Gerstepap met dadels en kaneel

Een heerlijke suikervrije gerstepap
Gerstepap met dadels en kaneel
Gerstepap met dadels en kaneel

Gerst: eigenlijk zou je het een vergeten graan kunnen noemen; tegenwoordig is het in de Nederlandse keuken vrijwel volledig vervangen door tarwe en rijst. Toch hebben de meeste mensen wel gerst in huis: het meeste bier is gemaakt met gerstemout, ontkiemde gerstekorrels.

Toch is gerst een uitermate voedzaam en gezond graan en verdient het zeer zeker de aanbeveling af en toe eens de pasta en rijst er eens door te vervangen. Ook voor risotto’s is het uitermate geschikt.

Gerstepap maken

Je kunt van gerst ook heerlijke, gezonde pap van maken die je kunt eten als ontbijt, toetje of tussendoortje. Zelf gerstepap maken is hartstikke simpel en snel!

Ik heb deze pap gemaakt met alleen kaneel en dadels, maar je kunt er ook gerust noten, fruit, zaden en andere specerijen aan toevoegen.

Volkoren gerst

Het beste kun je volkoren gerst gebruiken en geen parelgerst of parelgort, waarbij het vliesje is verwijderd. Dat leidt ertoe dat de in de gerst aanwezige koolhydraten veel te snel in het lichaam worden opgenomen en je bloedsuikerspiegel sneller stijgt.In volkoren gerst zitten bovendien veel meer voedingsstoffen.

Gerstepap met dadels en kaneel

Gerstepap met dadels en kaneel

Een heerlijke en verwarmende pap van gerst, met sojamelk, dadels en kaneel.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 50 gram gerst gebruik het liefst volkoren gerst
  • 250 ml sojamelk
  • 3 medjoul dadels in stukjes gesneden
  • flinke snuf kaneel
  • rozijnen optioneel
  • gedroogde vruchten optioneel

Instructies
 

  • Was de gerst. Doe deze daarna in de sojamelk en voeg er de stukjes dadels, de kaneel en eventueel rozijnen en gedroogde vruchten aan toe.
  • Breng de melk aan de kook en laat de gerst ongeveer 60 minuten koken op laag vuur.
  • Af en toe goed doorroeren en opletten dat het kookvocht niet voortijdig opraakt, in dat geval water of melk toevoegen.
  • Je pap is klaar als de gerst zacht is (zelf houd ik van niet al te zacht). Dit duurt een uur tot anderhalf uur. Je kunt nog wat extra sojamelk op je pap gieten voor het opdienen.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

1 reactie

Eén gedachte over “Gerstepap met dadels en kaneel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept