Raw cake met bloedsinaasappel

Een frisse en fruitige raw cake

Lekkere raw cake met bloedsinaasappel

Mensen vragen mij wel eens wat nou het voordeel is van een rauwe taart ten opzichte van een traditionele taart. Nou ben ik geen raw-foodie, dus ik zal hier niet prediken dat rauw eten per se gezonder is dan gekookt eten of dat het altijd meer voedingsstoffen bevat. Zo is bewezen dat tomaten koken gezonder is omdat het de kankerwerende eigenschappen van de vrucht versterkt. Bovendien kun je zorgen dat je door een juiste bereidingswijze veel van de voedingsstoffen die anders verloren gaan behouden blijven. Zo is het stomen van groenten bijvoorbeeld gezonder dan het koken in water, omdat er in het laatste geval veel voedingsstoffen het water in lekken.

Rauwe taarten: lekker, makkelijk en gezond

Waarom zou je dan een rauwe taart maken als raw niet per se gezonder is dan gebakken? Omdat het kan, en omdat het heerlijk is! Het is sowieso leuk om een keer wat nieuws te proberen. Raw cakes hebben meestal een intense smaak en bevatten over het algemeen tal van gezonde ingrediënten. Waar traditionele taarten vaak meel, eieren, suiker of boter nodig hebben, kun je raw cakes ook heel makkelijk vegan en suikervrij maken.

Rauwe taarten zijn bovendien vaak koolhydraatarm en rijk aan eiwitten. Ze kunnen dus ook nog eens helpen bij het afvallen of bij een gezond dieet. Veel mensen kijken me nog altijd vreemd aan als ik zeg dat ik een taart heb gemaakt zonder te bakken. Maar als je deze heerlijke en gezonde taart zonder suiker een keer maakt, wil je absoluut nooit meer anders.

Rauwe taart: eindeloze variaties mogelijk

Er zijn talloze variaties van de rauwe taart mogelijk. Een van mijn andere favoriete taarten is de raw chocolate heart cake. De bodem van je raw cake kan bestaan uit de noten, zaden of granen die je in huis hebt. Je kunt hem op smaak brengen met bijvoorbeeld cacao, vanille, kaneel of andere specerijen en aan elkaar binden met dadels of rozijnen, of zelfs met banaan of lijnzaad. Tegenover de traditionele taart die een bodem heeft die grotendeels uit (wit)meel of bloem bestaat, is deze noten- en zadenbodem een eiwit- en vetrijk en dus erg gezond alternatief.

In deze suikervrije raw cake heb ik gebruikt gemaakt van kokosolie en cashewnoten. Kokosolie is haast een magisch ingrediënt dat je voor vele toepassingen kunt gebruiken. Omdat kokosolie bij 25 graden vloeibaar wordt, is de olie makkelijk door het mengsel te mixen, terwijl het daarna in de koelkast weer opstijft en de taart mede vorm geeft. Neem voor deze taart wel bij voorkeur de ontgeurde variant, omdat je raw cake anders nogal naar kokos smaakt. De cashewnoten geven de taart een romige, eiwitrijke smaak en textuur.

Deze taart kun je ook gerust met ander fruit maken, maar let er wel op dat de vulling niet te nat wordt.

Rauwe bloedsinaasappeltaart

Raw cake met bloedsinaasappel

Een verrukkelijke rauwe taart met een bodem van noten en cacao en een vulling met bloedsinaasappels en gember.
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 10

Ingrediënten
  

Bodem

  • 80 gram amandelen
  • 80 gram hazelnoten of walnoten, pecannoten, cashewnoten
  • 4 medjoul dadels geweekt in water
  • 30 gram cacao

Vulling

  • 300 gram cashewnoten minimaal 4 uur lang geweekt in water en goed gedroogd
  • 3 bloedsinaasappels uitgeperst - de schil bewaren voor de rasp
  • 250 gram kokosolie ontgeurd of deels ontgeurd en gesmolten
  • 7 medjoul dadels geweekt in water
  • 1 eetlepel gember geraspt of zeer fijn gesneden

Instructies
 

Bodem

  • Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
  • Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  • Maak de bodem door de amandelen en hazelnoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  • Druk 2/3 van het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken. Het overige deel kun je later bovenop strooien.

Vulling

  • Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  • Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en de dadels.
  • Rasp de schil van de bloedsinaasappelen, en pers ze dan uit. Voeg het bloedsinaasappelsap, de rasp en gember toe. Goed mixen.
  • Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop wat van de overgebleven bodem.
  • Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en textuur. Als je weinig geduld hebt, kan een uurtje of twee in de vriezer ook helpen.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept