Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta

Een simpele hazelnootpasta zonder toegevoegde ingrediënten
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta

Mmmmmm! Hazelnootpasta! Verrukkelijk op brood of zo uit de pot, maar onbetaalbaar en meestal van gebrande hazelnoten!

Gebrande of geroosterde noten zijn eigenlijk niet zo gezond, in elk geval niet zo gezond als rauwe noten. De gezonde vetzuren in noten oxideren bij verhitten, en niet alleen gaan die gezonde vetten dan verloren, ze worden ook nog eens omgezet in een veel schadelijkere variant!

Daarom is het veel beter om zelf hazelnootpasta te maken van bruine, ongebrande hazelnoten. En het is nog eens makkelijk ook!

Zelf rauwe hazelnootpasta maken

Hoe ga je te werk? Neem voor je hazelnootpasta een rauwe, bruine hazelnoot. Bij witte hazelnoten is de schil er over het algemeen afgebrand. Let op dat er op de verpakking staat dat de hazelnoten rauw zijn. De hazelnootpasta is vanwege het bruine schilletje waarschijnlijk wel iets bitterder dan die uit de winkel.

Doe een flinke hoeveelheid hazelnoten in een mixer. Mix de hazelnoten gedurende lange tijd, afhankelijk van de kracht van de mixer. Bij mij duurde het zo’n 20 minuten. Stop af en toe met mixen en duw alles wat aan de randen van de mixer vastplakt en niet meer meemixt af en toe naar beneden.

Als het goed is, zul je merken dat de hazelnoten telkens meer vet loslaten en steeds vloeibaarder worden. Als je het te lang vindt duren, kun je eventueel wat olie toevoegen.

De hazelnootpasta is klaar als je er een mes insteekt en de pasta gemakkelijk van je mes druipt. Voeg eventueel een vleugje kaneel toe als je de smaak te bitter vindt.

Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta

Een zelfgemaakte pasta van rauwe hazelnoten met maar één ingrediënt, namelijk hazelnoten!
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten
  

  • 400 gram hazelnoten rauw

Instructies
 

  • Doe de hazelnoten in een mixer. Mix op de hoogste stand en schraap regelmatig de restanten die aan de zijkant kleven naar beneden.
  • Je hazelnootpasta is klaar als hij redelijk vloeibaar en makkelijk smeerbaar is.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

2 reacties

2 gedachten aan “Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta”

  1. Dag Saskia, om eerlijk te zijn weet ik het niet precies, maar ik heb de pasta zelf 2 maanden bewaard en toen was hij nog steeds lekker. Uiteindelijk zijn het maar gewoon noten, soms moet je het misschien even doorroeren omdat de olie dan bovenop gaat drijven, maar verder blijft ie lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept