Suiker komt erg veel in het nieuws, meestal in negatieve zin. Over suiker doen veel verhalen de rondte, die ook echt niet allemaal kloppen of bewezen zijn. Toch is het wel zo dat te veel suiker echt erg ongezond is. Hier volgt een lijstje met 5 bewezen gevaren van suiker. Kijk hier trouwens ook even naar mijn lijstje met 51 schuilnamen van suiker zodat je weet waar je precies voor moet oppassen.
1. Suiker zorgt voor overtollig vet
Als je te veel suiker eet, heb je waarschijnlijk last van veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je hebt natuurlijk glucose nodig om je spieren en hersenen van energie te voorzien. Maar te veel suiker in je bloed is natuurlijk ook niet goed. Elke keer als er een piek dreigt te ontstaan in je bloedsuiker, maakt je alvleesklier insuline aan die deze overtollige suiker opslaat in je lichaam voor een ander moment waarop je het misschien nodig hebt. Bloedsuikerschommelingen zorgen dus voor de aanmaak van vet. In de oertijd was dit een nuttig mechanisme omdat we misschien soms veel te eten hadden en soms minder of niets, maar in deze tijd van overvloed zorgt dit systeem voor permanent overgewicht.
Als je te dik bent, loop je een verhoogde kans op welvaartsziekten waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Overgewicht zorgt natuurlijk ook voor allerlei andere vervelende lichamelijke, psychische en sociale ongemakken, zoals last van rug, spieren en gewrichten, slaapproblemen, overmatige transpiratie, schaamte, verminderde mobiliteit en moeite bij het vinden van een relatie of een baan.
2. Suiker is slecht voor je tanden
Bacteriën zetten suiker om in zuren. Die zuren tasten je tandglazuur aan. Je tandglazuur kan, als het tijd heeft, hiervan herstellen, maar als je dagelijks te vaak en te veel zoete (en ook zure) dingen naar binnen werkt, kan je tandglazuur niet herstellen en kunnen er gaatjes ontstaan. Producten als cola of zoete yoghurtdrankjes zijn extra slecht omdat ze zowel zoet als zuur zijn. Het is ook bewezen dat mensen met een slecht gebit een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten.
3. Bloedsuikerschommelingen leiden tot suikerdipjes en lusteloosheid
Bij elke piek in je bloedsuikerspiegel maakt je lichaam insuline aan om deze weer naar een normaal niveau te brengen. Omdat snelle suikers je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, anticipeert je alvleesklier hierop door in een rap tempo insuline aan te maken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam meestal iets teveel aanmaakt en je na een bloedsuikerpiek dus last krijgt van laag bloedsuiker.
Op dat moment zul je weer honger of een sugar craving krijgen en moet je weer iets zoets eten om je bloedsuikerspiegel weer tot een normaal niveau te brengen. We kennen dit allemaal wel als dat moment waarop je echt even zit hebt in een koekje, een halve zak drop of een halve reep chocolade. Als je niet snel iets zoets eet, word je lusteloos, moe en geïrriteerd.
Door op een suikervrij dieet te gaan, kun je deze bloedsuikerschommelingen verminderen, waardoor je geen dipjes meer hebt en de hele dag door energie hebt zonder dat je vaak moet snacken tussendoor.
4. Je belast je alvleesklier en kunt er diabetes van krijgen
Als je op regelmatige basis jarenlang te veel suiker binnenkrijgt, kun je last krijgen van insulineongevoeligheid of insulineresistentie. Dit betekent dat je alvleesklier nog wel insuline aanmaakt, maar je lichaam hier niet meer goed op reageert. Je alvleesklier reageert hierop door nog meer insuline aan te maken waardoor het orgaan uiteindelijk uitgeput raakt en de glucosespiegel in het lichaam oncontroleerbaar stijgt. Daardoor ontstaat diabetes type 2.
Diabetes leidt tot allerlei zeer vervelende klachten, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, vermoeidheid, last van benen en voeten en kan uiteindelijk dodelijk zijn. Gelukkig is diabetes type 2 voor sommige mensen omkeerbaar of geneesbaar. Een suikervrij dieet is hiervan natuurlijk een essentieel onderdeel. Kijk ook eens bij het beste dieet bij diabetes om te zien wat je wel kunt eten als je al suikerziekte hebt.
5. Suiker stimuleert de groei van tumoren
Onderzoek heeft aangetoond dat suiker de groei van tumoren kan versterken. In ons lichaam ontstaan constant mutaties van cellen die vaak niet leiden tot kanker. Naarmate we ouder worden neemt dit aantal mutaties toe en wordt de kans dat we een kwaadaardige tumor krijgen groter. Belgische onderzoekers hebben aangetoond dat kanker suiker enorm snel kan afbreken en gebruikt voor zijn eigen groei. Tumoren worden agressiever van suiker. Sommige mensen beweren goede resultaten te hebben gehaald door tijdens hun behandeling tegen kanker suikers uit hun dieet weg te laten.
Als je wilt stoppen met het eten van suiker, kun je allereerst even een kijkje nemen bij deze lijst met suikervrije producten. Zo weet je precies wat je wél kunt eten als je op een suikervrij dieet gaat. Verder is het handig om eens te kijken wat de beste suikervervangers zijn, zodat je toch af en toe wat zoets kunt eten.