Veel mensen beginnen aan een dieet zonder suiker omdat ze diabetes hebben. Anderen beginnen met een suikervrij dieet omdat ze prediabetes hebben, wat een voorstadium is van suikerziekte, of omdat ze willen afvallen of gezonder willen leven. Er zijn vele redenen om suikervrij te gaan eten, maar in feite vaart je gezondheid er altijd wel bij. Toch is er wel een verschil tussen een dieet zonder suiker met of zonder diabetes of prediabetes. Zo kunnen diabetici vaak het beste nog strenger voor zichzelf zijn met het eten van koolhydraten en suiker.
Eet minder koolhydraten
Een koolhydraatarm dieet helpt bij het afvallen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Hoe streng je hierin wilt zijn, hangt af van de ernst van je klachten, je eetpatroon en je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld je klachten zoveel mogelijk in toom houden terwijl je nog wel af en toe van pasta, brood of iets zoets geniet? Of wil je proberen helemaal klachtenvrij te worden en je diabetes helemaal om te keren? Sommige mensen genezen door een streng koolhydraatarm dieet van hun suikerziekte.
Als je op een koolhydraatarm dieet gaat, zul je in eerste instantie moeten oppassen met snelle koolhydraten, zoals dingen die veel pure suiker of zetmeel bevatten, bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, snoepgoed, gebak, vruchtensappen, melkproducten en aardappelen, maar ook met witte melen zoals witbrood, witte pasta en witte rijst. Volkoren granen zijn natuurlijk beter, niet omdat ze minder koolhydraten bevatten maar omdat de vezels in het product ervoor zorgen dat de koolhydraten langzamer in het bloed worden opgenomen. Bekijk ook even mijn uitgebreide lijst met koolhydraatarme producten.
Als je echt suikerziekte hebt, kan het goed zijn om ook producten als bruinbrood, volkoren pasta, volkoren rijst, aardappelen en andere granen, zoals gierst en boekweit, helemaal te laten staan. Ook peulvruchten en fruit bevatten natuurlijk veel koolhydraten. Sommige mensen kunnen deze waarschijnlijk best goed tolereren terwijl bij anderen ook hiervan hun bloedsuiker op hol slaat. Het is het handigst om de proef op de som te nemen en altijd even je bloedsuikerspiegel te meten na het eten. Ook veel groenten bevatten een beperkte mate aan suiker, zoals tomaten en wortelen. Ik ken mensen die zijn genezen van suikerziekte door een erg streng koolhydraatarm dieet te volgen waarbij ze ook geen groenten aten zoals tomaat of wortel.
Een proteïnerijk dieet
Als je suikerziekte hebt, is het belangrijk om de koolhydraten te laten staan en deze te vervangen door onder meer proteïne. Eiwitten zijn erg voedzaam, geven energie en kracht maar verhogen de bloedsuikerspiegel niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees, vis of eieren. Wie graag weinig dierlijke producten eet kan denken aan tofu of tempeh, maar deze zijn natuurlijk uit bonen gemaakt en bevatten daarom wel wat koolhydraten. Ook kwark of yoghurt zijn goede bronnen van eiwitten, maar die bevatten dan wel weer een kleine hoeveelheid melksuiker of lactose.
Probeer meer vet te eten
Vroeger werd vet door de suikerlobby weggezet als slecht, maar gezonde vetten dragen juist bij aan een goede gezondheid. In vis zitten bijvoorbeeld veel goede vetten. Ga bijvoorbeeld eens voor een echt Japans ontbijtje van zalm met omelet (en laat de witte rijst lekker weg). Ook kaas en volle yoghurt of kwark bevatten veel vetten. Natuurlijk is het goed om voor het bakken en op salades veel olijfolie te gebruiken. Dit is een gezond vet en geeft bovendien een lekkere smaak aan je salade of ovenschotel.
Eet zoveel mogelijk groenten
Het is goed om zoveel mogelijk groente te eten omdat groente veel vitaminen, mineralen en vezels bevat. Het stimuleert de darmflora en remt bovendien dankzij de vezels de opname van suikers in het lichaam. Natuurlijk zijn er wel groenten die meer suikers bevatten, zoals tomaten en wortelen. Deze kunnen sommige mensen met diabetes dan ook beter niet eten. Andere groentes zoals broccoli, bloemkool of courgette zijn meestal wel veilig en uitermate gezond.
Suikervervangers
Er zijn tegenwoordig genoeg goede suikervervangers op de markt die de bloedsuikerspiegel niet of vrijwel niet doen stijgen. Je kunt hierbij denken aan xylitol, erythritol, yaconsiroop en stevia. Sommige andere suikervervangers zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop, bananen en dadels zijn voor diabetici in elk geval niet aan te raden.