Wat ik eet op een gemiddelde dag

Ontbijt: havermout en filterkoffie

Het ontbijt is voor mij beslist de belangrijkste maaltijd van de dag. Je kunt maar beter zo snel mogelijk na het opstaan beginnen met gezond eten. Ik begin de dag meestal met een lekkere, sterke filterkoffie en havermoutpap. Ik probeer elke morgen een andere soort havermoutpap te maken, maar meestal is het een combinatie van havermout, vers fruit, zoals banaan, bosbessen of frambozen, noten, bijvoorbeeld walnoten, amandelen, cashewnoten, en zelfgemaakte hazelnootpasta of pindakaas. Bovenop de havermout strooi ik meestal wat kokosvlokken, lijnzaad, pompoenpitten en kaneel.

Soms maak ik overnight oats met yoghurt, suikervrije pannenkoeken, een grote groene smoothie of shakshuka.

Brunch: wat fruit of noten

A bowl of almonds
Amandelen: een gezonde snack

Rond 10 uur of 10.30 uur neem ik meestal een stukje fruit, bijvoorbeeld een appel, peer of perzik, of wat noten, bijvoorbeeld amandelen. Als er een suikervrije taart in de koelkast staat, dan neem ik daar meestal een stukje van. Of twee stukjes.

Lunch: gezonde granen, groenten en eiwitten

Ik eet meestal een warme lunch. Meestal is dit een combinatie van gezonde volkoren granen, groenten en proteïnerijk voedsel. Denk bijvoorbeeld aan boekweitpasta met groente en tofu, bruine rijst met linzen en tempeh, bruinerijstpasta met tomatensaus of zelfgebakken volkoren speltbrood, zoeteaardappelfrietjes, gebakken groenten en hummus. Groenten die ik graag eet zijn aubergine, tomaten, courgette, bloemkool, broccoli en wortels.

Middag: tijd voor een gezonde snack

’s Middags eet ik meestal een gezonde suikervrije snack. Dit kan opnieuw een stukje suikervrije taart zijn, maar ook een bordje yoghurt met fruit en noten, of alleen stuk fruit.

Avondeten: restjes, salade of vegaburgers

Aangezien ik meestal rond de lunch kook, probeer ik dan genoeg te maken zodat ik er ’s avonds ook nog van kan genieten. Als er nog wat over is, eet ik dat dus ’s avonds. Anders maak ik soms een salade of vegaburgers, bijvoorbeeld deze linzenburgers.