Olijfolie

Flesje olijfolie
Flesje olijfolie

Olijfolie is uitermate gezond, zo gezond zelfs dat de hoge gemiddelde leeftijd van mensen in Zuid-Europese landen vaak wordt toegeschreven aan de olie.

Linzenburgers met champignons en paprika
Linzenburgers met champignons en paprika
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
10 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Linzenburgers met champignons en paprika
Linzenburgers met champignons en paprika
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
10 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 10 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Breng de linzen aan het koken. Dat duurt ongeveer 45 minuten, dus reserveer daar ruim de tijd voor.
  2. Snijd ondertussen de champignons en paprika in kleine stukjes en bak deze even in een koekenpan.
  3. Als de linzen klaar zijn, doe de helft hiervan dan in een blender/mixer, samen met de helft van de champignons en de paprika, en de olijfolie en tamari. Blend tot een papje.
  4. Doe het mengsel nu in een kom, voeg de rest van de linzen toe, en nog een deel van de groenten (de rest kun je bewaren als garnering), en prak en kneed deze erdoorheen.
  5. Voeg wat boekweitmeel toe. De hoeveelheid hangt een beetje af van de natheid van het mengsel, dus je moet misschien meer of minder gebruiken. Je moet een goed kneedbaar deegachtig mengsel krijgen waar je makkelijk consistente balletjes van kan draaien.
  6. Vorm nu met je hand ballen van het mengsel en druk deze plat tot burgers. Dan bakken op redelijk hoog vuur in een beetje olijfolie.
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de bieten. Kook de gierst. Spoel het eerst af onder stromend water, anders wordt de gierst wat bitter van smaak. Kook het dan in licht gezouten water (2,5:1 is de verhouding water:gierst) op een laag vuurtje voor ongeveer 15 minuten, tot het water verdampt is. Laat het even een beetje afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  3. Rasp de bieten met de grote gaten van je rasp (zodat je dus redelijk grote stukjes hebt). Hak de ui, peterselie en knoflook fijn. De knoflook kun je ook door de pers doen. Bak de zonnebloempitten even in een koekenpan zonder olie.
  4. Doe alles in een grote kom en meng goed. Het is handig om handschoenen aan te doen of keukengerei te gebruiken voor het mengen, aangezien bieten nogal veel vlekken achterlaten op de handen.
  5. Vorm burgers met je hand en leg deze op een bakplaat waarop je wat bakpapier hebt aangebracht. Je kunt nog wat sesamzaadjes boven op de burgers strooien.
  6. Bak de burgers zo'n 30-40 minuten en verwarm de oven daarbij zowel boven en onder. Draai ze dan zorgvuldig om en zet de oven nog even 5-10 minuten op de grilstand.
  7. Serveer met gebakken brood, groenten, saus of hoe je maar wil!
Zoeteaardappelfrietjes
Zoeteaardappelfrietjes
Recept Afdrukken
Deze fantastische frietjes van zoete aardappel zijn echt verrukkelijk en veel gezonder dan normale frietjes!
Porties Prep Tijd
2 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
2 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Zoeteaardappelfrietjes
Zoeteaardappelfrietjes
Recept Afdrukken
Deze fantastische frietjes van zoete aardappel zijn echt verrukkelijk en veel gezonder dan normale frietjes!
Porties Prep Tijd
2 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
2 10 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Je hoeft de zoete aardappelen niet te schillen. Sterker nog, met een beetje schil hebben ze meer bite en zijn ze nóg lekkerder. Was ze wel even goed. Snijd ze daarna in dikke frieten van 5-7 cm in de lengte. Let erop dat ze allemaal ongeveer even groot zijn zodat ze goed gelijkmatig bakken.
  2. Doe de olijfolie in een grote kom met de kruiden van je keuze. Voeg de frietjes toe en mix even goed zodat alle frietjes bedekt zijn met olie en kruiden.
  3. Verdeel de frietjes over een met bakpapier bedekte bakplaat of ovenschaal en bak ze ong. 20-25 minuten op een temperatuur van 180-200 graden. De exacte baktijd en temperatuur hangen een beetje af van je oven, van welke zoete aardappel je gebruikt en van je eigen voorkeur. De frietjes smaken denk ik het best als ze licht bruin verkleurd en zacht zijn.
