Castagnaccio met cacao, rozijnen en walnoten

Een klassieke Italiaanse castagnaccio met een chocoladetintje

Italiaanse kastanjetaart zonder suiker

Castagnaccio is zonder twijfel een van de meest wonderbaarlijke recepten ter wereld: het is extreem makkelijk en snel klaar te maken, ontzettend smaakvol, van nature gezond en suikervrij, biedt de mogelijkheid tot vele combinaties en ziet er met zijn karakteristieke scheuren ook nog eens bijzonder origineel uit. De bitterzoete smaak van de kastanjes maakt dat je er geen genoeg van kan krijgen.

Castagnaccio
Castagnaccio

Wat is castagnaccio?

Castagnaccio is eenvoudig gezegd een Italiaanse kastanjetaart, met een geschiedenis die teruggaat tot aan de 16e eeuw. Castagnaccio is echt een “piatto povero”, een “arm gerecht”. Ooit stonden kastanjes aan de basis van het dieet van de armsten van de Apennijnen. Later is het in de vergetelheid geraakt, maar na de Tweede Wereldoorlog is het, zeker in Italië, weer in opkomst.

Castagnaccio
Castagnaccio

Hoe maak je castagnaccio?

In de meeste recepten wordt deze Italiaanse kastanjetaart gemaakt met kastanjemeel, water en een combinatie van noten, gedroogde vruchten en kruiden zoals rozemarijn naar eigen smaak en inzicht. Het beste aan de castagnaccio is dat er eigenlijk geen suiker nodig is om een zoete rijke smaak te creëren.

Deze castagnaccio is gemaakt met walnoten, maar je kunt er ook andere noten of pijnboompitten doorheen doen. Hazelnoten zijn ook lekker in een kastanjetaart.

Waar kun je kastanjemeel kopen?

Kastanjemeel is te koop bij de betere biowinkels en kan ook via internet vrij gemakkelijk besteld worden. Ook al is het met een prijs van meer dan €10 per kilo aan de prijzige kant, je kunt van al 250 gram meel een redelijk grote castagnaccio maken. Het is in die zin nog steeds het “arme” maar smaakvolle en voedzame gerecht dat het ooit was.

castagnaccio5

Het recept voor de castagnaccio staat hieronder. Je kunt de hoeveelheden verdubbelen als je een grote bakvorm hebt of een dikkere castagnaccio wilt.

Castagnaccio

Castagnaccio met cacao, rozijnen en walnoten

Een extreem eenvoudige en smaakvolle kastanjetaartmet cacao, rozijnen walnoten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 10

Ingrediënten
  

 • 375 ml water
 • 250 gram kastanjemeel
 • 50 gram rozijnen
 • 1 handje rozemarijn vers
 • 100 gram walnoten of pijnboompitten of hazelnoten
 • 1 snufje zout
 • olijfolie of kokosolie
 • 2 eetlepels cacao optioneel

Instructies
 

 • Laat de rozijnen even weken in een beetje warm water. Vet een ronde taartvorm of glazen bakschaal in met de ontgeurde kokosolie of olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Doe het kastanjemeel in een schaal, bij voorkeur met een zeef om te vermijden dat er klompjes ontstaan in het deeg. Doe beetje bij beetje het water erbij, terwijl je goed roert met een garde om te voorkomen dat er klompjes ontstaan. Blijf roeren totdat je een mooi glad en gelijkvormig deeg hebt. Je kunt deze stap ook met een mixer met deeghaken of een deeghulpstuk doen.
 • Haal de rozijnen uit het water, zorg dat je ze goed droog maakt en doe dan 2/3 van de rozijnen door het deeg.
 • Doe 2/3 van de noten bij het deeg. Het is misschien handig om al te grote walnoten en hazelnoten eerst in stukjes te snijden.
 • Doe het deeg in de ingevette bakschaal. Strooi de overgebleven rozijnen, noten en de rozemarijn erboven uit.
 • Bak de castagnaccio ongeveer 30 minuten. Als de castagnaccio klaar is, ontstaan er de typische scheuren op. Het kan zijn dat je de castagnaccio afhankelijk van de dikte van het deeg en de sterkte en stand van je oven langer (5 of 10 minuten) moet bakken.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

2 reacties

2 gedachten aan “Castagnaccio met cacao, rozijnen en walnoten”

 1. Inderdaad heel makkelijk en snel. Een flinke hap, je zit er snel “vol” van. Ik heb er wat cranberries en pecannoten in gedaan en geen hazelnoten, wat prima combineerde. Onze gast vond vooral de pijnboompitten erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept