Gedroogde vijgen

Zebrataart
Zebrataart
Recept Afdrukken
Een fantastische zebrataart!
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Zebrataart
Zebrataart
Recept Afdrukken
Een fantastische zebrataart!
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Ingrediënten
Bodem en hartjes
Witte laag
Zwarte laag
Porties: personen
Instructies
Bodem
  1. Maal de vijgen en amandelen in een blender of mixer tot een plakkerige massa. Indien niet plakkerig genoeg wat vijgen toevoegen.
  2. Laat wat van het "deeg" over voor het hart. Druk de rest vast in een met bakpapier bedekte bakvorm zodat het een stevige bodem vormt. Zet je taartvorm zolang even in de koelkast.
Witte en zwarte laag
  1. Breng de ingrediënten voor de witte en zwarte lagen apart in twee pannetjes aan de kook. De gierst eerst even wassen. Zelf meng ik de xylitol en kokosbloemsuiker later pas in de blender maar je kunt ze ook meekoken.
  2. Kook alles totdat de gierst zacht is en je een soort pap hebt. Let op dat de gierst niet droogkookt en/of verbrandt. Eventueel wat kokosmelk (witte laag) of water (zwarte laag) toevoegen indien nodig.
  3. Meng eerst één van de lagen in de blender tot een gladde stroperige massa. Proef even om te zien of het lekker op smaak is, anders eventueel een beetje spelen met de ingrediënten. Je mengsel moet nog wel vloeibaar genoeg zijn om het in de taartvorm te gieten, maar niet zo vloeibaar dat het straks niet opstijft in de koelkast. Bewaar je mengsel in een schenkbeker of iets anders vanwaaruit je het straks gemakkelijk kunt schenken.
  4. Maak de blender even schoon. Meng dan ook de andere laag. Daar geldt uiteraard hetzelfde voor.
  5. Giet nu wat van het witte mengsel op het midden van je taartbodem, ongeveer zoveel dat het net tot aan de rand komt. Giet dan precies in het midden wat van het zwarte mengsel, en laat de zwaartekracht even een beetje zijn werk doen totdat alles een beetje uitgedijd is. Giet dan weer in het midden wat van het witte mengsel, en dan weer zwart, totdat je mengsel op is of je taartvorm vol. Bij mij was de taartvorm al eerder vol. Daarom heb ik nog twee andere taartvormpjes volgegoten op dezelfde manier. Je zebrataart is nu klaar. Zet hem in de koelkast.
Hartjes
  1. Bereid de hartjes door wat bietensap te juicen (of gekocht bietensap toe te nemen) en dit toe te voegen aan de mix van amandelen en vijgen. Voeg ook wat gesmolten (!) kokosolie toe. Dit helpt het wat "natte" deeg later op te stijven in de koelkast tot een mooi stijf hart.
  2. Meng het geheel en vorm met je handen hartjes. Leg deze op met bakpapier bedekte schoteltjes te stijven in de koelkast.
  3. Je taart moet na ongeveer 2 uur in de koelkast wel stijf zijn. (Anders nog even in de vriezer). Leg dan de hartjes op je taart en je bent klaar!