Cacao

Kastanje-chocoladetaartje
Kastanje-chocoladetaartje
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
3 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
3 minuten 1 uur
Kastanje-chocoladetaartje
Kastanje-chocoladetaartje
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
3 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
3 minuten 1 uur
Ingrediënten
Bodem
Chocoladelaag
Kastanje-amandellaag
Porties: personen
Instructies
Bodem
  1. Meng de dadels en het kastanjemeel in een blender tot een kleverige massa en druk vast op de bodem van je bakvorm.
Chocoladelaag
  1. Maal de amandelen in een mixer tot middelgrote stukjes en leg ze even apart.
  2. Smelt de kokosolie en blend deze dan vervolgens met de overige ingrediënten tot een gladde massa. Voeg aan het eind de amandelen toe en verdeel deze over je mengsel.
  3. Eventueel naar smaak ingrediënten toevoegen. Dan het mengsel over je bodem gieten/deponeren.
Kastanje-amandellaag
  1. Meng het kastanjemeel in een kopje of in een mixer/blender met de amandelmelk en xylitol. Verhit deze dan en voeg op het kookpunt de agar-agar toe. Blijf twee minuten verhitten op gematigd vuur terwijl je goed roert.
  2. De laag vervolgens op de andere laagjes gieten en een uurtje in de koelkast laten opstijven.
Zebrataart
Zebrataart
Recept Afdrukken
Een fantastische zebrataart!
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Zebrataart
Zebrataart
Recept Afdrukken
Een fantastische zebrataart!
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Porties Prep Tijd
20 personen 45 minuten
Passieve Tijd
2 uur
Ingrediënten
Bodem en hartjes
Witte laag
Zwarte laag
Porties: personen
Instructies
Bodem
  1. Maal de vijgen en amandelen in een blender of mixer tot een plakkerige massa. Indien niet plakkerig genoeg wat vijgen toevoegen.
  2. Laat wat van het "deeg" over voor het hart. Druk de rest vast in een met bakpapier bedekte bakvorm zodat het een stevige bodem vormt. Zet je taartvorm zolang even in de koelkast.
Witte en zwarte laag
  1. Breng de ingrediënten voor de witte en zwarte lagen apart in twee pannetjes aan de kook. De gierst eerst even wassen. Zelf meng ik de xylitol en kokosbloemsuiker later pas in de blender maar je kunt ze ook meekoken.
  2. Kook alles totdat de gierst zacht is en je een soort pap hebt. Let op dat de gierst niet droogkookt en/of verbrandt. Eventueel wat kokosmelk (witte laag) of water (zwarte laag) toevoegen indien nodig.
  3. Meng eerst één van de lagen in de blender tot een gladde stroperige massa. Proef even om te zien of het lekker op smaak is, anders eventueel een beetje spelen met de ingrediënten. Je mengsel moet nog wel vloeibaar genoeg zijn om het in de taartvorm te gieten, maar niet zo vloeibaar dat het straks niet opstijft in de koelkast. Bewaar je mengsel in een schenkbeker of iets anders vanwaaruit je het straks gemakkelijk kunt schenken.
  4. Maak de blender even schoon. Meng dan ook de andere laag. Daar geldt uiteraard hetzelfde voor.
  5. Giet nu wat van het witte mengsel op het midden van je taartbodem, ongeveer zoveel dat het net tot aan de rand komt. Giet dan precies in het midden wat van het zwarte mengsel, en laat de zwaartekracht even een beetje zijn werk doen totdat alles een beetje uitgedijd is. Giet dan weer in het midden wat van het witte mengsel, en dan weer zwart, totdat je mengsel op is of je taartvorm vol. Bij mij was de taartvorm al eerder vol. Daarom heb ik nog twee andere taartvormpjes volgegoten op dezelfde manier. Je zebrataart is nu klaar. Zet hem in de koelkast.
Hartjes
  1. Bereid de hartjes door wat bietensap te juicen (of gekocht bietensap toe te nemen) en dit toe te voegen aan de mix van amandelen en vijgen. Voeg ook wat gesmolten (!) kokosolie toe. Dit helpt het wat "natte" deeg later op te stijven in de koelkast tot een mooi stijf hart.
  2. Meng het geheel en vorm met je handen hartjes. Leg deze op met bakpapier bedekte schoteltjes te stijven in de koelkast.
  3. Je taart moet na ongeveer 2 uur in de koelkast wel stijf zijn. (Anders nog even in de vriezer). Leg dan de hartjes op je taart en je bent klaar!
Raw chocoladetaart in hartvorm
Raw chocoladetaart in hartvorm
Recept Afdrukken
Een makkelijke en verrukkelijke raw chocoladetaart in hartvorm om je geliefde mee te verrassen - of jezelf natuurlijk!
Porties Prep Tijd
16 30 minuten
Passieve Tijd
120 minuten
Porties Prep Tijd
16 30 minuten
Passieve Tijd
120 minuten
Raw chocoladetaart in hartvorm
Raw chocoladetaart in hartvorm
Recept Afdrukken
Een makkelijke en verrukkelijke raw chocoladetaart in hartvorm om je geliefde mee te verrassen - of jezelf natuurlijk!
Porties Prep Tijd
16 30 minuten
Passieve Tijd
120 minuten
Porties Prep Tijd
16 30 minuten
Passieve Tijd
120 minuten
Ingrediënten
Basis
Taart
Porties:
Instructies
Basis
  1. Gebruik voor de basis ongeveer 200 gram gemixte noten, zaden en vruchten (zoals walnoten, pecannoten, pinda's, amandelen, pompoenpitjes, hennepzaad, gedroogde vijgen, rozijnen of dadels) en blend of mix deze op hoge snelheid tot je een plakkerig soort deeg krijgt. Als het niet plakkerig genoeg is, kun je wat gedroogd fruit toevoegen.
  2. Druk het deeg vast in je bakvorm tot een gelijkmatige bodem. Ik heb zelf een hartvormige bakvorm gebruikt die zo gemaakt is dat je de cake er na het bereiden via een gat en een plaatje erop in de bodem eruit kan tillen. Mocht je niet zo'n handige bakvorm hebben, dan raad ik je aan wat bakpapier in je bakvorm te doen, zodat je de taart er na het bereiden makkelijk uit kan trekken of schuiven. Press the base into your spring form. I used a heart-shaped spring form which allows you to lift the cake from the bottom up through a hole. If you don't have such a spring form I would advise lining your spring form with baking paper which you can pull out once the cake is finished.
Chocoladelaag
  1. Laat je cashews minimaal 2 uur weken voor je ze blendt, de dadels 4-5 minuten. Als het weken klaar is, gooi dan het water weg (of drink het op ;)) en droog alles enigszins af.
  2. Blend eerst de cashewnoten in een blender of mixer totdat ze zacht en goed gemixt zijn. Voeg dan tijdens het blenden de dadels en cacao toe. Voeg tijdens het blenden een klein beetje plantaardige melk (of eventueel water) toe om het blenden wat gemakkelijker te maken en het eindresultaat wat smeuïger. Stop pas met blenden als je een dikke, gladde en niet te vloeibare massa hebt.
  3. Giet of drappeer je chocolademassa over de bodem.
Topping
  1. Maak je cake helemaal af door kokosvlokken en pinda's bovenop te strooien in een mooi patroon (het liefst natuurlijk ook een hartje!).
  2. Laat het geheel even een nacht opstijven in de koelkast of 2 uur in de vriezer.
Chocoladepudding
Chocoladepudding
Recept Afdrukken
Chocoladepudding met gierst, havermelk en dadels, met rood fruit en amandelen.
Porties Prep Tijd
4 10 minutes
Kook Tijd
25 minutes
Porties Prep Tijd
4 10 minutes
Kook Tijd
25 minutes
Chocoladepudding
Chocoladepudding
Recept Afdrukken
Chocoladepudding met gierst, havermelk en dadels, met rood fruit en amandelen.
Porties Prep Tijd
4 10 minutes
Kook Tijd
25 minutes
Porties Prep Tijd
4 10 minutes
Kook Tijd
25 minutes
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Doe de gierst, melk, het zout, de ontpitte dadels en cacao in een pannetje. Roer even goed door.
  2. Verhit het mengsel ongeveer 25 minuten op een laag pitje en roer vaak door.
  3. Maak er een pudding van met een staafmixer of een blender. Niet dik genoeg? Doe er dadels bij of kook nog wat langer. Te dik? Doe er wat melk bij.
  4. Doe wat rood fruit en amandelen op de pudding. Je kunt de pudding meteen eten, maar na een paar uurtjes in de koelkast stijft hij flink op en wordt het een echte pudding.
Double chocolate chip cookies
Double chocolate chip cookies
Recept Afdrukken
Zalige double chocolate chip cookies met cacao en raw cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Double chocolate chip cookies
Double chocolate chip cookies
Recept Afdrukken
Zalige double chocolate chip cookies met cacao en raw cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. De rauwe hazelnootpasta kun je zelf maken. Een alternatief is om hazelnoot- of amandelpasta van de biowinkel te gebruiken of bijvoorbeeld pindakaas. Mijn hazelnootpasta was niet al te vloeibaar, dus voeg eventueel wat extra meel toe als die van jou dat wel is.
  2. Doe het amandelmeel in een mixer met de cacao. Pulseer even om het te mixen.
  3. Smelt de kokosolie in een koekenpan. Snijd de dadels in stukjes en voeg deze er aan toe. Laat even twee minuten koken totdat de dadels zacht zijn. Als je 100% rauwe koekjes wilt, kun je als alternatief de dadels een half uur laten weken in water en de kokosolie op lage temperatuur smelten.
  4. Voeg de kokosolie en dadels bij het mengsel en mix goed op hoge stand.
  5. Voeg de hazelnootpasta toe. Mix weer even goed. Er moet nu een redelijk dik en niet al te vloeibaar mengsel ontstaan, waarvan je in elk geval een balletje kunt rollen. Als dit niet het geval is, voeg dan nog wat amandelmeel en/of dadels toe.
  6. Voeg nog wat cacao nibs toe en pulseer even om ze te mengen.
  7. Bereid een schaal voor met bakpapier. Rol balletjes van je "deeg" en druk deze vervolgens plat tot "koekjes".
  8. Bestrooi de koekjes met nog wat extra cacao nibs en laat ze een paar uur opstijven in de koelkast. Je moet nu redelijk zachte koekjes met een lekkere bite krijgen.
Notities

Wil je weten hoe je zelf rauwe hazelnootpasta maakt? Klik hier voor het recept!

Bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Recept Afdrukken
Heerlijke bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Porties
10
Kook Tijd
10 minuten
Porties
10
Kook Tijd
10 minuten
Bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Recept Afdrukken
Heerlijke bonbons met wortelpeterselie en hennepzaad
Porties
10
Kook Tijd
10 minuten
Porties
10
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Vulling
  1. Snijd de wortelpeterselie in stukjes en stoom deze in ongeveer 20-25 minuten gaar. Je moet er met een vork doorheen kunnen prikken. Koken kan ook, maar laat de wortelpeterselie dan wel goed uitlekken.
  2. Doe het hennepzaad in de mixer en mix goed (liefst een paar minuten).
  3. Doe de wortelpeterselie erbij en mix opnieuw goed.
  4. Voeg het amandelmeel toe en mix opnieuw.
  5. Zorg dat de dadels goed droog zijn voordat je ze toevoegt. Voeg ze één voor één toe en mix goed totdat het geheel goed aan elkaar kleeft en er geen grote stukken dadel meer te zien zijn.
  6. Rol kleine balletjes. Je kunt de balletjes uiteraard ook gewoon opeten zonder de coating eromheen.
Chococoating
  1. Doe wat sojamelk in een pannetje en doe er flink wat scheppen cacao bij (liefst met een zeefje om klonten te vermijden).
  2. Breng aan de kook en laat even flink doorkoken tot je een dikke chocoladesaus krijgt. Eventueel tijdens het koken zoetstof zoals yaconsiroop of stevia toevoegen. Paar stukjes dadel meekoken kan ook zoetend werken.
  3. Het beste maak je deze bonbons natuurlijk met een bonbon- of chocoladevorm. Omdat ik die ook niet had, heb ik gewoon wat chocoladesaus op mijn handen gedaan en de balletjes er flink in gerold en daarna op een schoteltje gelegd.
  4. Laat het geheel even opstijven in de koelkast.
Triple chocolate cake
Triple chocolate cake
Recept Afdrukken
Triple chocolade cake: een verrukkelijke, suikervrije chocoladetaart met een bodem van noten en cacao en een topping van rauwe cacao nibs.
Porties
10
Kook Tijd
35 minuten
Porties
10
Kook Tijd
35 minuten
Triple chocolate cake
Triple chocolate cake
Recept Afdrukken
Triple chocolade cake: een verrukkelijke, suikervrije chocoladetaart met een bodem van noten en cacao en een topping van rauwe cacao nibs.
Porties
10
Kook Tijd
35 minuten
Porties
10
Kook Tijd
35 minuten
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
  2. Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  3. Maak de bodem door de walnoten en pecannoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  4. Druk 2/3 van het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken. Het overige deel kun je later bovenop strooien.
Vulling
  1. Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  2. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten, cacao en de dadels tot deze een mooi, egaal mengsel vormen.
  3. Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop wat van de overgebleven bodem en een paar handjes met cacao nibs.
  4. Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en textuur. Als je weinig geduld hebt, kan een uurtje of twee in de vriezer ook helpen.
Triple chocolate brownies
Triple chocolate brownies
Recept Afdrukken
Triple chocolate brownies: suikervrije en glutenvrije brownies met havermout, chocoladesaus en een topping van cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Triple chocolate brownies
Triple chocolate brownies
Recept Afdrukken
Triple chocolate brownies: suikervrije en glutenvrije brownies met havermout, chocoladesaus en een topping van cacao nibs!
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Porties Prep Tijd
8 20 minuten
Ingrediënten
Brownies
Chocoladesaus
Topping
Porties:
Instructies
Brownies
  1. Doe de noten en havermout in een mixer en mix tot beide goed vermalen zijn.
  2. Doe de kokosolie in een koekenpan, verhit en voeg de kruiden en dadels toe en laat de kruiden en dadels even vijf minuten in de kokosolie.
  3. Voeg het zout en de cacao toe aan het mengsel in de mix en mix even.
    Voeg het zout en de cacao toe aan het mengsel in de mix en mix even.
  4. Voeg nu ook de inhoud van de koekenpan toe. Goed pulseren tot alle dadels vermalen zijn en er een zoetig vloeibaar mengsel ontstaat.
  5. Doe het mengsel in een vierkante bakvorm die je met bakpapier bedekt hebt, of deponeer het in vierkante vorm op een bakplaat of ronde bakvorm. De vierkante vorm is alleen om de typische brownievorm te krijgen, maar rond smaakt ie natuurlijk net zo lekker!
  6. Zet je brownies in de koelkast. Even een flink aantal uur laten opstijven.
Chocoladesaus
  1. De saus kun je het beste maken als de brownies opgestijfd zijn. Leg de dadel even in de soja- of haverroom.
  2. Meng nu in een blender de sojaroom met de dadel, cacao en kokosolie. Als je kokosolie vloeibaar is, blendt het beter maar zul je de saus wel even in de koelkast moeten laten opstijven.
