1 week zonder suiker

Een goede manier om aan een suikervrij dieet te beginnen, de gezondheidsvoordelen van een dieet zonder suiker te ervaren en ook nog eens wat gewicht te verliezen is om een week suikervrij te eten en een suikerdetox te doen.

Een week die je leven voor altijd kan veranderen

Het is niet gemakkelijk om suikervrij te gaan eten. Het vereist enorm veel discipline en motivatie om opeens van een dieet met veel suiker naar een dieet zonder suiker te gaan. Daarom kan het een goed idee zijn eens te beginnen met een dag, weekend of week zonder suiker.

Uiteindelijk kan een week zonder suiker je manier van eten voor altijd positief veranderen. Je krijgt zo een inkijkje in de gezondheidsvoordelen van een leven zonder suiker. Al na een paar dagen kun je het verschil merken. Ik ben er zeker van dat je na een week al wat gewicht kwijt bent en meer energie hebt. Deze effecten kunnen zo groot en positief zijn dat ze je de motivatie g even om voor altijd suikervrij te gaan eten.

Een week lang zonder suiker: hoe doe je dat?

Kies een week uit waarin het je goed uitkomt

Als je wilt deelnemen aan de suikerdetox van een week, is het een goed idee om een week waar je ook echt de mogelijkheid hebt om een week suikervrij te eten. Neem bijvoorbeeld geen week waarin je op reis bent, een huwelijk of meerdere verjaardagsfeestjes hebt of veel stress op het werk verwacht. Onder stress, op feestjes en in omstandigheden waar de verleiding groot is, is de kans op een terugval veel groter.

Als geen enkele week je goed uitkomt omdat je bijvoorbeeld altijd veel reist of altijd veel stress op het werk hebt, neem dan toch de beste week. Bovendien moet je bedenken dat suikervrij eten onder lastige omstandigheden, zoals op een verjaardagsfeestje, deel uitmaakt van de uitdaging die je bent aangegaan. Je zult sowieso merken dat mensen meestal veel respect hebben voor je suikerdetox en alles zullen doen om je te ondersteunen. Misschien inspireer je de mensen om je heen zelfs zo sterk dat je ze ook overtuigt om mee te doen.

Begin niet op maandag

Het kan een slecht idee zijn om je suikervrije week op maandag te beginnen. Waarom? Omdat maandag voor de meeste mensen de start is van de werkweek. Dat brengt vaak meer stress met zich mee. Stress is een belangrijke factor die suikerconsumptie aanwakkert, omdat het eten van iets zoets je een beloning geeft en rustig maakt.

Het kan een goed idee zijn om je week zonder suiker te beginnen op een dag dat je thuis bent. Dit zorgt er bovendien voor dat je de tijd en mogelijkheden hebt om volledige controle over je dieet te houden. Als je op maandag begint, moet je namelijk zorgen dat je van tevoren een suikervrije lunch en gezonde snacks voorbereidt. Als je echter op zaterdag of zondag begint, kun je op je gemak aan je suikerdetox beginnen zonder te hoeven stressen. Je kunt in het weekend ook al wat tijd stoppen in het plannen van de komende week zodat je weet wat je elke dag voor de lunch en tussendoor gaat eten.

Bereid je keuken voor en gooi verleidingen in de prullenbak

Als je wilt dat je suikerdetox een succes wordt, moet je je keuken voorbereiden. Stop al voordat je aan de uitdaging begint met het kopen van producten die suiker bevatten. Zorg dat alle verleidingen uit je keuken zijn verdwenen zodra je aan je week zonder suiker begint. Je hoeft geen schuldgevoel te hebben als je al het snoepgoed en alle producten met suiker in de prullenbak gooit. Normaal ben ik niet voor het weggooien van voedsel, maar snoepgoed en ongezonde producten vallen wat mij betreft niet onder voedsel. Dit zijn producten waar niemand beter van wordt. Je hoeft je hier dus niet schuldig over te voelen, als je er maar voor zorgt dat het het laatste zoete spul is dat je ooit in de prullenbak gooit (en aangeschaft hebt…).

Tegelijkertijd is het goed om ervoor te zorgen dat je genoeg gezonde suikervrije ingrediënten in de keuken en koelkast hebt, zodat je zeker weet dat je week zonder suiker een succes wordt. Als je wat inspiratie nodig hebt, bekijk dan even onze suikervrije boodschappenlijst. Als je een favoriete snack of snoepgoed hebt dat je elke dag eet, zorg er dan voor dat je dat vervangt door een gezond alternatief. Dit is gemakkelijker dan helemaal niets te eten op een moment dat je gewend bent iets te eten. Haal voor de zekerheid ook alvast een aantal van deze suikervervangers in huis.

