Suikervrij bakken? Hier vind je de beste tips
Bak je graag taarten, cakes of koekjes en wil je beginnen met een suikervrij dieet? Dan moet je natuurlijk ook bij het bakken wat aanpassingen doen. Ik heb hier een aantal tips op een rijtje gezet om suikervrij te bakken. Taarten, cakes of koekjes zonder suiker zijn met deze tips namelijk zo gemaakt. Zo kun je gewoon blijven genieten van je favoriete baksels, maar dan wel een stuk gezonder!
1. Kies de suikervervanger die bij je recept past
Suiker is altijd maar gewoon suiker, maar suikervervangers hebben allemaal hun eigen smaak, karakter en structuur. Kijk ook alvast even bij het overzicht van mijn favoriete suikervervangers om te zien welke zoetstoffen ik het beste vind. Stevia past dankzij zijn ietwat bittere smaak bijvoorbeeld goed bij andere bittere of zure smaken zoals citroen of sinaasappel. In dit recept voor rauwe bergamot-kokostaart met incabessen heb ik bijvoorbeeld stevia gebruikt. Xylitol heeft een muntachtige smaak en past daarom goed bij munt of bijvoorbeeld kiwi. Yaconsiroop, een van mijn favoriete zoetstoffen, heeft een warme caramelachtige smaak en past daarom goed bij bijvoorbeeld taarten of cakes met chocolade of noten. Je kunt natuurlijk ook twee zoetstoffen combineren.
2. Kies de juiste vorm van je zoetstof
Stevia is er in vloeibare of vaste vorm. Meestal is de vloeibare vorm het handigst als je wilt bakken zonder suiker. Je stevia vermengt zich zo beter met de rest van je deeg. Andere vloeibare zoetstoffen zijn agavesiroop en yaconsiroop. Deze hebben dus ook weinig impact op de structuur van je baksel en zijn dus handig als je suikervrij aan het bakken bent en je cake, taart of koekjes nog net even een zoetere smaak wilt geven. Als je een suikervervanger nodig hebt die meer structuur geeft aan je suikervrije baksel, kun je bijvoorbeeld kiezen voor dadels of banaan.
3. Verhoudingen zijn belangrijk
Xylitol is ongeveer net zo zoet als suiker en kan 1:1 gebruikt worden bij het bakken. Dit is handig omdat het ook dezelfde structuur heeft als suiker en dus echt een goede suikervervanger is. Stevia is echter wel 200 of 300 keer zoeter dan gewone suiker. Bij het bakken zonder suiker is het dus belangrijk om goed op de verhoudingen te letten. Als je te veel stevia in je suikervrije koekjes, taart of cake doet, wordt je baksel veel en veel te zoet en krijgt het een bittere of dropachtige nasmaak. Bij stropen, dadels of banaan kun je het meer op gevoel doen. Bij bijvoorbeeld dadels hangt het ook heel erg af van het type en de zoetheid van je dadels.
4. Soms kun je de suiker gewoon weglaten
Soms kun je bij het bakken zonder suiker gewoon de suiker uit je recept weglaten. Als je een suikervrij bananenbrood of bananenmuffins zonder suiker bakt, is het bijvoorbeeld vaak helemaal niet nodig om nog wat zoets toe te voegen. De bananen zijn immers al een natuurlijke zoetstof. Ook voor een suikervrije appeltaart kan dit gelden. Als je met cacao bakt, wordt het waarschijnlijk wel te bitter als je niets zoets toevoegt. Als je al langer een suikervrij dieet volgt, heb je bovendien steeds minder suiker nodig. Je kunt dus gewoon experimenteren met suikervrij bakken en eens kijken hoe iets smaakt zonder de suiker. Als je het niet zoet genoeg vindt, kun je altijd nog een lekker bosbessen- of frambozensausje koken en dat eroverheen gooien!
5. Experimenteer erop los!
Als je net begint met bakken zonder suiker, weet je vaak nog niet welke zoetstof het beste bij je suikervrije baksel past of welke jij het lekkerst vindt. Het kan dus een goed idee zijn in het begin eens lekker te experimenteren. Wat kun je kunt doen is een grote hoeveelheid van je basisdeeg maken, en dan verschillende versies bakken met verschillende soorten suikervervangers om te kijken welk resultaat je het beste bevalt. Bij suikervrije muffins, koekjes of kleine taartjes is dit erg makkelijk. Zo merk je meteen wat jou het beste bevalt.
6. Bak eens wat anders
Het kan natuurlijk erg moeilijk zijn om traditionele taarten of gebakjes zonder suiker te maken, omdat suiker vaak een erg belangrijk ingrediënt is. Met xylitol of erythritol kun je vaak een heel eind komen, maar is de smaak van deze zoetstoffen iets te intens en verandert dit de smaak van je baksel zonder suiker. Het kan natuurlijk lastig zijn om meringue of een tompoes of bladerdeeg te maken zonder suiker of witmeel (wat immers ook slecht is voor de bloedsuikerspiegel) te gebruiken. Bak daarom eens wat anders. Raw cakes zijn bij uitstek geschikt voor bakken zonder suiker. Probeer bijvoorbeeld eens deze rauwe chocoladetaart in hartvorm. Ook suikervrije koekjes of cakes zijn heel makkelijk te maken.
7. Doe er niet teveel van je zoetstof in
Soms smaakt je deeg of baksel voor het bakken, opstijven of een nacht in de koelkast heel anders dan erna. Mijn ervaring is dat baksels soms veel zoeter smaken als ze klaar zijn dan tijdens het bereiden. Als je dus tijdens het klaarmaken van je suikervrije baksel proeft en het niet zoet genoeg vindt, kan het zomaar zijn dat het als het klaar is wél perfect smaakt. Bakken zonder suiker vereist dus oefening. Ook raw cakes smaken na het opstijven in de koelkast vaak zoeter dan tijdens het proeven.
Mocht je zelf nog tips hebben, dan kun je deze natuurlijk hieronder als reactie toevoegen. Ik ben erg benieuwd!