendoortje
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 300 gram bananen geprakt
  • 1 ei
  • 125 ml sojamelk water of amandelmelk ook mogelijk
  • 125 ml olijfolie of kokosolie
  • 125 gram volkorenmeel
  • 1 tl baksoda
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 kopje blauwe bessen of andere bessen
  • 1 snufje Himalaya zout
  • kaneel
  • amandelpasta

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bananen, eieren, sojamelk en oil in een blender, mixer of kom. Zorg ervoor dat de bananen hierbij vloeibaar worden en zich goed vermengen met de andere ingrediënten.
  • Meng het volkorenmeel met de baksoda en bakpoeder.
  • Voeg het droge mengsel toe aan het natte mengsel.
  • Snijd wat blauwe bessen in of snijd er een paar door midden. Vermeng ze met de rest van het deeg.
  • Giet het deeg in de muffinvormpjes. Bak 15 tot 20 minuten.
  • Je kunt wat extra kaneel of amandelpasta op de muffins doen om ze nog meer smaak te geven!
Trefwoord cupcakes, muffins

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *