Bietenburgers met gierst
Lekkere, gezonde vegan bietenburgers met een glutenvrije optie!
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst

Deze veganistische burgers zijn misschien lekker om naar te kijken maar nog veel lekkerder om op te eten!

Deze burgers zijn met volkorenmeel gemaakt, maar je kunt dat ook vervangen door boekweitmeel om zo totaal glutenvrije burgers te krijgen. Speltmeel kan natuurlijk ook.

De basis van de burgers is gierst, een graan dat heel populair is in Oost-Europa maar dat helaas in de westerse wereld grotendeels onbekend is, ook al is het glutenvrij, erg lekker en ook nog eens extreem gezond. Er zit veel ijzer en vitamine B in en kan behalve voor burgers ook gebruikt worden om pudding te maken en andere toetjes.

De burgers kun je opdienen met brood, groenten, saus of eigenlijk met wat je maar wil, zoals bijvoorbeeld Kasia’s heerlijke zoeteaardappelfrietjes

Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de bieten. Kook de gierst. Spoel het eerst af onder stromend water, anders wordt de gierst wat bitter van smaak. Kook het dan in licht gezouten water (2,5:1 is de verhouding water:gierst) op een laag vuurtje voor ongeveer 15 minuten, tot het water verdampt is. Laat het even een beetje afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  3. Rasp de bieten met de grote gaten van je rasp (zodat je dus redelijk grote stukjes hebt). Hak de ui, peterselie en knoflook fijn. De knoflook kun je ook door de pers doen. Bak de zonnebloempitten even in een koekenpan zonder olie.
  4. Doe alles in een grote kom en meng goed. Het is handig om handschoenen aan te doen of keukengerei te gebruiken voor het mengen, aangezien bieten nogal veel vlekken achterlaten op de handen.
  5. Vorm burgers met je hand en leg deze op een bakplaat waarop je wat bakpapier hebt aangebracht. Je kunt nog wat sesamzaadjes boven op de burgers strooien.
  6. Bak de burgers zo'n 30-40 minuten en verwarm de oven daarbij zowel boven en onder. Draai ze dan zorgvuldig om en zet de oven nog even 5-10 minuten op de grilstand.
  7. Serveer met gebakken brood, groenten, saus of hoe je maar wil!

Auteur: Kasia

Kan ook lekker koken. Maar geniet vooral heel veel van Jonathans recepten. Bezig met een PhD Duitse literatuur.

Nog geen reacties

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter!

Notify of
avatar
wpDiscuz