Yummmmmie! Deze is voor de echte liefhebbers. Veganistisch, raw, en gezoet met xylitol en twee dadels. Eventueel kun je de dadels ook vervangen door een handje rozijnen.
Het is bovendien een minitaartje! Ik maak graag minitaartjes omdat ik dan: a) niet zoveel kwijt ben aan ingrediënten b) elke dag wat anders kan maken en c) vermijd dat ik er uiteindelijk veel te veel van eet. Als je een grotere versie wilt maken, kun je uiteraard de hoeveelheden gewoon aanpassen.
Oh ja, en natuurlijk kun je de carob ook gewoon door cacao vervangen. Ik gebruik carob omdat ik van cacao soms last van mijn maag krijg en het ook gewoon erg lekker vind!
Bereid een kleine bakvorm of schaal voor met bakpapier erin.
Mix de ingrediënten zodat er een kleverig, makkelijk vormbaar soort "deeg" ontstaat.
Druk dit deeg in de bakvorm tot een platte bodem.
Caroblaag
Laat de kokosolie smelten op een laag vuur.
Mix de cashewnoten en de kokosolie in een blender of mixer tot er een egale, gladde mix ontstaat.
Voeg nu de overige ingrediënten toe en maal tot er een glad mengsel ontstaat. Eventueel wat pindakaas of kokosolie toevoegen in het geval het niet goed mengt of de consistentie niet vloeibaar genoeg is.
Giet het mengsel nu op de bodem en zorg dat alles gelijk verdeeld wordt.
Bananenlaag
Snijd de banaan in plakjes en leg deze op de caroblaag.
Fudgelaag
Meng de xylitol, carob en pindakaas in een pannetje terwijl je op laag vuur door het mengsel roert.
Spatel het mengsel vervolgens op de bananenlaag.
Alles even goed laten opstijven in de koelkast (uurtje of 4) of vriezer (uurtje of anderhalf, 2)
Dag Danielle,
bedankt voor je bericht!
Xylitol is een stof die van nature in fruit- en groentevezels voorkomt. Sommige xylitol is inderdaad synthetisch, maar de xylitol die ik gebruik is voor 100% afkomstig uit natuurlijke bronnen, ik geloof uit berkenbast.
Xylitol schijnt juist een heel erg gezonde zoetstof te zijn. Wikipedia zegt er het volgende over:
“Xylitol levert 40% minder calorieën die bovendien langzamer dan suiker in het lichaam worden opgenomen. Daardoor veroorzaakt het geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat geen hyperglykemie door onvoldoende insuline respons.”
Honing schijnt juist, ondanks zijn vermeende positieve eigenschappen, dezelfde reactie op het lichaam te bewerkstelligen als suiker, m.a.w. een bloedsuikerspiegel die snel omhoogschiet.
Maar goed, je kunt natuurlijk naar eigen inzicht de xylitol door suiker vervangen, want uiteindelijk maakt de xylitol zelf niet zoveel uit voor het recept.
Binnenkort ga ik hier een special doen over alle suikervervangers, dus houd mijn pagina in de gaten!
Je gebruikt xylitol, maar dat is toch ook een zoetstof? Kan je daarvoor ook honing in de plaats nemen?
Dag Danielle,
bedankt voor je bericht!
Xylitol is een stof die van nature in fruit- en groentevezels voorkomt. Sommige xylitol is inderdaad synthetisch, maar de xylitol die ik gebruik is voor 100% afkomstig uit natuurlijke bronnen, ik geloof uit berkenbast.
Xylitol schijnt juist een heel erg gezonde zoetstof te zijn. Wikipedia zegt er het volgende over:
“Xylitol levert 40% minder calorieën die bovendien langzamer dan suiker in het lichaam worden opgenomen. Daardoor veroorzaakt het geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat geen hyperglykemie door onvoldoende insuline respons.”
Honing schijnt juist, ondanks zijn vermeende positieve eigenschappen, dezelfde reactie op het lichaam te bewerkstelligen als suiker, m.a.w. een bloedsuikerspiegel die snel omhoogschiet.
Maar goed, je kunt natuurlijk naar eigen inzicht de xylitol door suiker vervangen, want uiteindelijk maakt de xylitol zelf niet zoveel uit voor het recept.
Binnenkort ga ik hier een special doen over alle suikervervangers, dus houd mijn pagina in de gaten!
Groet, Jonathan