Suikervrij koken: mijn 5 favoriete ingrediënten

Er zijn een aantal ingrediënten die ik bijna altijd gebruik als ik recepten zonder suiker maak. Ik heb hier mijn 5 favoriete ingrediënten voor suikervrije recepten voor je op een rijtje gezet.

1. Agar

Agar is een van de beste ingrediënten voor suikervrij koken. Met agar maak je heel eenvoudig van alles een heerlijke taart zonder dat je kokosolie, meel of eieren hoeft toe te voegen of je taart hoeft te bakken. Agar is een plantaardig poeder dat min of meer dezelfde werking als gelatine heeft. Als je agar-agar aan een vloeibaar mengsel toevoegt en het vervolgens een paar minuten door laat koken, heb je nadat het is afgekoeld een heerlijke pudding, taart of gelei. Je kunt met agar zelfs jam maken, zoals deze suikervrije abrikozenjam!

2. Cashewnoten

Cashewnoten zijn misschien wel mijn favoriete noten! Ze zijn lekker romig, hebben ontzettend veel smaak. Pas wel op want ze bevatten van nature best veel koolhydraten! Dit zijn uiteraard wel natuurlijke suikers, maar als je suikerarm eet wil je natuurlijk geen honderden grammen aan cashewnoten per dag wegwerken.

Cashewnoten zijn erg lekker als basis voor taarten, bijvoorbeeld deze triple chocolate cake. Ook kun je ze gebruiken in powerballs, koekjes en op je havermout.

3. Kokosolie

Kokosolie is een geweldig ingrediënt omdat het vloeibaar is boven ongeveer 25 graden en daarna gemakkelijk opstijft bij koudere temperaturen. Kokosolie is dan ook onmisbaar voor het maken van raw cakes en andere lekkere vegan suikervrije taarten. Of natuurlijk deze verrukkelijke triple chocolate brownies!

Vaak vragen mensen me of kokosolie wel gezond is. Kokosolie bevat namelijk veel verzadigde vetten. Ik denk dat verzadigde vetten niet per ongezond zijn. Ik zou wel oppassen dat je er niet al teveel van binnenkrijgt! In elk geval gebruik ik bijna nooit kokosolie als ik iets bak in de koekenpan: dan gebruik ik doorgaans olijfolie, waarvan bewezen is dat het heel erg gezond is.

4. Gierst

Het vergeten graan gierst is hartstikke populair in Oost-Europa. In Polen en Rusland eten ze dit bij de maaltijd. Gierst is een gezond graan dat je inderdaad prima bij je groenten kunt eten. Je kunt het echter ook gebruiken voor een lekkere taart of pudding, zoals deze chocoladepudding met rood fruit en gierst. Als je gierst kookt, mixt en in de koelkast zet, stijft het prachtig op. Het geeft structuur aan je suikervrije taarten en je hoeft het niet te bakken. Daarom gebruik ik gierst heel regelmatig in mijn recepten zonder suiker.

5. Erythritol

Een suikervervanger is natuurlijk soms onmisbaar als je suikervrije recepten maakt, zeker als je koolhydraatarm wilt koken. Erythritol staat in mijn lijstje van favoriete suikervervangers op nummer 2! Op nummer 1 staat yaconsiroop, maar dit is een stukje prijziger en lastiger verkrijgbaar. Daarom is het vaak gemakkelijker om erythritol te gebruiken. Het heeft een neutrale smaak en minder calorieën dan bijvoorbeeld xylitol.

Je kunt erythritol gemakkelijk online kopen in grote verpakkingen zodat je voorlopig even voldoende in huis hebt.