Carob-pindakaas-bananentaart

Een gezond en verrukkelijk minitaartje
Carob-pindakaas-bananentaart
Carob-pindakaas-bananentaart

Yummmmmie! Deze is voor de echte liefhebbers. Veganistisch, raw, en gezoet met xylitol en twee dadels. Eventueel kun je de dadels ook vervangen door een handje rozijnen.

Het is bovendien een minitaartje! Ik maak graag minitaartjes omdat ik dan: a) niet zoveel kwijt ben aan ingrediënten b) elke dag wat anders kan maken en c) vermijd dat ik er uiteindelijk veel te veel van eet. Als je een grotere versie wilt maken, kun je uiteraard de hoeveelheden gewoon aanpassen.

Oh ja, en natuurlijk kun je de carob ook gewoon door cacao vervangen. Ik gebruik carob omdat ik van cacao soms last van mijn maag krijg en het ook gewoon erg lekker vind!

Carob-pindakaas-bananentaart
Carob-pindakaas-bananentaart
Carob-pindakaas-bananentaart

Carob-pindakaas-bananentaart

Carob-pindakaas-bananentaart met xylitol
Voorbereidingstijd 30 min
Totale tijd 2 uur 30 min
Gang nagerecht, tussendoortje
Porties 4

Ingrediënten
  

Bodem

  • 80 gram gemengde noten bijv. cashewnoten, walnoten
  • 2 medjoul dadels geweekt in water en gedroogd
  • 1 el xylitol

Caroblaag

  • 50 gram cashewnoten ong. 4 uur geweekt, en gedroogd
  • 50 gram kokosolie ontgeurd
  • 50 gram pindakaas ongezoet
  • 4 el carob
  • 4 el xylitol

Bananenlaag

  • 1/2 banaan

Fudgelaag

  • 30 gram pindakaas
  • 2 el carob
  • 3 el xylitol

Instructies
 

Bodem

  • Bereid een kleine bakvorm of schaal voor met bakpapier erin.
  • Mix de ingrediënten zodat er een kleverig, makkelijk vormbaar soort "deeg" ontstaat.
  • Druk dit deeg in de bakvorm tot een platte bodem.

Caroblaag

  • Laat de kokosolie smelten op een laag vuur.
  • Mix de cashewnoten en de kokosolie in een blender of mixer tot er een egale, gladde mix ontstaat.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en maal tot er een glad mengsel ontstaat. Eventueel wat pindakaas of kokosolie toevoegen in het geval het niet goed mengt of de consistentie niet vloeibaar genoeg is.
  • Giet het mengsel nu op de bodem en zorg dat alles gelijk verdeeld wordt.

Bananenlaag

  • Snijd de banaan in plakjes en leg deze op de caroblaag.

Fudgelaag

  • Meng de xylitol, carob en pindakaas in een pannetje terwijl je op laag vuur door het mengsel roert.
  • Spatel het mengsel vervolgens op de bananenlaag.
  • Alles even goed laten opstijven in de koelkast (uurtje of 4) of vriezer (uurtje of anderhalf, 2)
Trefwoord gezond genieten, pindakaas

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

2 reacties

2 gedachten over “Carob-pindakaas-bananentaart”

    1. Dag Danielle,
      bedankt voor je bericht!
      Xylitol is een stof die van nature in fruit- en groentevezels voorkomt. Sommige xylitol is inderdaad synthetisch, maar de xylitol die ik gebruik is voor 100% afkomstig uit natuurlijke bronnen, ik geloof uit berkenbast.

      Xylitol schijnt juist een heel erg gezonde zoetstof te zijn. Wikipedia zegt er het volgende over:
      “Xylitol levert 40% minder calorieën die bovendien langzamer dan suiker in het lichaam worden opgenomen. Daardoor veroorzaakt het geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat geen hyperglykemie door onvoldoende insuline respons.”

      Honing schijnt juist, ondanks zijn vermeende positieve eigenschappen, dezelfde reactie op het lichaam te bewerkstelligen als suiker, m.a.w. een bloedsuikerspiegel die snel omhoogschiet.

      Maar goed, je kunt natuurlijk naar eigen inzicht de xylitol door suiker vervangen, want uiteindelijk maakt de xylitol zelf niet zoveel uit voor het recept.

      Binnenkort ga ik hier een special doen over alle suikervervangers, dus houd mijn pagina in de gaten!

      Groet, Jonathan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *