Deze suikervrije abrikozenjam met agar-agar is een van mijn beste ontdekkingen van dit jaar. Deze prachtige, vegan jam is gemaakt van abrikozen, agar en een scheutje water. Meer zit er niet in! Je hebt dus geen gelatine, pectine of iets anders nodig om de jam te binden en stijven. En er zit natuurlijk geen toegevoegde suiker in!
Vegan jam maken met agar
Met agar-agar kun je prima veganistische jam of marmelade maken. Agar is een plantaardig bindmiddel dat tweemaal zo sterk is als gelatine! En het is ook nog eens veel diervriendelijker dan gelatine! Daarom heb ik altijd agar in huis. Ik gebruik agar voor het maken van taarten, zoals deze kastanje-chocoladetaart.
Voor jam is agar ook echt perfect geschikt. Na het inkoken van de vruchten los je wat agar op in het mengsel en kook je het 2 tot 3 minuten mee. Vervolgens doe je alles in een potje. Je zult zien dat de jam maar kort in de koelkast hoeft te staan en dat hij dan al lekker stijf is!
Suikervrije abrikozenjam maken
Jam zonder suiker is heerlijk vind ik zelf! Natuurlijk zit er in de abrikozen ook wel wat fruitsuiker, maar al met al is het toch stukken gezonder dan jam of marmelade met suiker. Deze jam heeft een heerlijke bittere smaak. Ik heb ook de schil van de abrikoos meegekookt, zodat er nog wat structuur in de jam zit en de smaak nog iets pittiger wordt.
Deze abrikozenjam zonder toevoegde suiker is heerlijk op brood, maar ook op een zelfgemaakte suikervrije taart of een bananenbrood.
Weckpotjes voor jam maar nog voor veel meer!
Ik heb ooit eens een set met weckpotjes gekocht. Weckpotjes zijn ideaal voor jam en ze zien er leuker uit dan gewone jampotten! Maar je kunt weckpotjes ook prima gebruiken om eten of kruiden in te bewaren. Of natuurlijk om zelf kimchi in te maken! Deze kleine zijn prima geschikt voor vruchtenjam. En met dit eenvoudige recept heb je in een handomdraai talloze heerlijke jams in de koelkast staan.
Suikervrije abrikozenjam met agar
Veganistische abrikozenjam zonder toegevoegde suiker
best een goed idee met agar! ik had geen abrikozen in huis maar heb het met bosbessen gemaakt. werkte ook prima!