Himalaya zout

Rauwe pompoentaart
Rauwe pompoentaart
Recept Afdrukken
Een heerlijke rauwe taart met pompoen!
Porties
12
Kook Tijd
50 minuten
Porties
12
Kook Tijd
50 minuten
Rauwe pompoentaart
Rauwe pompoentaart
Recept Afdrukken
Een heerlijke rauwe taart met pompoen!
Porties
12
Kook Tijd
50 minuten
Porties
12
Kook Tijd
50 minuten
Ingrediënten
Vulling
Bodem
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
  2. Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  3. Maak de bodem door de hazelnoten, hennepzaadjes en pecannoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de goed afgedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  4. Druk het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken.
Vulling
  1. Gebruik voor deze taart het vruchtvlees van ongeveer een halve grote pompoen of een hele kleine pompoen. Open de pompoen, schil deze en verwijderd de pitten.
  2. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  3. Als je een vanillestokjes hebt, kun je deze in hun geheel vermalen in de mixer. Doe dit meteen als de mixer nog leeg is. Als je alleen het binnenste van de vanillestokjes of vanille-extract gebruikt, kun je het ook later toevoegen.
  4. Vermaal de pompoenblokjes in de mixer tot fijne pulp.
  5. Voeg één voor één de dadels toe. Goed mixen tot er geen stukjes dadels meer te zien zijn.
  6. Giet de vulling op de bodem. Laat een nacht opstijven.
  7. Voeg de cashewnoten en de kokosolie toe en de kruiden toe. Goed mixen.
  8. Je vulling moet redelijk vloeibaar en goed gemixt zijn. Als dit niet zo is, kun je eventueel extra gesmolten kokosolie toevoegen en langer mixen.
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Recept Afdrukken
Burgers van mungbonen in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij met sojagonaise
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Mungburgers in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij en sojagonaise
Recept Afdrukken
Burgers van mungbonen in radicchiobladeren met frietjes van groene pompoen en knolselderij met sojagonaise
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Porties
5
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Mungboonburgers
Frietjes
Sojagonaise
Porties:
Instructies
Mungboonburgers
  1. Was de mungbonen en breng ze met wat zout aan de kook. Laat ze ongeveer 25-30 minuten koken tot ze zacht zijn.
  2. Hak de champignons in stukjes en bak ze ondertussen met een beetje zout in wat kokosolie.
  3. Giet het overtollige water af. Verwarm de oven vast voor op 210 graden.
  4. Snijd de uien en zongedroogde tomaten in stukjes. Mix met een vork de mungbonen, rozijnen, kokosolie, kruiden en zout naar smaak. Prak de mungbonen een klein beetje met een vork tijdens het mixen. Het geheel moet een soepele, dikke massa worden.
  5. Maak kleine "burgertjes", leg deze op bakpapier op een bakplaat en druk ze een beetje plat om een mooie ronde burger te krijgen.
  6. Bak de burgers ongeveer 25-30 minuten in de oven. Halverwege even omdraaien met een spatel. Je kunt ze ook bakken in de koekenpan als je haast hebt.
  7. Was een aantal radicchiobladeren. Doe de burgers in de bladeren en serveer.
Frietjes
  1. Verhit een flinke hoeveelheid kokosolie in de pan.
  2. Snijd reepjes van de groenten en doe in de pan.
  3. Strooi er wat zout op en bak in een paar minuten zacht en bruin. Let op: de knolselderijfrietjes kun je beter als eerste in de pan doen omdat ze iets langer nodig hebben om zacht te worden dan de pompoenfrietjes. Je kunt de frietjes serveren in wat bakpapier zodat een deel van het vet opgenomen wordt.
Sojagonaise
  1. Gebruik een ronde schaal. Vouw een theedoek op en zet deze onder één kant van de schaal zodat de schaal schuin staat.
  2. Doe ongeveer 3 eetlepels sojayoghurt in de schaal. Klop even lekker los met een spatel.
  3. Spatel er eventueel een eetlepel mosterd door.
  4. Druppel nu heel langzaam de olijfolie door de yoghurt. Blijf constant spatelen. Dit duurt een paar minuten.
  5. Je sojagonaise zal door de toegevoegde olijf en het geklop een iets dikkere consistentie krijgen, en gelig worden. Je kunt eigenlijk zelf beslissen wanneer je de smaak en hoeveelheid olie juist vindt, maar er mag flink wat olie doorheen.
  6. Doe wat vers citroensap of azijn bij de mayonaise. Blijf spatelen.
  7. Doe er nog wat zout en peper bij. Zet even in de koelkast.
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Recept Afdrukken
Een heerlijke wintersalade met radicchio, winterpostelein, venkel en zwarte Kalamata-olijven
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Salade met radicchio, winterpostelein en venkel
Recept Afdrukken
Een heerlijke wintersalade met radicchio, winterpostelein, venkel en zwarte Kalamata-olijven
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Porties Prep Tijd
2 5 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Was de venkel, de radicchio en de winterpostelein. Zorgen dat ze goed droog zijn (dan plakt de olie beter aan de salade). Dat kan door een slacentrifuge te gebruiken, de gewassen groenten te laten drogen of door ze in een schone theedoek te doen en even rond te slingeren.
  2. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes/stukjes, dan komt de smaak het beste naar voren.
  3. Pel de radicchio.
  4. Alles mixen en overgieten met olijfolie, zout en eventueel azijn of citroen.
Paleo pizza
Paleo pizza
Recept Afdrukken
Heerlijke glutenvrije paleo pizza van amandelmeel en kokosmeel met tomatensaus, rucola, groene olijven en mozzarella.
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Paleo pizza
Paleo pizza
Recept Afdrukken
Heerlijke glutenvrije paleo pizza van amandelmeel en kokosmeel met tomatensaus, rucola, groene olijven en mozzarella.
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 15 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Bodem
Topping
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Doe het beslag op je bakplaat met bakpapier. Je kunt je pizza natuurlijk vierkant, rechthoekig of rond maken.
  2. Doe het amandel- en kokosmeel bij elkaar in een schaal. Voeg het zout, bakpoeder, de eieren, olijfolie en de kruiden toe.
  3. Zorg dat alles goed gemixt is. Voeg dan beetje bij beetje het water toe, en blijf goed roeren tot je een mooi vloeibaar en egaal deeg krijgt dat vrij is van stukjes.
  4. Bak de bodem 20 minuten in de oven.
  5. Haal je pizza na 20 minuten uit de oven en bedek met je tomatensaus en topping.
  6. Bak de pizza met je topping nog ongeveer 10-12 minuten.
Tomatensaus
  1. Fruit de fijngesneden ui in een beetje kokosolie.
  2. Voeg na een paar minuten je passata di pomodoro toe. Even koken en laten indikken.
Rauwe chocolate chip-pindakaaskoekjes
Rauwe chocolate chip-pindakaaskoekjes
Recept Afdrukken
Deze ongebakken chocolate chip-pindakaaskoekjes zijn een heerlijk gezond suikervrij en glutenvrij tussendoortje.
Porties Prep Tijd
10 5 minuten
Porties Prep Tijd
10 5 minuten
Rauwe chocolate chip-pindakaaskoekjes
Rauwe chocolate chip-pindakaaskoekjes
Recept Afdrukken
Deze ongebakken chocolate chip-pindakaaskoekjes zijn een heerlijk gezond suikervrij en glutenvrij tussendoortje.
Porties Prep Tijd
10 5 minuten
Porties Prep Tijd
10 5 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Als je gewone amandelen gebruikt, vermaal dan in een mixer de amandelen tot meel. Als je amandelmeel gebruikt, doe dit dan in de mixer. Voeg de kaneel en vanille (extract of een stokje) toe en mix even goed. Indien je pindakaas zonder zout gebruikt, voeg dan ook een extra snufje zout toe.
  2. Doe de dadels liefst één voor één bij het amandelmeel en mix door tot ze goed vermalen zijn.
  3. Voeg de pindakaas toe en mix een paar minuten lang tot zich een soort deeg(bal) gevormd heeft. Indien dit niet lukt, voeg dan nog wat extra pindakaas toe.
  4. De cacao nibs kun je in de mixer door het deeg mixen of er later bovenop strooien (of allebei natuurlijk!).
  5. Als je vormpjes hebt, druk je deeg dan goed hard aan in de vormpjes, op een bakschaal of een bord. Maak anders goede harde balletjes van je deeg en druk ze dan plat.
  6. Zet je "koekjes" even een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Zalmmoot met tijm en avocadosaus
Recept Afdrukken
Op huid gebakken zalm met tijm en avocadosaus
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Porties
1
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Zalm
  1. Wrijf de zalmmoot in met de kokosolie, de verse tijm en een klein beetje citroensap.
  2. Bak de zalmmoot ongeveer 12 minuten in de oven op 180 graden.
Avocadosaus
  1. Blend de avocado met wat olijfolie en wat zout tot je een vloeibaar mengsel krijgt.
  2. Doe de avocadosaus als de zalm klaar is op de zalm. Bak de avocadosaus nooit mee!
Lasagne met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas
Lasagne met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas
Recept Afdrukken
Een zachte lasagne van volkoren speltmeel met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas!
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Lasagne met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas
Lasagne met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas
Recept Afdrukken
Een zachte lasagne van volkoren speltmeel met aubergine, kastanjechampignons en blauwe kaas!
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Porties Prep Tijd
8 10 minuten
Kook Tijd
60 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Doe een beetje kokosolie in de pan. Voeg eventueel verse rozemarijn en fijn gesneden ui of knoflook toe. Even laten fruiten.
  2. Snijd de aubergine en champignons in kleine blokjes en doe in de pan. Strooi er wat zout op.
  3. Laat de aubergine en champignons een minuut of 10-15 bakken tot ze zacht zijn.
  4. Voeg 3/4 van de tomatensaus toe (dus ongeveer een halve fles). Voeg nog wat zout toe en laten even 5-10 minuten indikken.
  5. Vet een vierkante bakschaal in met wat kokosolie.
  6. Doe lasagnebladen in de schaal. Soms moet je er een stukje van afbreken om ze te laten passen. Begin altijd eerst met een laag lasagnebladen.
  7. Doe daar een laag saus op, met een handje blauwe kaas, dan weer een laag lasagnebladen en dan weer een laag saus met een handje blauwe kaas.
  8. Eindig met een laag lasagnebladen en giet daar nog een dikke laag tomatensaus op, en rasp er flink wat kaas op.
Triple chocolate brownies
Triple chocolate brownies
Recept Afdrukken
Triple chocolate brownies: suikervrije en glutenvrije brownies met havermout, chocoladesaus en een topping van cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Triple chocolate brownies
Triple chocolate brownies
Recept Afdrukken
Triple chocolate brownies: suikervrije en glutenvrije brownies met havermout, chocoladesaus en een topping van cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Ingrediënten
Brownies
Chocoladesaus
Topping
Porties:
Instructies
Brownies
  1. Doe de noten en havermout in een mixer en mix tot beide goed vermalen zijn.
  2. Doe de kokosolie in een koekenpan, verhit en voeg de kruiden en dadels toe en laat de kruiden en dadels even vijf minuten in de kokosolie.
  3. Voeg het zout en de cacao toe aan het mengsel in de mix en mix even.
    Voeg het zout en de cacao toe aan het mengsel in de mix en mix even.
  4. Voeg nu ook de inhoud van de koekenpan toe. Goed pulseren tot alle dadels vermalen zijn en er een zoetig vloeibaar mengsel ontstaat.
  5. Doe het mengsel in een vierkante bakvorm die je met bakpapier bedekt hebt, of deponeer het in vierkante vorm op een bakplaat of ronde bakvorm. De vierkante vorm is alleen om de typische brownievorm te krijgen, maar rond smaakt ie natuurlijk net zo lekker!
  6. Zet je brownies in de koelkast. Even een flink aantal uur laten opstijven.
Chocoladesaus
  1. De saus kun je het beste maken als de brownies opgestijfd zijn. Leg de dadel even in de soja- of haverroom.
  2. Meng nu in een blender de sojaroom met de dadel, cacao en kokosolie. Als je kokosolie vloeibaar is, blendt het beter maar zul je de saus wel even in de koelkast moeten laten opstijven.
  3. Giet de saus over de brownies.
Topping
  1. Top met rauwe cacao nibs naar smaak.
Pompoensoep met curry en avocado
Pompoensoep met curry en avocado
Recept Afdrukken
Een simpele, kruidige en romige pompoensoep met avocado.
Porties
4
Kook Tijd
15 minuten
Porties
4
Kook Tijd
15 minuten
Pompoensoep met curry en avocado
Pompoensoep met curry en avocado
Recept Afdrukken
Een simpele, kruidige en romige pompoensoep met avocado.
Porties
4
Kook Tijd
15 minuten
Porties
4
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Fruit de ui in een beetje kokosolie en voeg er kerriepoeder naar smaak aan toe.
  2. Snijd de pompoen door midden, verwijder de pitten en harde stukken boven- en onderaan. Snijd de rest van de pompoen in blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
  3. Doe de pompoenblokjes bij de ui en fruit heel even mee.
  4. Voeg zoveel water toe dat de pompoen net onder water staat, voeg wat zout toe en breng aan de kook.
  5. Als de pompoen zacht is en makkelijk met een vork doorgeprikt kan worden, pureer deze dan met een staafmixer.
  6. Voeg op het laatst een avocado toe en pureer nogmaals totdat je een dikke, romige soep krijgt. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
  7. Maak af met nog wat zout en peper indien nodig.
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Recept Afdrukken
Een fruitige Sotsji regenboogsalade met veldsla, tomaat, gele paprika, blauwe druiven en pompoenfrietjes.
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Fruitige Sotsji regenboogsalade
Recept Afdrukken
Een fruitige Sotsji regenboogsalade met veldsla, tomaat, gele paprika, blauwe druiven en pompoenfrietjes.
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Porties
2
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Je kunt afhankelijk van je eigen smaak en het aantal mensen zelf de hoeveelheden bepalen.
  2. Verhit in een pan een flinke hoeveelheid kokosolie. Snijd de pompoen in reepjes en bak deze in een paar minuten bruin.
  3. Snijd de paprika in reepjes en de tomaten en druiven in halfjes of kwartjes.
  4. Mix alle ingrediënten of houd de pompoenfrietjes apart als je dat lekkerder vindt.