Suikervrij boodschappenlijstje: 7 dingen om te kopen als je een suikervrij dieet volgt

Als je besluit een suikervrij dieet te volgen of een suikerdetox van een week, is het belangrijk om suikerrijke producten in de afvalbak te gooien en naar de winkel te gaan. Ik heb een suikervrij boodschappenlijstje samengesteld. Dit zijn producten zonder toegevoegde suikers die je zeker in huis moet halen als je een suikervrij dieet begint.

Een boodschappenlijst zonder suiker

Of je nou op zoek bent naar een lijstje met voedingsmiddelen die je kunt eten tijdens je suikerdetox of je voor langere tijd aan een suikervrij dieet wilt beginnen, deze lijst met producten zonder suiker gaat je daar zeker bij helpen. Als je op zoek bent naar een lijstje met producten voor mensen met suikerziekte, kun je hier ook gebruik van maken, hoewel je dan wellicht wat aanpassingen moet doen. Je kunt dan ook even kijken bij deze informatie over het beste dieet bij suikerziekte.

De voedingsmiddelen op dit boodschappenlijstje zonder suiker ondersteunen je nieuwe suikervrije dieet en stillen je honger. Je kunt ze eten als je bijvoorbeeld lekkere trek krijgt of zin hebt in iets zoets. Je zult al snel merken dat je meer zin krijgt in gezonde voeding en de ongezondere dingen liever laat staan.

1. Zoveel mogelijk verse groenten en fruit

Het belangrijk om zoveel mogelijk groenten en fruit in huis te halen. Zeker groenten staan aan de basis van elk gezond dieet. Ze vormen ook gezonde snacks, bijvoorbeeld rauw broccoli of stukjes paprika met zelfgemaakte hummus of pesto van gedroogde tomaten. Bijna iedereen houdt wel van fruit. Fruit bevat natuurlijk wel natuurlijke fruitsuikers en je moet er dus zeker niet teveel van eten. Toch is het uitermate gezond en zou het bovenaan je suikervrije boodschappenlijstje moeten staan, zeker als het een goede manier vormt om snoep of andere snacks met toegevoegde suikers te laten staan. Zorg ervoor dat je altijd zoveel mogelijk groenten en fruit in huis haalt waar je echt van houdt. Als je met een suikervrij dieet begint, is dat misschien niet het beste moment om jezelf te dwingen spruitjes te eten als je daar niet van houdt, of om asperges in huis te halen als je niet weet hoe je die moet klaarmaken. Zo heb ik altijd veel avocado’s, tomaten, bananen, appels, bessen en kiwi’s in huis. Ik weet dat ik die zeker ga opmaken.

Blauwe bessen
Blauwe bessen
2. Noten en zaden

Noten en zaden bevatten veel gezonde vetten en eiwitten. Ze geven je veel energie en verhogen je bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks. Omdat ze veel vet bevatten, geven ze je bovendien een vol gevoel en zijn ze daarom uitstekend tegen de honger. Daarom moeten deze gezonde suikervrije snacks absoluut op je suikervrije boodschappenlijstje komen te staan. Noten en zaden zijn ook uitstekende bronnen van vitaminen en mineralen. Zorg ervoor dat je rauwe noten en zaden koopt, zonder zout en andere kruiden. Meestal zit er in dat kruidenmixje waar je noten doorheen gehaald zijn namelijk behoorlijk wat suiker. Als je noten koopt, ga dan bijvoorbeeld voor rauwe amandelen, walnoten, paranoten of pecannoten.

3. Havermout

Havermout is een geweldig volkoren graan en een bron van vezels en koolhydraten. Ik koop het meestal in bulk in grote verpakkingen. Deze havermout van de Molenwinkel is nog biologisch ook! Het voorkomt een hongergevoel doordat het je lange tijd langzaam energie geeft. Als ik honger heb en iets zonder suiker wil klaarmaken, kook ik vaak wat havermout in sojamelk of amandelmelk. Dat eet ik dan op met vers fruit, noten en kaneel. Ik eet ook vrijwel elke ochtend havermout met noten en fruit als ontbijt en meestal heb ik dan tot aan de lunch geen honger meer.

4. Suikervervangers en zoetstoffen

Suikervervangers en natuurlijke zoetstoffen zoals xylitol, stevia en erythritol kunnen, zeker bij het begin van je suikerdetox of suikervrije dieet, handig zijn. Ze moeten daarom hoog op je suikervrije boodschappenlijstje staan! Zeker als je van een ongezond en te zoet dieet komt, kan het lastig zijn plotseling alle zoetigheden te laten staan. Dan kunnen suikervervangers als erythritol, xylitol en stevia handig zijn. Als je gewend bent om je koffie met suiker te drinken, dan kun je best – zeker in het begin – wat stevia toevoegen in plaats van suiker. Suikervervangers kunnen misschien een terugval voorkomen. Je gaat waarschijnlijk wel merken dat je minder behoefte hebt aan zoetstoffen naarmate je langer een suikervrij dieet volgt.

5. Diepgevroren groenten en bessen

Een belangrijke reden dat mensen veel ongezonde snacks eten is omdat ze nu eenmaal niet de tijd of energie hebben om te koken of zelfs om naar de winkel te gaan en verse groenten en fruit te kopen. Bevroren groenten en fruit kunnen hierbij echt een uitkomst zijn. Je moet het zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken om geen suiker te eten. Als je diepgevroren bessen en groenten op je boodschappenlijstje zet, heb je altijd een suikervrije en gezonde optie in huis, ook als je geen tijd hebt om naar de winkel te gaan of dat laatste stukje fruit in je fruitschaal net is overleden. Ik koop vaak biologische diepgevroren bessen van de AH, zoals deze biologische bosbessen. Diepgevroren groenten en fruit zitten vol met vitaminen en mineralen. Vaak bevatten ze er zelfs meer dan verse groenten en fruit omdat ze direct na het oogsten al zijn ingevroren. Bovendien zijn ze vaak al voorgesneden en hoef je ze meestal alleen maar te verwarmen. Probeer bijvoorbeeld eens dit makkelijke en heerlijke mango-frambozenijs.

6. Eieren, tempeh en tofu

Als je boodschappen gaat doen, moet je zeker drie voedzame, lekkere en veelzijdige voedingsmiddelen in huis halen die bovendien weinig koolhydraten bevatten: eieren tempeh en tofu. Dit zijn ook erg belangrijke producten als je diabetes hebt. Deze eiwitrijke producten kun je ook makkelijk als maaltijd op zich klaarmaken. Als ik honger heb, maak ik vaak een roerei of de veganistische versie, roertofu. Tempeh is een gefermenteerde soort tofu met een bijzondere, rijke smaak en veel gezondheidsvoordelen. Je kunt ze alle drie meestal meerdere weken in de koelkast bewaren en in een paar minuten omtoveren in een maaltijd of tussendoortje zonder suiker.

Tofu met kruiden en rozemarijn
Tofu met kruiden en rozemarijn
7. Volkoren granen en peulvruchten

Haal zeker genoeg volkoren granen in huis, zoals bruine rijst, volkorenpasta en quinoa. Je kunt ook volkorenbrood kopen, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het brood echt 100% volkoren en suikervrij is. Bij de supermarkt en bakker (en soms zelfs bij de natuurwinkel) is volkorenbrood dit niet. Veel volkorenbrood bevat slechts een aandeel volkorenmeel, veel witmeel en toegevoegde suikers, zoals dextrose, invertsuikerstroop of druivensapconcentraat. Als je graag brood eet, kun je het beste een broodmachine kopen en je eigen brood bakken. Het is ook belangrijk om tijdens je suikervrije dieet veel peulvruchten en bonen te eten, zoals linzen, tuinbonen en kikkererwten. Dit zijn gezonde bronnen van koolhydraten en eiwitten. Je kunt er ook hummus of suikervrije veganistische patés van maken.

Hummus met sesamzaadjes
Hummus met sesamzaadjes