  3. Giet de saus over de brownies.
Topping
  1. Top met rauwe cacao nibs naar smaak.
Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge
Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge
Recept Afdrukken
Een heerlijke, rauw chocoladetaart met Chioggia-bieten en een fudgelaag van yaconsiroop.
Porties
10
Kook Tijd
45 minuten
Porties
10
Kook Tijd
45 minuten
Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge
Rauwe chocoladetaart met Chioggia-bieten en yacon fudge
Recept Afdrukken
Een heerlijke, rauw chocoladetaart met Chioggia-bieten en een fudgelaag van yaconsiroop.
Porties
10
Kook Tijd
45 minuten
Porties
10
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Fudgelaag
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  2. Maak de bodem door de noten met de kokosrasp in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  3. Druk het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken.
Vulling
  1. Doe de bieten in een juicer (sapcentrifuge) om er bietensap van te maken. Gebruik hiervoor 2 grote of 3 kleinere bieten. Het kan lekker zijn om er een klein beetje van het overgebleven pulp door te mengen waardoor de taart een sterkere bietensmaak krijgt.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de mixer. Mix goed door tot er een soepel en goed gemixt mengsel ontstaat.
  3. Giet de vulling op de taartbodem.
Fudgelaag
  1. Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  2. Mix de ingrediënten voor de fudgelaag in de mixer.
  3. Giet de fudgelaag bovenop de vulling.
  4. Zet de taart een nacht in de ijskast om goed uit te kunnen harden. De smaak en textuur worden daar vele malen beter van.
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Recept Afdrukken
Een verrukkelijke rauwe taart met een bodem van noten en cacao en een vulling met bloedsinaasappels en gember.
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Rauwe bloedsinaasappeltaart
Recept Afdrukken
Een verrukkelijke rauwe taart met een bodem van noten en cacao en een vulling met bloedsinaasappels en gember.
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Porties
10
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Bodem
Vulling
Porties:
Instructies
Bodem
  1. Leg minimaal 4 uur voor de bereiding de cashewnoten in een bakje met water. Leg de dadels minimaal 30 minuten voor de bereiding in het water.
  2. Bereid een taartvorm voor. Het beste kun je een ronde taartvorm nemen, die je bij voorkeur aan de binnenkant bedekt met bakpapier. Invetten is niet nodig.
  3. Maak de bodem door de amandelen en hazelnoten (of andere noten als je die voorhanden hebt) in een mixer fijn te malen. Voeg dan de cacao en goed gedroogde dadels toe en mix nogmaals. Het mengsel is goed als het aan elkaar blijft plakken als je erop drukt en je er gemakkelijk een balletje van kunt rollen. Anders moeten er wellicht nog dadels bij.
  4. Druk 2/3 van het mengsel vast op de bodem van de bakvorm, zodat er een mooie bodem gevormd wordt. Goed aandrukken. Het overige deel kun je later bovenop strooien.
Vulling
  1. Laat de kokosolie smelten. Om de taart 100% rauw te houden, moet dat op een niet al te hoge temperatuur gebeuren, maar dat gaat uitstekend, want kokosolie smelt al bij een graad of 25.
  2. Meng de vloeibare kokosolie, cashewnoten en de dadels.
  3. Rasp de schil van de bloedsinaasappelen, en pers ze dan uit. Voeg het bloedsinaasappelsap, de rasp en gember toe. Goed mixen.
  4. Giet het mengsel over de bodem en strooi bovenop wat van de overgebleven bodem.
  5. Laat de taart een nacht of een aantal uur in de koelkast uitharden. Dit is echt essentieel voor de smaak en textuur. Als je weinig geduld hebt, kan een uurtje of twee in de vriezer ook helpen.