Bietenburgers met gierst

Lekkere, gezonde vegan bietenburgers met een glutenvrije optie!
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst

Deze veganistische burgers zijn misschien lekker om naar te kijken maar nog veel lekkerder om op te eten! Uiteraard zijn ze helemaal zonder toegevoegde suikers en op basis van gezonde ingrediënten.

Deze bietenburgers zijn met volkorenmeel gemaakt, maar je kunt dat ook vervangen door boekweitmeel om zo totaal glutenvrije burgers te krijgen. Speltmeel kan natuurlijk ook.

Vegaburgers op basis van gierst

De basis van de burgers is gierst, een graan dat heel populair is in Oost-Europa maar dat helaas in de westerse wereld grotendeels onbekend is, ook al is het glutenvrij, erg lekker en ook nog eens extreem gezond. Er zit veel ijzer en vitamine B in en kan behalve voor burgers ook gebruikt worden om pudding te maken en andere toetjes.

Kijk bijvoorbeeld eens bij mijn heerlijke chocoladepudding met gierst of bij deze prachtige zebrataart. Gierst geeft echt bite en is een geweldig ingrediënt in de veganistische keuken.

Bietenburgers als hoofdgerecht of als bijgerecht

De burgers kun je opdienen met brood, groenten, saus of eigenlijk met wat je maar wil, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke zoeteaardappelfrietjes

Natuurlijk kun je ze ook als hoofdgerecht eten met alleen wat saus. Groenten zitten er in de vorm van bieten namelijk al in!

Bietenburgers met gierst

Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang bijgerecht, hoofdgerecht
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 2-3 middelgrote bieten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kop gierst
  • 1/2 kop zonnebloempitten
  • 1/4 volkorenmeel of boekweitmeel voor glutenvrije burgers
  • 1/4 kop olijfolie
  • 2 el donkere sojasaus
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 tl gemberpoeder of verse gember
  • 1/2 tl cayennepeper of de helft als je het niet zo spicy wil
  • 3 el sesamzaadjes
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de bieten. Kook de gierst. Spoel het eerst af onder stromend water, anders wordt de gierst wat bitter van smaak. Kook het dan in licht gezouten water (2,5:1 is de verhouding water:gierst) op een laag vuurtje voor ongeveer 15 minuten, tot het water verdampt is. Laat het even een beetje afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  • Rasp de bieten met de grote gaten van je rasp (zodat je dus redelijk grote stukjes hebt). Hak de ui, peterselie en knoflook fijn. De knoflook kun je ook door de pers doen. Bak de zonnebloempitten even in een koekenpan zonder olie.
  • Doe alles in een grote kom en meng goed. Het is handig om handschoenen aan te doen of keukengerei te gebruiken voor het mengen, aangezien bieten nogal veel vlekken achterlaten op de handen.
  • Vorm burgers met je hand en leg deze op een bakplaat waarop je wat bakpapier hebt aangebracht. Je kunt nog wat sesamzaadjes boven op de burgers strooien.
  • Bak de burgers zo'n 30-40 minuten en verwarm de oven daarbij zowel boven en onder. Draai ze dan zorgvuldig om en zet de oven nog even 5-10 minuten op de grilstand.
  • Serveer met gebakken brood, groenten, saus of hoe je maar wil!
Trefwoord bieten, gezond

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *