Knoflook

Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Bietenburgers met gierst
Bietenburgers met gierst
Recept Afdrukken
Gezonde en lekkere bietenburgers met gierst
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 40 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Schil de bieten. Kook de gierst. Spoel het eerst af onder stromend water, anders wordt de gierst wat bitter van smaak. Kook het dan in licht gezouten water (2,5:1 is de verhouding water:gierst) op een laag vuurtje voor ongeveer 15 minuten, tot het water verdampt is. Laat het even een beetje afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  3. Rasp de bieten met de grote gaten van je rasp (zodat je dus redelijk grote stukjes hebt). Hak de ui, peterselie en knoflook fijn. De knoflook kun je ook door de pers doen. Bak de zonnebloempitten even in een koekenpan zonder olie.
  4. Doe alles in een grote kom en meng goed. Het is handig om handschoenen aan te doen of keukengerei te gebruiken voor het mengen, aangezien bieten nogal veel vlekken achterlaten op de handen.
  5. Vorm burgers met je hand en leg deze op een bakplaat waarop je wat bakpapier hebt aangebracht. Je kunt nog wat sesamzaadjes boven op de burgers strooien.
  6. Bak de burgers zo'n 30-40 minuten en verwarm de oven daarbij zowel boven en onder. Draai ze dan zorgvuldig om en zet de oven nog even 5-10 minuten op de grilstand.
  7. Serveer met gebakken brood, groenten, saus of hoe je maar wil!
Pompoensoep
Pompoensoep
Recept Afdrukken
Een simpele maar verrukkelijke pompoensoep!
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Pompoensoep
Pompoensoep
Recept Afdrukken
Een simpele maar verrukkelijke pompoensoep!
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Porties Prep Tijd
3 10
Kook Tijd
20
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Zorg dat de pompoen gewassen en in blokjes gesneden is. Schillen hoeft niet per se (ook omdat het zo'n rotkarwei is) maar kan de smaak wel iets aangenamer maken. Zelf doe ik het meestal niet. Warm eventueel al water op.
  2. Fruit de knoflook samen met de komijn en mosterzaadjes in de olijfolie.
  3. Voeg na een paar minuten de curry toe. Doe de pompoen er ook bij en bak deze een even kort.
  4. Voeg dan water toe zodat de pompoen nét onder water staat.
  5. Doe de bouillon en eventueel extra zout erbij. Hoeveelheid naar eigen inzicht.
  6. Kook de pompoen ongeveer 20 minuten in open pan totdat hij lekker zacht is.
  7. Blend de soep nu met een staafmixer of blender tot een zachte, romige crème. Vaak moet er wat extra water bij. Je kunt de soep uiteraard naar eigen smaak en inzicht verdunnen.
  8. Serveer met een scheutje pompoenpitolie en eventueel wat pompoenpitjes.
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Zalm
  1. Wrijf de zalmmoot in met de kokosolie, de verse tijm en een klein beetje citroensap.
  2. Bak de zalmmoot ongeveer 12 minuten in de oven op 180 graden.
Avocadosaus
  1. Blend de avocado met wat olijfolie en wat zout tot je een vloeibaar mengsel krijgt.
  2. Doe de avocadosaus als de zalm klaar is op de zalm. Bak de avocadosaus nooit mee!
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Recept Afdrukken
Een heerlijke en voedzame pasta van spelt met een pesto van winterpostelein en schapenkaas.
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Speltrigatoni met pesto van winterpostelein en schapenkaas
Recept Afdrukken
Een heerlijke en voedzame pasta van spelt met een pesto van winterpostelein en schapenkaas.
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Kook de pasta in een pan met ruim water en een handje (Himalaya)zout.
  2. Mix ongeveer 2/3 van de winterpostelein met olijfolie, zout, wat schapenkaas, knoflook (pas op: niet teveel!), peper en pijnboompitten zodat je een dik, vloeibaar en enigszins romig geheel krijgt dat prettig smaakt.
  3. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  4. Zorg dat de pasta "al dente" is als je deze afgiet. Verhit net voor het afgieten wat olijfolie in een koekenpan, doe de pesto en de stukjes tomaat erbij en voeg dan na het afgieten de pasta toe.
  5. Roer dit geheel nog een minuutje rond totdat de pesto goed is verdeeld over de pasta.
  6. Serveer meteen en doe er de rest van de winterpostelein en nog wat geraspte schapenkaas overheen.