  4. Dien de frieten warm op. Je kunt ook bij het bakken al andere groenten zoals wortelen, knolselderij of paprika toevoegen. Ze zijn lekker met humus, olijven, en donker brood met mosterd (zoals op de afbeelding). Bon appetit!
Pompoensoep
Pompoensoep
Recept Afdrukken
Een simpele maar verrukkelijke pompoensoep!
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Pompoensoep
Pompoensoep
Recept Afdrukken
Een simpele maar verrukkelijke pompoensoep!
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Zorg dat de pompoen gewassen en in blokjes gesneden is. Schillen hoeft niet per se (ook omdat het zo'n rotkarwei is) maar kan de smaak wel iets aangenamer maken. Zelf doe ik het meestal niet. Warm eventueel al water op.
  2. Fruit de knoflook samen met de komijn en mosterzaadjes in de olijfolie.
  3. Voeg na een paar minuten de curry toe. Doe de pompoen er ook bij en bak deze een even kort.
  4. Voeg dan water toe zodat de pompoen nét onder water staat.
  5. Doe de bouillon en eventueel extra zout erbij. Hoeveelheid naar eigen inzicht.
  6. Kook de pompoen ongeveer 20 minuten in open pan totdat hij lekker zacht is.
  7. Blend de soep nu met een staafmixer of blender tot een zachte, romige crème. Vaak moet er wat extra water bij. Je kunt de soep uiteraard naar eigen smaak en inzicht verdunnen.
  8. Serveer met een scheutje pompoenpitolie en eventueel wat pompoenpitjes.
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Recept Afdrukken
Burgers van mungbonen in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij met sojagonaise
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Recept Afdrukken
Burgers van mungbonen in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij met sojagonaise
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Mungboonburgers
Frietjes
Sojagonaise
Porties:
Instructies
Mungboonburgers
  1. Was de mungbonen en breng ze met wat zout aan de kook. Laat ze ongeveer 25-30 minuten koken tot ze zacht zijn.
  2. Hak de champignons in stukjes en bak ze ondertussen met een beetje zout in wat kokosolie.
  3. Giet het overtollige water af. Verwarm de oven vast voor op 210 graden.
  4. Snijd de uien en zongedroogde tomaten in stukjes. Mix met een vork de mungbonen, rozijnen, kokosolie, kruiden en zout naar smaak. Prak de mungbonen een klein beetje met een vork tijdens het mixen. Het geheel moet een soepele, dikke massa worden.
  5. Maak kleine "burgertjes", leg deze op bakpapier op een bakplaat en druk ze een beetje plat om een mooie ronde burger te krijgen.
  6. Bak de burgers ongeveer 25-30 minuten in de oven. Halverwege even omdraaien met een spatel. Je kunt ze ook bakken in de koekenpan als je haast hebt.
  7. Was een aantal radicchiobladeren. Doe de burgers in de bladeren en serveer.
Frietjes
  1. Verhit een flinke hoeveelheid kokosolie in de pan.
  2. Snijd reepjes van de groenten en doe in de pan.
  3. Strooi er wat zout op en bak in een paar minuten zacht en bruin. Let op: de knolselderijfrietjes kun je beter als eerste in de pan doen omdat ze iets langer nodig hebben om zacht te worden dan de pompoenfrietjes. Je kunt de frietjes serveren in wat bakpapier zodat een deel van het vet opgenomen wordt.
Sojagonaise
  1. Gebruik een ronde schaal. Vouw een theedoek op en zet deze onder één kant van de schaal zodat de schaal schuin staat.
  2. Doe ongeveer 3 eetlepels sojayoghurt in de schaal. Klop even lekker los met een spatel.
  3. Spatel er eventueel een eetlepel mosterd door.
  4. Druppel nu heel langzaam de olijfolie door de yoghurt. Blijf constant spatelen. Dit duurt een paar minuten.
  5. Je sojagonaise zal door de toegevoegde olijf en het geklop een iets dikkere consistentie krijgen, en gelig worden. Je kunt eigenlijk zelf beslissen wanneer je de smaak en hoeveelheid olie juist vindt, maar er mag flink wat olie doorheen.
