Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Een simpele hazelnootpasta zonder toegevoegde ingrediënten
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta

Mmmmmm! Hazelnootpasta! Verrukkelijk op brood of zo uit de pot, maar onbetaalbaar en meestal van gebrande hazelnoten!

Gebrande of geroosterde noten zijn eigenlijk niet zo gezond, in elk geval niet zo gezond als rauwe noten. De gezonde vetzuren in noten oxideren bij verhitten, en niet alleen gaan die gezonde vetten dan verloren, ze worden ook nog eens omgezet in een veel schadelijkere variant!

Daarom is het veel beter om zelf hazelnootpasta te maken van bruine, ongebrande hazelnoten. En het is nog eens makkelijk ook!

Hoe ga je te werk? Neem voor je hazelnootpasta een rauwe, bruine hazelnoot! Bij witte hazelnoten is de schil er over het algemeen afgebrand. Let op dat er op de verpakking staat dat de hazelnoten rauw zijn. De hazelnootpasta is vanwege het bruine schilletje waarschijnlijk wel iets bitterder dan die uit de winkel.

Doe een flinke hoeveelheid hazelnoten in een mixer. Mix de hazelnoten gedurende lange tijd, afhankelijk van de kracht van de mixer. Bij mij duurde het zo’n 20 minuten. Stop af en toe met mixen en duw alles wat aan de randen van de mixer vastplakt en niet meer meemixt af en toe naar beneden.

Als het goed is, zul je merken dat de hazelnoten telkens meer vet loslaten en steeds vloeibaarder worden. Als je het te lang vindt duren, kun je eventueel wat hazelnootolie toevoegen.

De hazelnootpasta is klaar als je er een mes insteekt en de pasta gemakkelijk van je mes druipt. Voeg eventueel rozijnen toe als je de smaak te bitter vindt.

Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Recept Afdrukken
Een zelfgemaakte pasta van rauwe hazelnoten met maar één ingrediënt, namelijk hazelnoten!
Kook Tijd
20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta
Recept Afdrukken
Een zelfgemaakte pasta van rauwe hazelnoten met maar één ingrediënt, namelijk hazelnoten!
Kook Tijd
20 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Doe de hazelnoten in een mixer. Mix op de hoogste stand en schraap regelmatig de restanten die aan de zijkant kleven naar beneden.
  2. Je hazelnootpasta is klaar als hij redelijk vloeibaar en makkelijk smeerbaar is.

Auteur: Jonathan

Foodblogger, vertaler, webmaster, Dantespecialist, kok, met een passie voor natuurlijke voeding, talen, fietsen en reizen.

2 reacties

Reageer op dit artikel

2 Reacties op "Zelfgemaakte rauwe hazelnootpasta"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
saskia
Gast

Hoe lang kun je de pasta bewaren? Heeft ‘ie een ‘houdbaarheid’?

wpDiscuz