Je hebt het waarschijnlijk wel eens bij de biowinkel zien staan en gelukkig verkopen ook sommige supermarkten het tegenwoordig: gierst. Hier volgt een recept voor een heerlijke taart met gierst die natuurlijk geen toegevoegde suikers bevat!
Ik denk soms dat gierst misschien een klein imagoprobleempje heeft. De naam klinkt nou niet bepaald lekker en ook het uiterlijk van het gele korreltje doet nou niet echt meteen watertanden. Brood komt zo meteen uit het zakje, rijst kookt in een minuutje of 8 wel gaar, pasta in 10, maar gierst heeft dan ook nog eens wat langer nodig.
Talloze lekkere recepten met gierst
Sinds ik gierst heb leren kennen, en dat is nog niet zo lang geleden, realiseer ik me dat je er veel meer lekkere recepten mee kunt maken dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. In Oost-Europa, waar gierst veel populairder is en tot een van de standaardproducten in de keuken behoort, weten ze dat al langer.
Gierst: een gezond en glutenvrij alternatief
Gierst is een zeer gezond, voedzaam, lekker en glutenvrij alternatief voor andere koolhydraatbronnen zoals brood of pasta. Het bevat veel B-vitaminen en ijzer en is ook gewoon zo heel erg lekker als je weet hoe je het moet klaarmaken.
Het mooie aan gierst is dat je er ook heel gemakkelijk heerlijke toetjes mee kunt maken. Gierst krijgt na het koken, blenden en opstijven een puddingachtige structuur. Je kunt met gierst dingen maken waar je anders gelatine of agar-agar voor nodig zou hebben.
Een heerlijke taart met gierst en kokos
De bovenlaag van deze taart met gierst bestaat uit slechts twee hoofdingrediënten: gierst en kokosmelk. Daarnaast is er het kookwater voor de gierst en xylitol om de taart te zoeten.
Voor de bodem heb ik gekozen voor amandelen, pompoenpitten en dadels, eigenlijk omdat ik die toevallig in huis had. De smaken zijn een uitstekende combinatie maar andere noten en zaden kunnen ook. Om het nog gezonder te maken kun je bijvoorbeeld in plaats van de dadels gedroogde vijgen proberen.
Kokostaart met gierst
Gezonde kokostaart op basis van gierst. Gezoet met xylitol.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een blender of mixer en mix goed totdat er een kleverige massa ontstaat die je gemakkelijk in een vorm kunt kneden. Als dat niet gebeurt, moet je waarschijnlijk wat dadels/rozijnen/gedroogd fruit toevoegen.
Doe je bodem"deeg" in een bakvorm die je bekleed hebt met bakpapier en druk goed aan totdat er een mooie stevige bodem gevormd is.
Taart
Was de gierst onder de kraan. Breng deze vervolgens aan de kook met de kokosmelk en het water. De gierst moet ongeveer 20 minuten koken. Het is wel belangrijk dat alle vloeistof verdampt is als de gierst klaar is, dus je kunt ook best de vloeistof beetje bij beetje toevoegen totdat de gierst klaar is én alle vloeistof heeft opgenomen.
Blend of mix de gierst tot een gladde massa. Voeg naar smaak xylitol toe om het geheel te zoeten. Je kunt eventueel ook nog wat kokosvlokken meeblenden.
Giet het gierstmengsel in je bakvorm op de bodem (als het goed is moet je het niet eens meer kunnen gieten maar moet je het met een spatel je blender uit spatelen) en strooi de kokosvlokken eroverheen.
Laat een uurtje of 2 afkoelen en opstijven in de koelkast. De tweede dag is de smaak nog beter!