  6. Doe wat vers citroensap of azijn bij de mayonaise. Blijf spatelen.
  7. Doe er nog wat zout en peper bij. Zet even in de koelkast.
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Recept Afdrukken
Een heerlijke wintersalade met radicchio, winterpostelein, venkel en zwarte Kalamata-olijven
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Recept Afdrukken
Een heerlijke wintersalade met radicchio, winterpostelein, venkel en zwarte Kalamata-olijven
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Was de venkel, de radicchio en de winterpostelein. Zorgen dat ze goed droog zijn (dan plakt de olie beter aan de salade). Dat kan door een slacentrifuge te gebruiken, de gewassen groenten te laten drogen of door ze in een schone theedoek te doen en even rond te slingeren.
  2. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes/stukjes, dan komt de smaak het beste naar voren.
  3. Pel de radicchio.
  4. Alles mixen en overgieten met olijfolie, zout en eventueel azijn of citroen.
Paleo pizza
Paleo pizza
Recept Afdrukken
Heerlijke glutenvrije paleo pizza van amandelmeel en kokosmeel met tomatensaus, rucola, groene olijven en mozzarella.
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Paleo pizza
Paleo pizza
Recept Afdrukken
Heerlijke glutenvrije paleo pizza van amandelmeel en kokosmeel met tomatensaus, rucola, groene olijven en mozzarella.
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Bodem
Topping
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Doe het beslag op je bakplaat met bakpapier. Je kunt je pizza natuurlijk vierkant, rechthoekig of rond maken.
  2. Doe het amandel- en kokosmeel bij elkaar in een schaal. Voeg het zout, bakpoeder, de eieren, olijfolie en de kruiden toe.
  3. Zorg dat alles goed gemixt is. Voeg dan beetje bij beetje het water toe, en blijf goed roeren tot je een mooi vloeibaar en egaal deeg krijgt dat vrij is van stukjes.
  4. Bak de bodem 20 minuten in de oven.
  5. Haal je pizza na 20 minuten uit de oven en bedek met je tomatensaus en topping.
  6. Bak de pizza met je topping nog ongeveer 10-12 minuten.
Tomatensaus
  1. Fruit de fijngesneden ui in een beetje kokosolie.
  2. Voeg na een paar minuten je passata di pomodoro toe. Even koken en laten indikken.
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Zalm
  1. Wrijf de zalmmoot in met de kokosolie, de verse tijm en een klein beetje citroensap.
  2. Bak de zalmmoot ongeveer 12 minuten in de oven op 180 graden.
Avocadosaus
  1. Blend de avocado met wat olijfolie en wat zout tot je een vloeibaar mengsel krijgt.
  2. Doe de avocadosaus als de zalm klaar is op de zalm. Bak de avocadosaus nooit mee!
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Recept Afdrukken
Een fruitige Sotsji regenboogsalade met veldsla, tomaat, gele paprika, blauwe druiven en pompoenfrietjes.
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Recept Afdrukken
Een fruitige Sotsji regenboogsalade met veldsla, tomaat, gele paprika, blauwe druiven en pompoenfrietjes.
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Je kunt afhankelijk van je eigen smaak en het aantal mensen zelf de hoeveelheden bepalen.
  2. Verhit in een pan een flinke hoeveelheid kokosolie. Snijd de pompoen in reepjes en bak deze in een paar minuten bruin.
  3. Snijd de paprika in reepjes en de tomaten en druiven in halfjes of kwartjes.
  4. Mix alle ingrediënten of houd de pompoenfrietjes apart als je dat lekkerder vindt.
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Recept Afdrukken
Een heerlijke en voedzame pasta van spelt met een pesto van winterpostelein en schapenkaas.
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Recept Afdrukken
Een heerlijke en voedzame pasta van spelt met een pesto van winterpostelein en schapenkaas.
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Kook de pasta in een pan met ruim water en een handje (Himalaya)zout.
  2. Mix ongeveer 2/3 van de winterpostelein met olijfolie, zout, wat schapenkaas, knoflook (pas op: niet teveel!), peper en pijnboompitten zodat je een dik, vloeibaar en enigszins romig geheel krijgt dat prettig smaakt.
  3. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  4. Zorg dat de pasta "al dente" is als je deze afgiet. Verhit net voor het afgieten wat olijfolie in een koekenpan, doe de pesto en de stukjes tomaat erbij en voeg dan na het afgieten de pasta toe.
  5. Roer dit geheel nog een minuutje rond totdat de pesto goed is verdeeld over de pasta.
  6. Serveer meteen en doe er de rest van de winterpostelein en nog wat geraspte schapenkaas overheen.