Met deze voedingsmiddelen moet je oppassen als je een suikervrij dieet volgt

Pas op met deze producten als je suikervrij eet

Dit is een overzicht van voedingsmiddelen die je het beste met mate kunt eten als je een suikervrij dieet volgt. Meestal kun je als je suikerziekte of prediabetes hebt het beste helemaal vermijden. Ook als je problemen met je bloedsuiker hebt of gewicht probeert te verliezen kan het verstandig zijn heel erg op te passen met deze producten. De meeste van deze voedingsmiddelen zijn natuurlijke producten met een hogere glycemische index die de bloedsuikerspiegel redelijk snel omhoog brengen. Voor de meeste mensen moet het geen probleem zijn om ze in beperkte hoeveelheden te eten, zeker samen met andere producten die veel vezels bevatten.

Fruit: bepaalde soorten fruit, zoals mango, ananas, meloen, druiven, kersen en banaan hebben een relatief hoge glycemische index. Ik eet zelf graag af en toe deze cadeautjes van de natuur, ook omdat ze veel gezonde voedingsstoffen en enzymen bevatten. Zo kan ananas helpen bij de spijsvertering.

Blauwe druiven
Blauwe druiven

Melkproducten: de meeste melkproducten, zoals melk, yoghurt, kaas en kwark bevatten lactose, wat in feite melksuiker is. Recent onderzoek laat ook zien dat melkproducten wellicht niet altijd de meest gezonde producten zijn en mogelijkerwijs negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben. Thuis probeer ik melkproducten zoveel mogelijk te vermijden. Als ik een keer op een plek ben waar ik geen keuze heb doe ik er meestal niet zo moeilijk over.

Aardappelen en mais: pas op met aardappelen en mais. Deze voedingsmiddelen bevatten veel zetmeel. Ze bevatten natuurlijk wel veel gezonde voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen maar hebben ook een hoge glycemische index.

Gedroogd fruit: gedroogd fruit, zoals rozijnen, dadels, vijgen en pruimen hebben een relatief hoge GI. Het zijn natuurlijk wel uitstekende zoetstoffen voor in een taart, smoothie of pudding, maar je kunt er beter wel mee oppassen. Rozijnen bijvoorbeeld zijn erg lekker en het is gemakkelijk om er meteen een hele hand van te nemen. Denk er dan aan dat een handje met 15 rozijnen in principe gelijk zou staan aan het eten van 15 druiven, wat best veel is.

Een hart van rozijnen
Een hart van rozijnen