Een gezonde veganistische en glutenvrije chocoladebom!
Dit verrukkelijke recept is een waar genot voor lichaam en geest! De drie lagen chocolade waaruit deze rauwe en suikervrije chocoladetaart bestaat zorgen ervoor dat je al je problemen even op zij kunt zetten en zonder schuldgevoel kunt genieten van de troostende werking van de cacaoboon!
Dit recept lijkt heel erg op de bloedsinaasappeltaart en de triple chocolate brownies die ik al eerder gemaakt heb. Het basisrecept voor de rauwe taart is niet veranderd, maar is aangepast om er nog meer chocola aan te kunnen toevoegen!
Het is trouwens heel eenvoudig om je eigen versie van de rauwe taart te maken. De bodem van een rauwe taart bestaat over het algemeen uit een willekeurige combinatie van noten en/of zaden, dadels en eventueel flavouring, zoals cacao, maar ook citroen, vanille of kruiden, zoals kaneel of kruidnagel. De vulling komt het beste tot zijn recht met een flinke dosis (gesmolten!!!) ontgeurde kokosolie en geweekte cashewnoten. Sommige mensen nemen de moeite niet om de olie te smelten of de cashewnoten te weken en het hoeft natuurlijk niet, maar het levert een enorme textuur- en smaakverbetering op. Het mooie van de kokosolie is dat het in de koelkast weer opstijft en de hele taart een romige, ietwat harde textuur geeft.
Let op dat het aantal dadels per dadelsoort en per persoon verschilt! Het is heel erg afhankelijk van de sappigheid van je dadels, of je ze goed geweekt hebt en je persoonlijke smaak hoeveel je er moet toevoegen voordat je een lekkere smaak krijgt. Experimenteer daar gewoon mee door niet te veel dadels tegelijk toe te voegen.
Hier komt het recept:
Triple chocolate cake
Triple chocolade cake: een verrukkelijke, suikervrije chocoladetaart met een bodem van noten en cacao en een topping van rauwe cacao nibs.
300gramcashewnotenminimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
250gramkokosolieontgeurd
9medjoul dadelsgeweekt in water
4elcacao
2handjescacao nibs
Instructies
Bodem
Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
Maak de bodem door de walnoten en pecannoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
Druk 2/3 van het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken. Het overige deel kun je later bovenop strooien.
Vulling
Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten, cacao en de dadels tot deze een mooi, egaal mengsel vormen.
Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop wat van de overgebleven bodem en een paar handjes met cacao nibs.
Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en textuur. Als je weinig geduld hebt, kan een uurtje of twee in de vriezer ook helpen.