Een heerlijke chocoladepudding van gierst en dadels!
Gezonde, suikervrije chocoladepudding met gierst
Dit recept voor chocoladepudding zonder suiker is zeker een van mijn beste ontdekkingen op kookgebied dit jaar! Deze heerlijke chocoladepudding op basis van gierst en plantaardige melk is helemaal lactosevrij, veganistisch en glutenvrij. Uiteraard is hij ook vrij van toegevoegde suikers. De pudding is bovendien ontzettend lekker. Hoe langer je je chocoladepudding in de koelkast bewaart, hij lekkerder hij wordt!
Gierst: een vergeten graan
Gierst is een fantastisch glutenvrij graan met uiteenlopende mogelijkheden. Je kunt gierst bijvoorbeeld gewoon als vervanging voor rijst of aardappelen eten, je kunt er burgers van maken, het meeblenden in je smoothies, of er dus, zoals hier, pudding van maken. Gierst is vooral in het oostblok erg populair maar wint in Nederland zeker snel terrein.
Gierst krijgt na het blenden en opstijven in de koelkast een harde, romige, puddingachtige structuur. Dit maakt het erg geschikt voor suikervrije taarten of puddings.
Verwarm de gierst en je melk op een laag vuur, blijf roeren zodat er geen vel op de melk ontstaat of je mengsel aanbrandt, en blend de pudding pas als deze lekker zacht en dik geworden is.
Kies je favoriete zoetmiddel
Gierst heeft van nature niet echt een lekkere zoete smaak, dus een zoetstof is wel handig in dit recept. Kijk voor wat inspiratie even bij mijn lijstje van mijn 8 favoriete suikervervangers. Ik heb in dit recept dadels gebruikt, omdat ze qua smaak goed samengaan met cacao. Banaan is ook een goed alternatief. Als je echt een suikervervanger met een lage GI wilt, kun je kiezen voor stevia, xylitol of erythritol. Ook yaconsiroop is een echte aanrader.
Als ontbijt, toetje of gewoon tussendoor
Deze chocoladepudding is echt super als gezond en warm ontbijtje. Zeker in de winter word je hier echt helemaal lekker warm van. Je kunt het ook als toetje eten of gewoon tussendoor voor de lekkere trek. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld eerst een basispudding maken en er dan telkens ander fruit of andere noten op doen.
Chocoladepudding met gierst
Chocoladepudding met gierst, havermelk en dadels, met rood fruit en amandelen.
8-20medjoul dadelsafhankelijk van je dadels en je smaak
1snufjezout
3-4elcacao
rood fruit
amandelen
Instructies
Doe de gierst, melk, het zout, de ontpitte dadels en cacao in een pannetje. Roer even goed door.
Verhit het mengsel ongeveer 25 minuten op een laag pitje en roer vaak door.
Maak er een pudding van met een staafmixer of een blender. Niet dik genoeg? Doe er dadels bij of kook nog wat langer. Te dik? Doe er wat melk bij.
Doe wat rood fruit en amandelen op de pudding. Je kunt de pudding meteen eten, maar na een paar uurtjes in de koelkast stijft hij flink op en wordt het een echte pudding.
Dank je, Petra, dat is goed om te horen. Ja met sojamelk kan natuurlijk ook heel goed! En het maakt eigenlijk niet uit of je er nou blauwe bessen, aardbeien, rode bessen etc. op doet, is allemaal verrukkelijk!
Ik heb hem net gemaakt, met sojamelk, en ik had alleen blauwe bessen, maar was echt superlekker!!
Dank je, Petra, dat is goed om te horen. Ja met sojamelk kan natuurlijk ook heel goed! En het maakt eigenlijk niet uit of je er nou blauwe bessen, aardbeien, rode bessen etc. op doet, is allemaal verrukkelijk!