Deze heerlijke kiwi-kokostaart is een lust voor het oog en een genot voor de smaakpapillen! Hij zit bovendien boordevol gezonde ingrediënten en bevat maar weinig koolhydraten en natuurlijk geen suiker. De enige bron van koolhydraten in dit recept komt van de gierst.
Lekker de zomer in met kiwi en kokos
Ik vind het ’s zomers altijd lekker om frisse smaken te eten. Deze kiwi-kokostaart heeft een echte tropische smaak en is dus perfect geschikt voor het warmere seizoen. De smaken passen bovendien perfect bij elkaar. Er zitten in deze taart wel drie soorten kokos: kokosolie, kokosvlokken en kokosmelk!
De bodem is gemaakt met hennepzaad en walnoten. Je kunt ook andere zaden of noten kiezen voor je taart. Het is maar net wat je in huis hebt. Als je bijvoorbeeld liever amandelen en pompoenpitten gebruikt, geeft dat ook een heerlijke smaak aan je taart. Je kunt ook lijnzaad en paranoten in de bodem doen.
Een gezonde taart met gierst
Deze kiwi-kokostaart is gemaakt met gierst. Gierst is een erg gezond graan dat veel in Oost-Europa gegeten wordt. In Nederland is het in opkomst. Je vindt het tegenwoordig ook bij de gewone supermarkt. Je kunt het koken en bij de maaltijd eten zoals quinoa of couscous of rijst, maar kunt er ook prima taarten van maken.
Als je gierst kookt en daarna in een blender stopt, wordt het namelijk een dikke pap die later bij het afkoelen prachtig opstijft. Je krijgt zo haast een soort vegan cheesecake! Bij het blenden of koken kun je er allerlei smaken bij doen. Van gierst kun je ook prima pudding maken, zoals deze chocoladepudding.
Maal het hennepzaad, de walnoten en de xylitol samen fijn in een blender. Voeg vervolgens de kokosolie toe en meng/blend nogmaals goed.
Druk je mengsel vast in een met bakpapier beklede bakvorm. Laat even hard worden in de vriezer terwijl je de rest bereidt.
Bovenlaag en decoratie
Was de gierst en kook deze samen met de kokosvlokken in de kokosmelk in ongeveer 20 minuten tot een pap. Eventueel water of meer kokosmelk toevoegen als de gierst droog lijkt te gaan koken.
Als de gierst lekker papperig is, deze in een blender tot een egale massa blenden met xylitol naar smaak. Het geheel moet een papperige massa worden die in de koelkast opstijft tot een soort puddingachtige consistentie. Eventueel als het niet goed blendt wat water toevoegen, maar zeker niet teveel.
Snijd de kiwi in plakjes en bekleed de zijkant van je bakvorm hiermee, zoals op de foto.
Giet dan het gierstmengsel zorgvuldig in de bakvorm tot ongeveer aan de bovenkant van je kiwiplakjes of iets daaronder, maak je taart aan de bovenkant egaal en bekleed ook dit met kiwiplakjes zoals op de foto.
Laat je taart even opstijven in de koelkast (3-4 uur) of in de vriezer (1,5-2 uur moet wel genoeg zijn)
Ziet er prachtig uit!