Mijn weg naar een suikervrij dieet

Van een tiener met overgewicht naar een suikervrij dieet

Als je me vandaag de dag ziet, vind je het misschien lastig om te geloven dat ik toen ik 10 jaar oud was ongeveer 15 kilo meer woog dan nu. Op die leeftijd at ik veel geraffineerde granen, zoals witbrood en witte pasta, en zoete frisdranken zoals Coca Cola en Rivella. Tegelijkertijd kreeg ik vrijwel geen beweging en bracht ik de meeste tijd achter de computer en voor de televisie door. Aan sport deed ik ongeveer een keer per week, bij de gymles op school.

Hongerdieet: 20 kilo kwijt en 20 cm erbij in een jaar

Toen ik 13 was ging ik op dieet om gewicht te verliezen. Mijn diëtiste schreef me een dieet voor met een maximum van ongeveer 1200 calorieën per dag. Doordat ik veel resultaat zag, werd ik iets te enthousiast en zat ik al snel op een hongerdieet van ongeveer 800 calorieën per dag.

In die tijd telde ik de hele dag calorieën, iets wat ik niet meer gedaan heb sinds ik gestopt ben met het eten van suiker. Ik hield me toen echter niet aan een suikervrij dieet, zelfs geen gezond dieet. Ik dronk misschien geen frisdrank meer, maar at nog steeds veel geraffineerde granen en producten met toegevoegde suikers, zolang ik maar niet over die 800 calorieën per dag ging.

Aangezien ik in een groeispurt zat, werd ik ook opeens een stuk langer. In een jaar verloor ik ongeveer 20 kilo en groeide ik 20 cm waardoor ik opeens een van de dunste kinderen in de klas werd.

Jojo-effect: weer dik

Ik lette dan misschien wel goed op mijn calorieën, maar niet op wat ik precies at. Veel van mijn calorieën kwamen van geraffineerde koolhydraten met een hoge glycemische index en ik leidde nog altijd een zittend bestaan. De weg naar een suikervrij dieet was kortom nog lang!

Ik vind het als ik terugkijk op die tijd dan ook niet echt verrassend dat ik na een aantal jaren dun te zijn geweest weer aankwam. Ik had immers mijn hongerdieet achter me gelaten en at weer tot ik vol was. Bovendien bracht ik nog altijd veel tijd achter de computer door.

Cadeautje aan mezelf: veganist worden

In die tijd las ik veel over dierenrechten en op mijn 18e verjaardag besloot ik veganist te worden. Mijn verjaardagsmaal was, zoals elk jaar, een enorme pizza met ham en salami en terwijl ik deze opat dacht ik: dit wordt de laatste keer dat ik vlees eet. En nog altijd heb ik sindsdien geen vlees gegeten.

Meteen na de pizza ben ik gestopt met vlees eten en drie weken later werd ik veganist. Toentertijd was ik vooral geïnteresseerd in dierenrechten en minder in de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet. Ik geloofde vooral dat het fout was om dieren te houden en te doden voor hun vlees, melk of eieren en besloot daarom helemaal met dierlijke producten te stoppen.

Ik begon veel over voeding te lezen en zo werd mijn dieet ook een stuk gezonder. Zo begon ik meer noten te eten om dierlijke eiwitten en mineralen en vitamines te vervangen, en at ik meer groentes en volkorenbrood.

Italië: kaas en eieren

Tijdens mijn studie heb ik een jaar in Italië gewoond. Ik vond het daar een stuk lastiger om gezond en veganistisch te eten, vooral omdat ik ook nog eens een kleiner budget had en het soms al lastig genoeg was om vegetarisch te eten in Italië. In die tijd besloot ik dan ook om weer kaas, eieren en soms ook vis te gaan eten.

Gezondheidsproblemen: eerste stap richting een suikervrij dieet

In 2011 reisde ik naar Afrika en toen ik terugkwam kreeg ik plotseling last van maagproblemen. Ik had last van pijnen in mijn bovenbuik, brandend maagzuur en vermoeidheid. Rond die tijd kocht ik ergens het boek De Voedselzandloper van Dr. Kris Verburgh. Zijn voedingsadviezen en vooral de hoofdstukken over de gevaren van suiker bleken van groot effect op mijn eetgewoonten.

Behalve suiker raadt Verburgh in zijn Voedselzandloperdieet ook aan om alle granen behalve havermout te vermijden. In zijn dieet komen brood, rijst, pasta, aardappelen en ook koeienmelk en -kaas niet voor. Toen ik het dieet uitprobeerde, merkte ik dat ik gemiddeld ongeveer een kilo per week verloor terwijl ik ontzettend veel at. Na drie maanden was ik ongeveer 12 kilo kwijt. Ik had ook last van diverse andere afkickverschijnselen die horen bij een suikervrij dieet.

Waarschijnlijk at ik in die tijd meer dan ooit. Ik had eigenlijk de hele dag honger en stopte mezelf de hele tijd vol met groenten, noten, salade en allerlei andere gezonde dingen. Aangezien ik behoorlijk actief ben en veel sport en niet nog meer gewicht kwijt wilde raken, leek het me na drie maanden beter om toch maar weer granen te gaan eten. Een suikervrij dieet heb ik sindsdien wel behouden.

Sinds dat moment (december 2012) is mijn dieet grotendeels hetzelfde gebleven. Ik eet geen producten met toegevoegde suikers. Verder eet ik hoofdzakelijk volkoren granen, groenten, fruit, eieren en soms melk of kaas, maar niet vaak. Mijn suikervrije dieet heeft trouwens mijn maagzuur en maagpijnen niet weg doen gaan. Die gingen jaren later pas weg toen ik hoge doses vitamine C ging slikken.