Een verrukkelijke lentetaart met een frisse zoet-zure smaak!
Ik zag laatst bij de biowinkel bij mij in de buurt een doos met bergamot. De bergamot is citrusvrucht waarvan de smaak ergens tussen de citroen, limoen en sinaasappel in zit. De smaak is erg fris, en zoeter en minder bitter dan die van de citroen en is daarom bij uitstek geschikt om er toetjes en taarten mee te maken.
De combinatie met kokos en incabessen creëert een aromatisch geheel met een frisse zoet-zure smaak.
De smaak van de taart staat bovendien toe deze te zoeten met stevia, aangezien die van nature toch al een bittere nasmaak heeft die opgaat in de smaak van de bergamot en incabessen. Stevia komt als zoetstof in een taart als deze echt tot zijn recht.
Als je geen bergamot kunt vinden, zou ik adviseren limoen of citroen te gebruiken. Zijden tofu kun je bij de meeste biowinkels en toko’s vinden.
150gramnoten(ik heb witte hazelnoten, walnoten en pinda's gebruikt)
10gramkokosrasp
4medjoul dadels(4-5 minuten geweekt in water)
Vulling
95gramkokosolie(half ontgeurd, half met kokosgeur, of in gewenste samenstelling)
2,5gramstevia(ik heb 4 koffietabletten van 60mg gebruikt)
150gramzijden tofu
1bergamot
2handjesincabessen
Instructies
Bodem
Maal de noten en kokosrap fijn in de mixer.
Voeg de dadels toe, totdat het een goed kneedbaar "deeg" geworden is. Als de mix nog te onsamenhangend is, voeg dan meer dadels toe.
Vorm het deeg in een bakvorm of schaal tot de gewenste vorm, plat, of met een opstaande rand.
Vulling
Smelt de kokosolie in een koekenpan op laag vuur.
Voeg de stevia toe en zorg dat deze goed vermengt met de kokosolie.
Doe de kokosolie in een mixer en mix dit met de zijden tofu en het sap van ongeveer een halve bergamot.
Giet de vulling in/over de bodem en strooi de incabessen eroverheen. Laat de taart een nacht in de koelkast staan of doe deze een paar uur in de vriezer zodat hij sneller klaar is.
Ik had nog nooit van bergamot gehoord, maar dit ga ik zeker eens maken, desnoods met gewone citroenen!