Deze blauwebessenjam zonder toegevoegde suiker is makkelijk om te maken, gezond en hartstikke lekker! Bovendien ziet deze vegan jam er prachtig uit op een stukje bananenbrood, op gewoon brood of op je ontbijtje met havermout.
Blauwebessenjam zonder suiker
Blauwe bessen bevatten van zichzelf al genoeg suiker. Er is dus geen enkele reden om suiker toe te voegen als je blauwebessenjam maakt! Deze blauwebessenjam is gemaakt met 99% blauwe bessen en een schepje agar. De jam is dus echt bijna helemaal puur fruit!
Sommige mensen noemen dit ook wel bosbessenjam, hoewel bosbessen eigenlijk wat anders zijn dan blauwe bessen. Ik heb voor dit recept bevroren blauwe bessen van de Albert Heijn gebruikt. Een kilo bevroren blauwe bessen kost op dit moment maar €4,29 en de bessen zijn vaak nog lekkerder dan de verse blauwe bessen. Je bent voor deze jam dus maar ietsje meer dan een euro kwijt!
Vegan confituur met agar
Agar leent zich perfect om vegan jam te maken. Agar wordt gewonnen uit roodwieren, is geurloos, smaakloos en heeft hetzelfde resultaat als gelatine: het bindt de blauwe bessen tot een gelei!
Deze heerlijke blauwebessenjam zonder suiker kun je in de koelkast best een tijd bewaren. Bij mij zag hij er na 10 dagen nog prima uit. Maar langer heeft hij het ook niet gered, want daarvoor is hij veel te lekker!
Handige weckpotjes voor je jam!
Ik doe mijn jam meestal in deze luchtdichte weckpotjes. Ze zijn er leuk uit en houden je jam lekker lang vers. De weckpotjes zijn ook perfect voor kruiden. Ik vind het ook fijn dat ze klein zijn, omdat ik dan niet heel veel jam hoef te maken om het potje te vullen.
Suikervrije blauwebessenjam met agar
Jam van blauwe bessen zonder suiker
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 10 min
Gang bijgerecht, nagerecht
Keuken veganistisch
- 250 gram blauwe bessen bevroren of vers
- 2 tl agar
- 1 scheutje water
Doe de blauwe bessen in de pan met een klein scheutje water.
Breng het mengsel zachtjes aan de kook. Laat het lekker indikken. Bij mij duurde dit 10 minuten.
Voeg nu de agar toe en roer goed!
Laat het mengsel met de agar erin 2-3 minuten doorkoken en zet dan het vuur uit.
Doe nu alles met een trechter in je weckpotje of jampotje van 200 ml.
Trefwoord eenvoudig, lekker, puur
Auteur: Jonathan
Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.
Toon alle berichten van Jonathan
Oh ik wist niet dat het zo makkelijk was om jam te maken!! Het is erg lekker geworden. Bedankt
groetjes,
Laura