Havermout met yoghurt, fruit en noten

Gezonde koude havermout met je favoriete topping

Havermout heeft veel positieve uitwerkingen op je gezondheid en aangezien ik de dag graag goed begin, eet ik bijna altijd een warm bordje havermoutpap als ontbijt. Meestal kook ik mijn haver in sojamelk, amandelmelk of water en eet ik ze met vers fruit en gemengde noten. Soms, zeker in de zomer, geef ik echter de voorkeur aan een koud ontbijtje. Dan maak ik vaak havermout met yoghurt.

Havermout met yoghurt en je favoriete topping

Deze koude havermout is een van mijn favoriete ontbijtrecepten met havermout, zeker in het warmere seizoen. Het is nog makkelijk klaar te maken ook, want je hoeft niet te verwarmen of te koken en kunt letterlijk binnen 30 seconden na het opstaan ontbijten.

Je vraagt je misschien af of je haver wel rauw kunt eten, maar havermout is over het algemeen al geperst en gestoomd. Daarom kun je ze zonder problemen eten en verteren. Je hebt natuurlijk de keuze uit diverse soorten vlokken. Voor dit recept heb ik grove vlokken gebruikt die lekker krokant zijn en een mooie textuur aan je ontbijt geven.

Een close-up van havermout met yoghurt, fruit en noten
Een close-up van havermout met yoghurt, fruit en noten

Hoe bereid je je havermout met yoghurt, fruit en noten

Het is uitermate makkelijk om deze koude havermout klaar te maken. Neem een diep bord of bakje, doe er wat yoghurt in, en doe er dan de havermout en het fruit en noten van je keuze bij. Voor dit recept heb ik bananen, perziken, amandelen en paranoten gebruikt, omdat ik die erg lekker vind en in huis had.

Het is een goed idee om bovenop je havermout wat gezonde zaden en pitten te strooien. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad, pompoenpitten of zonnebloempitten.

Een bord met havermout, yoghurt, fruit en noten
Een bord met havermout, yoghurt, fruit en noten

Overnight oats in een pot

Je kunt ook heel gemakkelijk overnight oats maken. Doe alle ingrediënten in een pot en laat ze een nacht in de koelkast staan. Je havermout is ’s ochtends lekker zacht en de smaak van de bananen en perziken heeft zich door de hele yoghurt en de rest van je ontbijt verspreid. Je ontbijt krijgt zo een heerlijke, diepe en intense smaak.

Ook met kinderen is dit leuk. Het kan een leuk spelletje zijn om alle ingrediënten in de pot te doen en de pot ’s avonds voor het slapengaan in de koelkast te zetten. Ze kunnen dan ’s ochtends het resultaat proeven. De smaak van overnight oats is echt fantastisch en ook kinderen genieten hier zeker van.

Ik heb deze havermout ook bij mijn glutenvrije recepten gezet. Je kunt zelf kiezen of je glutenvrije havermout gebruikt of niet.

Ik bestel mijn havermout in grote verpakking online zodat ik al genoeg op voorraad heb!

Een bord havermout met yoghurt, fruit, noten op tafel

Havermout met yoghurt, fruit en noten

Een gezond ontbijt voor het begin van de dag
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 2 minuten
Gang ontbijt, tussendoortje
Porties 2 mensen

Ingrediënten
  

  • 80 gram havermout
  • 150 ml yoghurt je kunt ook veganistische kokosyoghurt of sojayoghurt gebruiken
  • 1 banaan
  • 1 perzik
  • amandelen
  • paranoten
  • lijnzaad
  • kaneel

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Het kan ook lekker zijn om in laagjes te werken en eerst bijvoorbeeld de havermout toe te voegen, dan de yoghurt, vervolgens het fruit, etc. Dit geeft weer een andere smaak aan je ontbijtje.
Trefwoord gemakkelijk, gezond ontbijtje

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

1 reactie

Eén gedachte over “Havermout met yoghurt, fruit en noten”

  1. 5 sterren
    Na het lezen van je site eet ik nu ook elke ochtend havermout en ik ben niet alleen al een paar kilo afgevallen maar geniet er ook veel meer van dan van brood!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept