Afkickverschijnselen als je begint met eten zonder suiker
Als je begint met een suikervrij of een koolhydraatarm dieet, kun je diverse ontwenningsverschijnselen krijgen. Het is natuurlijk heel normaal dat je je anders voelt als je anders begint te eten. Soms moet je eerst door een periode heen waar je je lichamelijk en mentaal wat minder voelt voordat je de positieve effecten van een dieet zonder suiker begint te merken. Suiker is natuurlijk een soort van verslaving, en bij het afkicken van een verslaving krijg je meestal afkickverschijnselen. Ik heb een lijst gemaakt met 7 ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen als je besluit de suiker te laten staan. Meestal gaan deze vanzelf over.
1. Suiker cravings
Als je op een suikervrij dieet gaat, krijg je bijna gegarandeerd te maken met sugar cravings. Je voelt dat je nu meteen suiker nodig hebt, kunt misschien zelfs aan niets anders meer denken dan aan het eten van zoetigheid! Je fantaseert over drop, chocolade, koekjes of taart.
Het is belangrijk om voorbereid te zijn op sugar cravings. Het is goed om dan wel iets te eten maar als je geen suikervrij eten bij de hand hebt maak je misschien de verkeerde keuze. Zorg dus dat je altijd iets lekkers zonder suiker bij je hebt. Het beste kun je kiezen voor iets wat veel energie geeft, zoals noten of zaden, of een banaan of een appel als je zin hebt in iets wat zoet is maar alleen natuurlijke suikers bevat.
Als het goed is verdwijnen je suiker cravings vanzelf. Na drie tot vier weken zul je merken dat je eigenlijk maar weinig zin meer hebt in zoete dingen en dat je het zelfs niet eens lekker meer vindt.
2. Honger
Je kunt ook last krijgen van enorme honger als je begint met een dieet zonder suiker. Je lichaam is immers gewend om grote hoeveelheden insuline te maken om alle suiker te verwerken die je voorheen binnenkreeg. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel aan de lage kant zijn als je net suikervrij begint te eten. Bovendien krijg je misschien minder calorieën binnen dan waar je aan gewend bent.
Als je voorheen veel zoete producten at, is suiker de belangrijkste brandstof van je lichaam. Je lichaam kan er na een tijd aan wennen om vet en proteïne als brandstof te gaan gebruiken. Dit kan echter wel een tijdje duren, zeker als je altijd veel suiker en koolhydraten hebt gegeten om je lichaam van energie te voorzien.
Als je last hebt van enorme honger, is het dan ook goed om bijvoorbeeld een handje noten te nemen, zodat je je lichaam eraan went vet en eiwitten te gebruiken als brandstof. Ook gezonde snacks, zoals rauwe broccoli met hummus, kunnen handig zijn. Als je echt veel honger hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bakje havermout met yoghurt en fruit.
3. Hoofdpijn
Een van de bekendste ontwenningsverschijnselen van suiker is hoofdpijn. Ook dit komt doordat je aan het afkicken bent van je suikerverslaving. Je lichaam is natuurlijk gewend aan allerlei bloedsuikerschommelingen en hoge hoeveelheden suiker. Dit moet eerst in balans komen en daardoor kun je in het begin wat lichte hoofdpijn krijgen. Sommige mensen krijgen zelfs migraine-aanvallen als afkickverschijnsel bij het begin van hun suikervrije dieet.
Drink in elk geval altijd voldoende water. Ook is het goed om zeker bij hoofdpijn voldoende (gezonde dingen) te eten. Als je echt veel last van hoofdpijn krijgt, kan het goed zijn om koolhydraten te eten, zoals volkorenpasta of -rijst of fruit. Kijk ook even in mijn lijst met suikervrije producten om te zien wat je zoal kunt eten als je geen suiker eet.
4. Boos, chagrijnig, emotioneel
Suiker is een van de grootste en belangrijkste verslavingen in de westerse wereld. Op het moment dat je afkickt van je verslaving, kan dat gepaard gaan met emoties die je langere tijd hebt weggestopt. Het eten van zoete troep is een manier waarop veel mensen hun emoties in toom houden. Op het moment dat je met de suiker stopt, kunnen deze gevoelens loskomen. Veranderingen in je bloedsuikerspiegel kunnen ook zorgen voor boosheid, irritatie, chagrijnigheid of huilbuien.
Het is handig om je omgeving van te voren in te lichten over je plannen om te stoppen met het eten van suiker. Zeker je partner, kinderen en beste vrienden kun je vooraf al het beste vragen om wat meer geduld in deze overgangsperiode. Als je dan op een bepaald moment even niet helemaal jezelf bent, komt dat niet als een verrassing. Je kunt ook zoeken naar andere positieve manieren om je frustratie kwijt te raken, zoals een stuk hardlopen of het volgen van een yogales.
5. Diarree of juist obstipatie
Omdat je lichaam moet wennen aan een nieuw voedingspatroon, kun je last krijgen van veranderingen in je stoelgang. Sommige mensen merken dat hun ontlasting dunner wordt, andere zullen last krijgen van obstipatie. Veranderingen in je eetpatroon gaan natuurlijk altijd gepaard met veranderingen in je ontlasting. Zeker als je voorheen veel suiker at, kun je bij het afkicken hiervan last krijgen van diarree of obstipatie.
Meestal zal je ontlasting zich vrij snel weer normaliseren. Als je moeite hebt om naar het toilet te gaan, kun je bijvoorbeeld de dag beginnen met een ontbijt van havermout, banaan en een goed kop koffie. Dit zijn stuk voor stuk dingen die de stoelgang stimuleren. Zorg er verder voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt gedurende de dag door genoeg groenten en volkoren granen te eten, tenzij je een koolhydraatarm dieet doet. Dit zorgt ook voor een gezonde ontlasting.
6. Moe of juist extreem veel energie
Door een gebrek aan snelle suikers kun je in het begin te kampen krijgen met vermoeidheid. Je lichaam leeft in de illusie dat het te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt omdat het gewend was om alleen op snelle suikers te leven. Dit vereist een omschakeling van je lichaam die enige tijd kan duren. Het kan goed zijn om je lichaam in deze periode niet teveel te belasten en collega’s en familie in te lichten over de reden voor je gebrek aan energie. Grote kans dat ze je zullen ondersteunen en het begrijpen als je af en toe wat moe bent. Je moet natuurlijk zorgen dat je wel genoeg eten en voedingsstoffen binnenkrijgt, dus zorg ervoor dat je altijd wat gezonde snacks achter de hand hebt. Dit zal de grootste vermoeidheid voorkomen.
Anderen hebben juist extreem veel energie als ze stoppen met suiker. Door de schommelingen in je bloedsuikerspiegel had je voorheen misschien vaak minder energie. Doordat je bloedsuikerspiegel zich nu normaliseert, kun je meer energie krijgen. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze na het afkicken van hun suikerverslaving moeite hebben met slapen! Je kunt je extra energie kwijtraken door een stukje te gaan hardlopen.
7. Rillingen
Sommige mensen hebben het erg koud als ze beginnen met een suikervrij dieet of koolhydraatarm dieet. Dit is heel normaal en komt doordat je lichaam minder snelle suikers en energie krijgt en nieuwe bronnen moet zoeken om energie uit te maken, zoals vetten en eiwitten.
Als je hier last van hebt, is het handig om de verwarming ietsje hoger te zetten, lekker onder een dekentje te kruipen, veel warme thee te drinken en genoeg vetten en proteïne te eten. Neem bijvoorbeeld een handje noten.