Suikervrije abrikozenjam met agar

Heerlijke suikervrije vruchtenjam van abrikoos!

Deze suikervrije abrikozenjam met agar-agar is een van mijn beste ontdekkingen van dit jaar. Deze prachtige, vegan jam is gemaakt van abrikozen, agar en een scheutje water. Meer zit er niet in! Je hebt dus geen gelatine, pectine of iets anders nodig om de jam te binden en stijven. En er zit natuurlijk geen toegevoegde suiker in!

Vegan jam maken met agar

Met agar-agar kun je prima veganistische jam of marmelade maken. Agar is een plantaardig bindmiddel dat tweemaal zo sterk is als gelatine! En het is ook nog eens veel diervriendelijker dan gelatine! Daarom heb ik altijd agar in huis. Ik gebruik agar voor het maken van taarten, zoals deze kastanje-chocoladetaart.

Voor jam is agar ook echt perfect geschikt. Na het inkoken van de vruchten los je wat agar op in het mengsel en kook je het 2 tot 3 minuten mee. Vervolgens doe je alles in een potje. Je zult zien dat de jam maar kort in de koelkast hoeft te staan en dat hij dan al lekker stijf is!

Suikervrije abrikozenjam
Suikervrije abrikozenjam

Suikervrije abrikozenjam maken

Jam zonder suiker is heerlijk vind ik zelf! Natuurlijk zit er in de abrikozen ook wel wat fruitsuiker, maar al met al is het toch stukken gezonder dan jam of marmelade met suiker. Deze jam heeft een heerlijke bittere smaak. Ik heb ook de schil van de abrikoos meegekookt, zodat er nog wat structuur in de jam zit en de smaak nog iets pittiger wordt.

Deze abrikozenjam zonder toevoegde suiker is heerlijk op brood, maar ook op een zelfgemaakte suikervrije taart of een bananenbrood.

Weckpotjes voor jam maar nog voor veel meer!

Ik heb ooit eens een set met weckpotjes gekocht. Weckpotjes zijn ideaal voor jam en ze zien er leuker uit dan gewone jampotten! Maar je kunt weckpotjes ook prima gebruiken om eten of kruiden in te bewaren. Of natuurlijk om zelf kimchi in te maken! Deze kleine zijn prima geschikt voor vruchtenjam. En met dit eenvoudige recept heb je in een handomdraai talloze heerlijke jams in de koelkast staan.

Suikervrije abrikozenjam

Suikervrije abrikozenjam met agar

Veganistische abrikozenjam zonder toegevoegde suiker
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang bijgerecht, nagerecht
Keuken veganistisch
Porties 20

Ingrediënten
  

  • 500 gram abrikozen
  • 1/4 kop water
  • 2 tl agar

Instructies
 

  • Was de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Doe ze met het water in de pan.
  • Breng het mengsel zachtjes aan de kook. Laat het lekker indikken. Bij mij duurde dit zo'n 20 minuten.
  • Voeg nu de agar toe en roer goed!
  • Laat het mengsel met de agar erin 2-3 minuten doorkoken en zet dan het vuur uit.
  • Doe nu alles met een trechter in je weckpotje of jampotje van 200 ml.
Trefwoord eenvoudig, lekker, puur

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

1 reactie

Eén gedachte over “Suikervrije abrikozenjam met agar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept