Rauwe bloedsinaasappeltaart

Een frisse en fruitige raw cake
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Rauwe bloedsinaasappeltaart

Mensen vragen mij wel eens wat nou het voordeel is van een rauwe taart ten opzichte van een traditionele taart. Nou ben ik geen raw-foodie, dus ik zal hier niet prediken dat rauw eten per se gezonder is dan gekookt eten of dat het altijd meer voedingsstoffen bevat. Zo is bewezen dat tomaten koken gezonder is omdat het de kankerwerende eigenschappen van de vrucht versterkt (zie bijvoorbeeld deze link). Bovendien kun je zorgen dat je door een juiste bereidingswijze veel van de voedingsstoffen die anders verloren gaan behouden blijven. Zo is het stomen van groenten bijvoorbeeld gezonder dan het koken in water, omdat er in het laatste geval veel voedingsstoffen het water in lekken. (Zie bijvoorbeeld hier).

Waarom zou je dan een rauwe taart maken? Omdat het kan, en omdat het heerlijk is! Bovendien zijn creativiteit en afwisseling twee belangrijke dingen om niet uitgekeken te raken op je eten.

Het mooie aan rauwe taarten is dat ze makkelijk te maken zijn, extreem gezond zijn, weinig koolhydraten bevatten en een tegengif vormen tegen de fabel dat je taarten en cakes altijd moet bakken. Veel mensen kijken me nog altijd vreemd aan als ik zeg dat ik een taart heb gemaakt zonder te bakken. Als je deze zalige en gezonde taart één keer maakt, wil je absoluut nooit meer anders! Het vraagt enige voorbereiding en tijd, maar het resultaat mag er absoluut zijn.

Het meest fabuleuze aan de rauwe taart is zonder twijfel de bodem, die kan bestaan uit een willekeurige mix van noten en zaden, eventueel op smaak gebracht met cacao, vanille en specerijen en aan elkaar gebonden door bijvoorbeeld dadels of rozijnen. Je kunt hier vrijelijk mee experimenteren. Tegenover de traditionele taart die een bodem heeft die grotendeels uit (wit)meel of bloem bestaat, is deze noten- en zadenbodem een eiwit- en vetrijk en dus extreem gezond alternatief.

De boter en eieren uit de traditionele taart worden hier vervangen door kokosolie en cashewnoten. Ik kan niet lovend genoeg over kokosolie zijn. Kokosolie is daadwerkelijk een magisch ingrediënt dat je voor vele toepassingen kunt gebruiken. Omdat kokosolie bij 25 graden vloeibaar wordt, is de olie makkelijk door het mengsel te mixen, terwijl het daarna in de koelkast weer opstijft en de taart mede vorm geeft. Neem voor deze taart wel bij voorkeur de ontgeurde variant, omdat je taart anders nogal naar kokos smaakt.

De cashewnoten geven de taart een romige, eiwitrijke smaak en textuur.

Deze taart kun je ook gerust met ander fruit maken, maar let er wel op dat de vulling niet te nat wordt.

Rauwe bloedsinaasappeltaart
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Recept Afdrukken
Een verrukkelijke rauwe taart met een bodem van noten en cacao en een vulling met bloedsinaasappels en gember.
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Recept Afdrukken
Een verrukkelijke rauwe taart met een bodem van noten en cacao en een vulling met bloedsinaasappels en gember.
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
  2. Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  3. Maak de bodem door de amandelen en hazelnoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  4. Druk 2/3 van het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken. Het overige deel kun je later bovenop strooien.
Vulling
  1. Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  2. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en de dadels.
  3. Rasp de schil van de bloedsinaasappelen, en pers ze dan uit. Voeg het bloedsinaasappelsap, de rasp en gember toe. Goed mixen.
  4. Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop wat van de overgebleven bodem.
  5. Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en textuur. Als je weinig geduld hebt, kan een uurtje of twee in de vriezer ook helpen.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Notify of