Over mij

Hoi! Mijn naam is Jonathan en dit is mijn blog met gezonde recepten. Ik hoop dat je hier de inspiratie vindt om gezonder en hopelijk helemaal suikervrij te gaan leven!

Ik woon en werk in Amsterdam als vertaler Engels-Nederlands, docent, food blogger, schrijver en spreker.

In mijn vrije tijd doe ik veel yoga en fiets ik zoveel als ik kan. Ik houd van talen en spreek naast Nederlands vloeiend Engels, Italiaans en Duits, goed Spaans en Pools en wat Zweeds en Frans.

Waarom ik begonnen ben met een suikervrij dieet

Nadat ik in 2012 wat gezondheidsprobleempjes had gehad, dacht ik dat het misschien goed zou kunnen zijn om mijn dieet eens te veranderen. Ik at al sinds 2002 geen vlees meer en was bovendien tussen 2003 en 2006 drie jaar lang veganist.

In 2012 las ik wat boeken over gezondheid en dieet waaronder de Voedselzandloper van Kris Verburgh. Hierdoor raakte ik me steeds meer bewust van de gevaren van te veel suiker en koolhydraten met een hoge glycemische index. Ik heb toen drie maanden helemaal geen granen gegeten, maar nadat ik bijna 12 kilo was kwijtgeraakt in drie maanden en bijna verdwenen was, besloot ik weer volkoren granen te gaan eten. Je kunt als je wilt meer lezen over mijn weg naar een suikervrij dieet.

Ik speel graag met recepten om gezonde, bewuste en milieuvriendelijke alternatieven te creëren van wat de voedselindustrie ons door de strot wil duwen.

Mijn dieet

Mijn suikervrije dieet is in principe een mix van volkoren granen (soms glutenvrij, soms niet), fruit, groenten, gezonde vetten en soms een ei of vis.

Wat ik probeer te vermijden zijn toegevoegde suikers in welke vorm dan ook, siropen of honing, witmeel, fruit met hoge glycemische index, vlees, melk en minder gezonde vetten.

Mijn dieet valt niet echt in één specifieke categorie: ik ben niet raw, paleo, vegan of zelfs vegetariër. Ik beperk me niet graag tot één dieet of één optie en geloof ook wel dat variatie gezond en lekker is.

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd en is meestal havermout met filterkoffie. Hier vind je een paar concrete voorbeelden van wat ik op een gemiddelde dag eet.