Blauwe bessen
Blauwe bessen vormen een uitermate gezond tussendoortje
Laat iedereen weten dat je een suikerdetox doet

Zorg ervoor dat al je familieleden, vrienden en collega’s op de hoogte zijn van je suikerdetox. Dit maakt het niet alleen makkelijker om bijvoorbeeld op feestjes of bijeenkomsten de suiker te laten staan, maar zo zet je jezelf ook enigszins onder druk om de uitdaging succesvol af te maken.

Je kunt op deze wijze ook mogelijkerwijs je vrienden stimuleren om mee te doen aan je suikervrije week. Dat creëert dan weer extra motivatie om door te zetten. Als je je vrienden een link naar mijn website stuurt, maken ze misschien zelfs als steuntje in de rug een suikervrije cake voor je klaar!

Het belangrijkst is natuurlijk dat je gezin weet van je suikerdetox en je steunt. Vraag voor het begin van je week zonder suiker of ze misschien met je mee willen doen, of anders in elk geval geen snoepgoed of zoete dingen willen kopen en je kunnen helpen om suikervrije tussendoortjes en toetjes te bereiden.

Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je week zonder suiker. Als je een goede strategie hebt en een duidelijk plan, voorkom je dat je je tijdens je detox de hele tijd dingen moet afvragen. En alles wat op de automatische piloot gaat, gaat nou eenmaal net een stukje makkelijker.

Zorg ervoor dat je duidelijk weet wat het precies betekent om suikervrij te eten suikervrij dieet te beginnen. Mijn advies is om de eerste week geen toegevoegde suiker, geraffineerde granen – zoals witbrood, witte pasta en witte rijst, aardappelen en mais en fruit met een hoge GI te eten. Als je erg gevoelig bent voor suiker of koolhydraten, kun je ook alle granen weglaten en deze vervangen door bonen, peulvruchten en groenten, hoewel dit ook voor de tweede week een goed idee kan zijn. Het is namelijk een stuk makkelijker als je nog wel volkorenpasta, volkorenbrood en bruine rijst kunt eten.

Lees ook even onze lijst van 51 schuilnamen voor suiker door. Dan weet je zeker dat je geen verborgen suikers op etiketten van voedingsmiddelen mist. Suikers staan onder talloze verschillende namen op labels vermeld.

Zorg voor een lijst met suikervrije recepten, een dieetplan of weekmenu

Probeer een lijst met suikervrije recepten, een dieetplan of weekmenu voor jezelf voor te bereiden om de week door te komen. Een goed idee is om elke dag te beginnen met havermout met yoghurt, elke dag met verschillende soorten fruit en noten. Dit ontbijt is uitermate gemakkelijk, voedzaam en het geeft je energie tot aan de lunch. Bovendien kun je gemakkelijk telkens een klein beetje variatie aanbrengen.

Als je normaal brood eet bij de lunch, kun je eens overwegen warm te gaan lunchen omdat het dan makkelijker is om geraffineerde granen te laten staan en minder koolhydraten te eten. Als je toch graag brood eet, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je 100% volkorenbrood hebt zonder toegevoegde suikers, of dat je zelf je eigen brood bakt voor het begin van de week. Een broodmachine kopen kan een uitstekende investering zijn!

Bekijk ook eens onze suikervrije hoofdmaaltijden die je zoveel als lunch of avondeten kunt eten. Het grote voordeel van een warme lunch is dat je hetzelfde kunt eten voor het avondeten als wat je ’s middags gegeten hebt. Op deze wijze kun je gemakkelijk grotere hoeveelheden koken die je dan twee of drie dagen lang kunt eten.

Zorg dat je een snackplan hebt

Zorg ervoor dat je weet wat je gaat doen als je honger krijgt. En geloof me: je gaat op een bepaald moment honger krijgen. Als je suiker voor het eerst laat staan, moet je lichaam namelijk eerst wennen aan het tekort aan snel opneembare suikers. Honger is niet altijd slecht, maar je moet jezelf ook niet uithongeren. Het risico is vooral dat je een zwak moment kunt hebben als je niet goed weet wat je gaat doen als je honger krijgt. Daarom is het goed om een suikervrij snackplan voor te bereiden. Rauwe groenten als broccoli of paprika met hummus zijn uitstekende snacks. Je kunt ook een suikervrije cake maken waar je een stukje van kunt nemen als je honger krijgt.

Hummus met sesamzaadjes
Hummus met sesamzaadjes: een uitstekende, gezonde snack

Als je de suikerdetox hebt uitgeprobeerd of vragen of opmerkingen hebt, kun je hieronder je reactie achterlaten. We horen graag van je!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *