Vaak denken mensen dat je als foodblogger en kok dag in dag uit de meest grote culinaire hoogstandjes in de keuken produceert. Maar ook of misschien juist als je zoveel en zo vaak kookt, kom je wel eens thuis bij een lege koelkast met nog wat champignons en een paprika erin en een kast waar alleen nog maar een zakje linzen en wat boekweitmeel in staat. Soms slaat de luiheid of vermoeidheid nou eenmaal toe en heb je misschien geen zin om boodschappen te doen of ingewikkelde maaltijden te verzinnen. En dan is er voor mij meestal maar één oplossing: lekkere vegaburgers maken!
Linzenburgers: gezond, glutenvrij en suikervrij
Deze linzenburgers zijn echte restjesburgers. Bovendien zijn ze glutenvrij en vrij van toegevoegde suikers. Als je vegaburgers in de supermarkt koopt, zit er helaas vaak (wit) tarwemeel in en ook suiker of een van de talloze varianten van suiker. Zelf lekkere linzenburgers maken van verse ingrediënten duurt helemaal niet lang en is veel en veel gezonder dan burgers uit de supermarkt.
Maak zelf lekker vegaburgers van restjes
Het mooie aan vegaburgers is dat:
je ze met heel veel groentesoorten kunt maken
je er slechts wat meel, linzen of kikkererwten voor nodig hebt om ze tot goed bakbare burgers te maken
je ze makkelijk op smaak kunt brengen met lang houdbare ingrediënten zoals sojasaus, zongedroogde tomaten, bouillon, zout, peper, etc.
ze lekker en snel klaar zijn
je er alle restjes in kunt verwerken
Deze linzenburgers zijn gemaakt met champignons, paprika, linzen en een scheutje tamari voor de smaak. Maar je kunt er natuurlijk ook heel gemakkelijk je andere restjes in verwerken!
Breng de linzen aan het koken. Dat duurt ongeveer 45 minuten, dus reserveer daar ruim de tijd voor.
Snijd ondertussen de champignons en paprika in kleine stukjes en bak deze even in een koekenpan.
Als de linzen klaar zijn, doe de helft hiervan dan in een blender/mixer, samen met de helft van de champignons en de paprika, en de olijfolie en tamari. Blend tot een papje.
Doe het mengsel nu in een kom, voeg de rest van de linzen toe, en nog een deel van de groenten (de rest kun je bewaren als garnering), en prak en kneed deze erdoorheen.
Voeg wat boekweitmeel toe. De hoeveelheid hangt een beetje af van de natheid van het mengsel, dus je moet misschien meer of minder gebruiken. Je moet een goed kneedbaar deegachtig mengsel krijgen waar je makkelijk consistente balletjes van kan draaien.
Vorm nu met je hand ballen van het mengsel en druk deze plat tot burgers. Dan bakken op redelijk hoog vuur in een beetje olijfolie.