De beste suikervrije producten van de Albert Heijn

Producten zonder suiker van de Albert Heijn

Grote kans dat je wel eens bij de Albert Heijn komt. De AH is immers de bekendste en belangrijkste supermarkt van Nederland. Het aanbod aan producten zonder suiker van de Albert Heijn wordt steeds groter. Uiteraard zijn er bij de AH zoals bij elke supermarkt genoeg basisproducten te vinden die per definitie suikervrij zijn, zoals groenten en fruit, noten, zaden en pitten, volkoren producten, zuivelproducten, vlees en vis, en eieren, tofu en tempeh.

Toch zijn er steeds meer producten bij de Albert Heijn die bewust suikervrij zijn gemaakt en dus een goed suikervrij alternatief vormen voor tegenhangers mét suiker. Ik heb een aantal producten op een rijtje gezet.

1. Suikervrije drop

Als je toch eens lekker suikervrij wilt genieten, kun je bij de Albert Heijn drop zonder suiker kopen. De AH biedt verschillende merken suikervrije drop aan, zoals Klene, Venco en het huismerk. Ik ben zelf wel fan van de Klene Zoethouten hartjes suikervrij, Venco Suikervrij milde zoete muntdrop en AH Salmiakdrop suikervrij. Het huismerk van de Albert Heijn is een stukje goedkoper dan Klene en Venco. Daar staat tegenover dat Klene en Venco gezoet zijn met maltitol en stevia terwijl de AH suikervrij drop is gezoet met maltitol en sacharine. Over sacharine doen allerlei verhalen de ronde, maar het wordt al meer dan 100 jaar gebruikt als zoetstof en er is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Wel kunnen zoetstoffen, zeker maltitol, laxerend werken. Zelf houd ik erg van suikervrije drop, maar van te veel maltitol krijg ik ook last van mijn darmen. In kleine hoeveelheden is het meestal geen probleem. Verder bevat de suikervrije drop voornamelijk natuurlijke en gezonde ingrediënten.

2. Suikervrije mayonaise en ketchup

Mayonaise hoeft op zich helemaal niet zo ongezond te zijn. Olie, ei, zout en azijn of citroen: dit zijn typische ingrediënten die je in mayonaise kunt aantreffen en die zijn op zich best gezond (behalve dan misschien zout). Maar wist je dat vrijwel alle mayonaise die je bij de supermarkt kunt kopen suiker bevat? Suiker is natuurlijk helemaal niet nodig om mayonaise te maken en contrasteert zelfs nogal met de zure smaak ervan. Suiker wordt door producenten gebruikt als:

* Conserveermiddel
* Maskeermiddel voor het gebruik van ingrediënten van matige kwaliteit
* Zoetmiddel, zodat mensen het lekkerder vinden

Een tijd lang kon je bij Albert Heijn suikervrije mayonaise kopen van het huismerk. Momenteel lijkt die niet meer in het assortiment te zitten. Wel zijn er andere merken beschikbaar die suikervrije mayonaise maken. Zo ben ik bijvoorbeeld fan van Jean Bâton mayonaise naar Belgisch recept. Deze pot mayonaise bevat geen toegevoegde suikers en is gemaakt op basis van raapzaadolie. Deze grote pot mayonaise van AH Excellent is wat prijziger maar bevat ook geen suiker en is bovendien erg lekker!

Bij AH is ook suikervrije ketchup te koop. Neem bijvoorbeeld deze van het merk Heinz!

3. Suikervrije sojamelk en amandelmelk

Bij de Albert Heijn kun je ook goedkoop ongezoete sojamelk en ongezoete amandelmelk zonder suiker kopen. De suikervrije sojamelk en amandelmelk van het AH-huismerk zijn over het algemeen goedkoper dan andere merken en bevatten 0% en 0.1% koolhydraten en veel eiwitten.

Dit is dus een uitermate gezond alternatief voor gewone melk. Het is ook een stuk beter dan bijvoorbeeld haver- of rijstmelk, omdat daarin toch nog best veel suikers uit deze granen zitten.

4. Suikervrije drankjes

Als je kinderen hebt of zelf wel graag zoete drankjes drinkt, kan het handig zijn om een van de drankjes zonder suiker te kopen van de Albert Heijn. Behalve diverse frisdranken zonder suiker heeft de AH ook enkele andere suikervrije varianten van dranken die normaal veel suiker bevatten.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Chocomel met 0% suiker. Zelf ben ik geen fan van chocomel, maar ik weet dat veel mensen dat wel zijn dus dan kan deze suikervrije variant zeker een oplossing bieden als je net begonnen bent met een suikervrij dieet. Denk eraan dat de chocomel wel gewone melk bevat, waar ook lactose (=melksuiker) inzit. Daardoor bevat de chocomel alsnog 4,6% suiker. De gebruikte zoetstoffen zijn acesulfaam-K en sucralose. Deze zijn bewezen veilig voor menselijke consumptie.

Verder biedt de Albert Heijn nog suikervrije Fristi aan. Zelf ben ik ook geen fan van Fristi, maar als je kinderen het bijvoorbeeld niet kunnen laten staan kan de suikervrije variant een uitkomst bieden. Ook Fristi zonder toegevoegde suikers bevat melk. De Fristi is behalve met acesulfaam-K, sacharose en sucralose echter ook gezoet met vruchtensapconcentraat, wat in feite ook suiker is. Als je echt helemaal suikervrij leeft of zelfs problemen met je bloedsuiker hebt, kun je dit dus maar beter vermijden.

5. Suikervrije chocolade

Je kunt bij de Albert Heijn ook diverse soorten suikervrije chocolade kopen. Zelf vind ik bijvoorbeeld de Cereal Tablet puur maltitol erg lekker. Hier zit natuurlijk wel maltitol in, dus eet er niet teveel van als je hier gevoelig voor bent. De suikervrije chocolade van Cereal is er ook in melk- en hazelnootvariant. Persoonlijk vind ik deze chocola zonder suiker erg smakelijk.

Online suikervrije producten bestellen bij de Albert Heijn

Sommige producten zonder suiker zijn niet bij elk filiaal van AH beschikbaar. Als je online bestelt, weet je zeker dat je product beschikbaar is en hoef je bovendien niet helemaal naar de winkel. Kijk hier alvast bij de bonusaanbiedingen van deze week om te zien of jouw favoriete product zonder suiker erbij zit.