Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge

Een zalige taart met chocolade, amandelmeel en Chioggia-bieten!
Rauw chocoladetaart met Chioggia-bieten
Rauw chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge

Yummmm! Dit is absoluut nu al mijn favoriete recept van 2014! Een heerlijke en gezonde onverwachtse combinatie van cacao en Chioggia-bieten met een zalig fudgelaagje van yaconsiroop.

Chioggia-bieten zijn die schitterende Italiaanse rood-wit gemarmerde bietjes die je misschien wel eens bij de natuurwinkel hebt zien liggen! Chioggia is een Italiaanse kustplaats vlak onder Venetië en staat bekend om haar visserij- en landbouwindustrie. De bieten smaken iets zoeter en subtieler dan gewone bieten en zijn een lust voor het oog. Je kunt bieten natuurlijk koken of bakken, maar je kunt ze ook uitstekend rauw eten! Meestal vind je de Chioggia-bieten wel bij je favoriete natuurwinkel.

En wat is yaconstroop? De yacon is een knolgewas uit de Andes en wordt ook wel appelwortel of Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd. De siroop die van het gewas gemaakt wordt bestaat uit fructo-oligosaccharide dat zoet smaakt maar door het lichaam niet als suiker verwerkt wordt en derhalve een uitermate lage glycemische index heeft. In de yacon zit voor de rest ook fructose. Volgens deze bron heeft yaconsiroop een glycemische index van slechts 1! Het zal je verbazen hoe lekker en rijk de siroop smaakt. Yaconsiroop kun je online vrij makkelijk verkrijgen en sommige van de betere natuurwinkels hebben het misschien ook wel.

Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge

Een heerlijke, rauw chocoladetaart met Chioggia-bieten en een fudgelaag van yaconsiroop.
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Porties 10

Ingrediënten
  

Bodem

  • 250 gram cashewnoten of andere noten, zoals amandelen, walnoten, pecan, hazelnoten
  • 150 gram kokosrasp
  • 6 medjoul dadels geweekt in water
  • 50 gram cacao

Vulling

  • 325 gram amandelmeel
  • 2 of 3 Chioggia-bieten uitgeperst
  • 3 medjoul dadels geweekt in water
  • 3 el yaconsiroop
  • 40 gram cacao
  • snufje Himalaya zout

Fudgelaag

  • 75 gram cacao
  • 100 gram kokosolie gesmolten en liefst ontgeurd
  • 5 el yaconsiroop

Instructies
 

Bodem

  • Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  • Maak de bodem door de noten met de kokosrasp in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  • Druk het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken.

Vulling

  • Doe de bieten in een juicer (sapcentrifuge) om er bietensap van te maken. Gebruik hiervoor 2 grote of 3 kleinere bieten. Het kan lekker zijn om er een klein beetje van het overgebleven pulp door te mengen waardoor de taart een sterkere bietensmaak krijgt.
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mixer. Mix goed door tot er een soepel en goed gemixt mengsel ontstaat.
  • Giet de vulling op de taartbodem.

Fudgelaag

  • Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  • Mix de ingrediënten voor de fudgelaag in de mixer.
  • Giet de fudgelaag bovenop de vulling.
  • Zet de taart een nacht in de ijskast om goed uit te kunnen harden. De smaak en textuur worden daar vele malen beter van.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

3 reacties

3 gedachten over “Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge”

    1. Dag Renate,
      dank voor je reactie. Vreemd, woon je ook bij Chioggia in de buurt of aan de andere kant? Ik heb ze ook nooit gezien, maar heb in Rome gewoond, dus de vraag is of ze ze daar ook hebben. Ik vermoed dat deze bieten ook gewoon in Nederland groeien en dat de soort oorspronkelijk uit Chioggia komt. Probeer er anders eens om te vragen, ik vind het echt heerlijke bieten! Je hebt ze ook in het geel…Je kunt dit recept natuurlijk ook met gewone bieten maken. Gr Jonathan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept