Filterkoffie bevat vrijwel niets van het cholesterolverhogende cafestol
Ik zwoer vroeger bij goede espresso. Geen ochtend ging er voorbij dat ik mijn Bialetti niet op het vuur zette en ongeduldig wachtte op het gepruttel van die Goddelijke zwarte drank. Beetje zelfgemaakte amandelmelk verwarmen, even schuimen en je hebt een heerlijke amandelcappuccino, uiteraard zonder suiker.
Maar de laatste tijd staan mijn moka’s (want ik heb er een flink aantal) ongebruikt in de kast en is er in mijn keuken een nieuw klein-maar-fijn koffiezetapparaat voor filterkoffie verschenen.
Waarom ben ik weer filterkoffie gaan drinken?
Filterkoffie bevat meer cafeïne dan espresso. In elk geval per standaardeenheid. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat de cafeïne in filterkoffie een gelijkmatiger opwekkend gevoel bezorgd dan de cafeïne in espresso, waar ik meestal een soort cafeïnerush van krijg. De cafeïne in espresso wordt ook sneller opgenomen in het bloed omdat het hoger geconcentreerd is.
Ik heb weer het gevoel dat ik een “lekker bakkie troost” drink en niet alleen maar lucht met water, een heel klein beetje amandel en een boel sterke espresso onderin. Ik kan er ’s ochtends echt van genieten om een grote beker met het zwarte genot naar binnen te werken. Het koffiezetapparaat verspreidt een heerlijke koffielucht door het hele huis en doet me met zijn gepruttel aan vroeger terugdenken.
Voor mijn gezondheid.
Waarom is filterkoffie gezonder dan espresso?
Dat koffie gezond is, staat inmiddels wel vast. Er is een groot aantal onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat koffie een gezonde invloed op de gezondheid kan hebben, doordat het onder andere het risico op hartziekten, diabetes, beroertes en mogelijkerwijs zelfs op Alzheimer vermindert. Zie bijvoorbeeld ook deze pagina van de Consumentenbond over de gezondheidseffecten van koffie.
Wel bevat koffie één groot gevaar: cafestol. Cafestol is een stof die het gehalte schadelijke cholesterol in het bloed verhoogt. Het wordt dan ook gelinkt aan een verhoogde kans op hart- en vaatzieten. Kijk op gezondheid.be voor een uitgebreid artikel over het effect van koffie op de cholesterolspiegel.
Cafestol zit vooral in ongefilterde koffie, zoals in Turkse koffie of koffie uit mijn geliefde Bialetti. Filterkoffie bevat gelukkig nauwelijks cafestol, aangezien dit in het filter achterblijft. Het is dus aanmerkelijk gezonder dan espresso en je kunt er gerust van genieten.
Nooit meer espresso dus?
Is het tijd om je Italiaanse espressomachine in de vuilnisbak te donderen? Nou nee, af en toe een lekkere cappuccino of espresso kan natuurlijk helemaal geen kwaad. Al was het maar omdat ons hart er nou eenmaal sneller van gaat kloppen … en uiteindelijk is dat ook belangrijk voor je gezondheid.