Review: fotofabriek.nl

Een review van het A4 hardcover fotoboek van fotofabriek.nl
Raw zebrataart
Raw zebrataart

Een tijdje geleden kreeg ik van de mensen van Fotofabriek een uitnodiging om een hardcover A4 fotoboek van 24 pagina’s te maken. Ik had nog nooit eerder een fotoboek gemaakt of gekregen, maar ik weet nu al zeker dat het niet bij één keer gaat blijven! Ik heb er eentje gemaakt gemaakt met al mijn leukste foto’s en natuurlijk ook van mijn lekkerste etentjes, culinaire ervaringen en suikervrije recepten van het afgelopen jaar erin. Je leest hieronder mijn hele ervaring met het A4 hardcover fotoboek van Fotofabriek.nl

Hoe maak je een fotoboek? In vogelvlucht.
Om een fotoboek te maken, download je eerst de software van de site van Fotofabriek. De software vraagt je welk fotoboek je wilt maken. Als je je fotoboek klaar hebt, upload de software je creatie automatisch naar de server, waarna je wordt doorgeleid naar je winkelwagentje en kunt afrekenen. Ik had mijn fotoboek binnen een week in huis.

Fotoboek
Het fotoboek zelf is echt schitterend geworden. De gedrukte foto’s zijn  van hoge kwaliteit en het papier voelt hoogwaardig aan. De foto’s zien er qua kleur, contrast en verzadiging precies uit zoals op het scherm en zoals verwacht. Het ziet er eigenlijk gewoon bijzonder fraai uit. Ik heb er zelf ook wel echt op gelet om hoge kwaliteit foto’s te nemen van 300DPI en zonder compressie. Gelukkig waarschuwt de software je ook als je foto’s van een te lage kwaliteit hebt; deze foto’s heb ik kleiner gemaakt, vervangen of in hogere kwaliteit nogmaals geplaatst.

De hardcover ziet er ook prachtig uit. Alles is mooi afgewerkt en het boek oogt solide, stevig en duurzaam.

Het maken van het fotoboek
De software is gelukkig voor alle systemen beschikbaar dus ik kon er ook op mijn Mac mee werken. Er zijn werkelijk waar oneindig veel mogelijkheden om de pagina’s en foto’s vorm te geven en in te richten. Het is gemakkelijk om het design van een pagina wat aan te passen, tekst toe te voegen, etc. Wel moest ik soms naar bepaalde opties even zoeken, zo kwam ik er pas tegen het eind achter dat het heel makkelijk is om het standaardlettertype van je tekstvakken aan te passen.

Soms heeft de software wel zo z’n eigenaardigheden. Zo kreeg ik één keer bij het opslaan een vreemde foutmelding en een andere keer crashte de software plotseling waardoor ik mijn laatste wijzigingen verloor. Ik zou daarom wel aanraden het fotoboek regelmatig op te slaan en te optimaliseren (in het menu “Optimaliseren en opslaan”). Het opslaan zelf was zeker op het einde erg langzaam.

Een witte pagina voorin laat ruimte voor een persoonlijke boodschap!
Een witte pagina voorin laat ruimte voor een persoonlijke boodschap!

Prijs-kwaliteitverhouding
Het door mij gemaakte fotoboek van 24 pagina’s kost €24,99. Een fotoboek van 48 pagina’s kost €36,99 en één van 96 pagina’s €60,99. Soms gaat daar dan nog korting vanaf als er een kortingsactie is. Ik ben eigenlijk verbaasd hoe goedkoop z’n fotoboek bij Fotofabriek is, zeker als je kijkt naar de kwaliteit van het fotoboek. Voor €24,99 heb je al een heel erg leuk cadeautje voor iemand, dat iemand waarschijnlijk ook veel langer bijblijft dan een cadeaubon, een boek of een fles goede wijn. Het is wel een cadeautje waar je even de tijd voor moet nemen als je het goed wilt doen; je hebt die 24 pagina’s niet zomaar even gevuld, maar dan heb je ook echt wat.

Conclusie
Mijn conclusie is dat fotofabriek.nl een echte aanrader is! Als je een goedkoop cadeautje voor iemand zoekt dat iemand echt bijblijft en waar je echt even de tijd voor wilt nemen, is dit echt een goed idee. Het enige verbeterpuntje vind ik de software (voor de Mac; die voor de andere platforms heb ik niet getest). De vindbaarheid van sommige opties in de software kan nog wel een stukje beter; ook is de software soms langzaam en crashte hij een keer of twee. 9/10 !

Ik was volledig vrij in mijn invulling van deze review. Deze review weerspiegelt mijn ervaring met dit product of deze dienst.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *