Zebrataart

Een lekkere en leuke zebrataart. Glutenvrij, vegan en suikervrij!

Dit is echte de ultieme verrassing voor zebraliefhebbers. Door de afwisseling van de witte en zwarte lagen krijg je een geweldig zebraeffect, dat zichtbaar wordt als je de taart aansnijdt. De rode hartjes zijn natuurlijk optioneel, maar als je de zebrataart voor een geliefde maakt zijn ze van harte aan te bevelen: ze zijn ook nog eens vreselijk lekker!

Zebrataart
Zebrataart

Een prachtige zebrataart voor je lief of een vriend(in)

Met deze mooie zebrataart maak je je geliefde of een vriend of vriendin echt zeker ontzettend blij. De taart is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens erg lekker.

De taart is bovendien voor bijna iedereen geschikt: deze zebrataart is veganistisch, gezond en bevat geen toegevoegde suikers. Ik heb in de witte laag wel wat kokosbloesemsuiker toegevoegd, omdat dit een lage glycemische index heeft. Mocht je dit liever niet willen, vervang dit dan door bijvoorbeeld xylitol of stevia.

Een taart vol met kokos

De witte laag van deze heerlijke vegan taart zit boordevol met kokos: kokosyoghurt, kokosvlokken, kokosmelk en kokosolie! Al het goede van de kokos komt erin terug en dat proef je! De zwart-bruine laag bevat minder kokos en cacao.

In beide lagen heb ik gierst gebruikt. Gierst geeft een geweldige structuur en bite aan je taart en is een gezond, maar vergeten graan. Het stijft na het maken in de koelkast heerlijk op en krijgt dan een soort cheesecakestructuur.

Zebrataart
Zebrataart

Een heerlijk rood hart

Je kunt het rode hart bovenop de taart natuurlijk weglaten, maar ik raad je aan om het wel toe te voegen: het is namelijk prachtig en ook nog eens verrukkelijk en zo klaar!

Je maakt het van amandelen en vijgen en wat rodebietensap om er kleur aan te geven. Verder voeg je wat kokosolie toe zodat het geheel iets meer bite heeft. Door de amandelen en vijgen heeft het hart de smaak van marsepein, van gezonde marsepein zonder toegevoegde suikers in dit geval.

Zebrataart

Een fantastische zebrataart met gierst en boordevol kokos!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang nagerecht, tussendoortje
Porties 20 personen

Ingrediënten
  

Bodem en hartjes

  • 200 gram amandelen
  • 10 gedroogde vijgen
  • rodebietensap van 2 bieten
  • 4 el kokosolie gesmolten

Witte laag

  • 1 kop gierst
  • 2 blikjes kokosmelk
  • 4 el kokosyoghurt suikervrij uiteraard
  • 50 gram kokosvlokken
  • 100 gram kokosolie gesmolten
  • 50 gram kokosbloemsuiker

Zwarte laag

  • 1 kop gierst
  • 2 koppen water of plantaardige melk
  • 5 el cacao
  • 100 gram kokosolie gesmolten
  • 50 gram xylitol of ong. 12 rijpe dadels

Instructies
 

Bodem

  • Maal de vijgen en amandelen in een blender of mixer tot een plakkerige massa. Indien niet plakkerig genoeg wat vijgen toevoegen.
  • Laat wat van het "deeg" over voor het hart. Druk de rest vast in een met bakpapier bedekte bakvorm zodat het een stevige bodem vormt. Zet je taartvorm zolang even in de koelkast.

Witte en zwarte laag

  • Breng de ingrediënten voor de witte en zwarte lagen apart in twee pannetjes aan de kook. De gierst eerst even wassen. Zelf meng ik de xylitol en kokosbloemsuiker later pas in de blender maar je kunt ze ook meekoken.
  • Kook alles totdat de gierst zacht is en je een soort pap hebt. Let op dat de gierst niet droogkookt en/of verbrandt. Eventueel wat kokosmelk (witte laag) of water (zwarte laag) toevoegen indien nodig.
  • Meng eerst één van de lagen in de blender tot een gladde stroperige massa. Proef even om te zien of het lekker op smaak is, anders eventueel een beetje spelen met de ingrediënten. Je mengsel moet nog wel vloeibaar genoeg zijn om het in de taartvorm te gieten, maar niet zo vloeibaar dat het straks niet opstijft in de koelkast. Bewaar je mengsel in een schenkbeker of iets anders vanwaaruit je het straks gemakkelijk kunt schenken.
  • Maak de blender even schoon. Meng dan ook de andere laag. Daar geldt uiteraard hetzelfde voor.
  • Giet nu wat van het witte mengsel op het midden van je taartbodem, ongeveer zoveel dat het net tot aan de rand komt. Giet dan precies in het midden wat van het zwarte mengsel, en laat de zwaartekracht even een beetje zijn werk doen totdat alles een beetje uitgedijd is. Giet dan weer in het midden wat van het witte mengsel, en dan weer zwart, totdat je mengsel op is of je taartvorm vol. Bij mij was de taartvorm al eerder vol. Daarom heb ik nog twee andere taartvormpjes volgegoten op dezelfde manier. Je zebrataart is nu klaar. Zet hem in de koelkast.

Hartjes

  • Bereid de hartjes door wat bietensap te juicen (of gekocht bietensap toe te nemen) en dit toe te voegen aan de mix van amandelen en vijgen. Voeg ook wat gesmolten (!) kokosolie toe. Dit helpt het wat "natte" deeg later op te stijven in de koelkast tot een mooi stijf hart.
  • Meng het geheel en vorm met je handen hartjes. Leg deze op met bakpapier bedekte schoteltjes te stijven in de koelkast.
  • Je taart moet na ongeveer 2 uur in de koelkast wel stijf zijn. (Anders nog even in de vriezer). Leg dan de hartjes op je taart en je bent klaar!
Trefwoord lust voor het oog, zebra

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

1 reactie

Eén gedachte over “Zebrataart”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept